سه شنبه, ۲۸ فروردین, ۱۴۰۳ / 16 April, 2024
مجله ویستا

روش‌های تقلب در کنکور


روش‌های تقلب در کنکور
در همه این سال هایی که آزمون سراسری دانشگاه ها برگزار شده، حکایت های فراوانی از روش های تقلب در کنکور به گوش رسیده است. روش گریزناپذیر آزمودن تستی معلومات دانش آموزان در چند ساعت محدود، به تدریج آنهایی را که در پی رسیدن به مدارک تحصیلات عالیه بدون زحمت و مرارت بوده اند به خلاقیت واداشته تا از میان روش های گوناگون تقلب در گسترده ترین امتحان ایران، شیوه ای را برگزینند تا به دانشگاه برسند.
با وجود همه مراقبت های سازمان سنجش، در موارد بسیار معدودی تقلب موثر بوده و دانش آموزان را واقعاً به دانشگاه نیز وارد کرده است. اغلب متقلبان پس از ورود به دانشگاه سد بزرگی را روبه روی خود نمی بینند و کجدار و مریز تا گرفتن مدرک پیش می روند. چند سال بعد کسی چیزی یادش نیست و همه، به متقلبان دیروز می گویند خانم مهندس یا آقای دکتر. آنها اگر خیلی نبوغ به خرج نداده باشند، از چند شیوه زیر استفاده کرده اند:
۱) راه ساده تقلب این بود که جواب تست ها را آخر جلسه امتحان کنکور، از روی پاسخنامه نفر جلویی یا بغل دستی دید و به همان ترتیب وارد پاسخنامه خود کرد. این روش در چند سال اخیر با تنوعی که سازمان سنجش در چینش سوالات در دفترچه سوال اعمال کرد خنثی شد. سازمان سنجش چند سال است که طوری دفترچه ها را به داوطلبان می دهد که ترتیب سوالات هر کس با ترتیب سوالات داوطلبان کناری و جلویی اش یکسان نباشد و پاسخنامه ها را از روی کدی که هر نوع دفترچه دارد تصحیح می کند.
۲) چند نفر با هم قرار می گذاشتند که هر یک، سوالات درس خاصی را حل کند و پاسخ تست های مربوط به خود را به بهانه رفتن به دستشویی داخل دستشویی بگذارد و پاسخ بقیه سوال ها را بنویسد و با خود به جلسه ببرد. بعدها که تلفن همراه همه گیر شد این کار با فرستادن پیام کوتاه در دستشویی و خواندن پیام کوتاه دیگران باز هم در دستشویی انجام می شد.
۳) بیرون آوردن یک دفترچه سوال از جلسه کار سختی بود اما غیرممکن نبود. می شد کسی در بیرون سوال ها را حل کند و با پیام کوتاه تلفن همراه یا به طریق دیگری آن را داخل جلسه کند. معمولاً خواندن این جواب ها هم در دستشویی انجام می شد. هیچ کس نمی تواند در جلسه کنکور مانع رفتن داوطلبان به دستشویی شود. خوشبختانه این مورد و مورد قبلی با ایجاد تنوع در دفترچه های سوال کنکور خنثی شده بود.
۴) سر جلسه کنکور یا پیش از برگزاری آن شاید بتوان با مراقبان ارتباط خوبی برقرار کرد تا پاسخنامه داوطلبی با دفترچه مشابه را که حدس زده می شود خوب جواب داده، از او گرفت و پاسخ ها را در پاسخنامه خود وارد کرد.
۵) دفترچه های سوالات کنکور دو یا سه عدد است. یکی مربوط به دروس عمومی و یکی مربوط به دروس تخصصی است. برخی از داوطلبان هنگامی که فرصت برای پاسخ دادن به سوالات دروس عمومی تمام می شود برگه های وسط دفترچه را می کنند و زیر لباس یا جای دیگری پنهان می کنند.
وقتی که دفترچه های دروس عمومی جمع و دفترچه سوالات دروس تخصصی توزیع می شود آنها می توانند باز هم به سوالات دروس عمومی در شرایطی که دیگران به آن دسترسی ندارند، پاسخ بدهند. این کار ممکن است برای دفترچه های بعدی کنکور هم انجام شود. معمولاً رابطان جلسه که دفترچه ها را جمع می کنند به اینکه دفترچه حتماً کامل باشد توجهی ندارند.
۶) گاهی دیده شده است که شخص دیگری، که توان علمی بالایی دارد به جای داوطلب به جلسه کنکور رفته است. او باید از نظارت مسوول تطبیق کارت حوزه امتحانی که اول جلسه عکس روی کارت ها را با چهره افراد حاضر در جلسه مطابقت می دهد، بگذرد. به علاوه روی صندلی هر داوطلب شماره صندلی با عکس داوطلب چسبانده شده است.
گاهی کارت جلسه و برگه شماره داوطلب با عکس جدیدی جعل می شود و اشخاص به محض نشستن روی صندلی، شماره داوطلب با عکس واقعی را از صندلی می کنند و شماره با عکس جعلی را روی آن می چسبانند. همان اول جلسه عکس با کارت مطابقت داده می شود و دیگر کسی به افراد کاری ندارد. در جلسه کنکور به جز کسانی که در مخزن مسوول حوزه امتحانی هستند، دو دسته افراد برای انجام درست کار داوطلبان تلاش می کنند.
دسته اول مراقبان هستند که از ابتدا تا انتهای امتحان در جلسه حاضرند و مواظبند که داوطلبان تنها به سوالات پاسخ دهند و فضای آرام جلسه حفظ شود. دسته دوم رابطان هستند که دفترچه سوالات و پاسخنامه ها را از مخزن می گیرند و با نظم خاصی بین داوطلبان توزیع می کنند و آخر جلسه نیز آنها را به مخزن باز می گردانند.
جلسات امتحان بیشتر در مدرسه ها و دانشگاه ها برگزار می شود. معمولاً افراد ثابتی از معلمان یا کارمندان دانشگاه، در این جلسات حضور دارند و در دانشگاه ها اگر نفرات اجرایی کم باشد با فراخوانی از دانشجویان دعوت می شود که در کنکور به دانشگاه کمک کنند و چند هفته بعد از برگزاری کنکور هم حق الزحمه خود را بگیرند. در معدود مواردی دیده شده است که مراقبان به خوبی کار خود را انجام نمی دهند و در ابتدای جلسه به کارهای خود مشغول می شوند یا از جلسه بیرون می روند و در انتهای جلسه دوباره حاضر می شوند. ممکن است رابطان در گرفتن دفترچه سوالات سخت گیری نکنند اما حتماً توجه زیادی به پاسخنامه ها دارند تا چیزی کسر نداشته باشند.
سازمان سنجش برای افرادی که در کنکور تقلب می کنند مقررات تنبیهی شدیدی گذاشته است. در این تنبیهات حتی پیش بینی شده است که افراد متقلب تا ده سال هم از شرکت در کنکور محروم شوند. با تلاش های اخیر سازمان سنجش، نزدیک به تمام موارد تلاش ها برای تقلب و ورود غیر اخلاقی به دانشگاه نتیجه ای نمی دهد و به خطر محرومیت های بلند مدت آن نمی ارزد.
منبع : روزنامه شرق


همچنین مشاهده کنید