سه شنبه, ۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 23 April, 2024
مجله ویستا

گلرنگ (کاجیره) Carthamus tinctorius و C.lanatus


برگ ها عاری از تار و دارای شبكه ای از رگبرگهای درشت و برجسته می باشد . گل ها عموماً لوله ای و به رنگ زرد متمایل به قرمز است كه تدریجاً زرد نارنجی می شود (معروف به زعفران قلابی). میوه اش به صورت فندقه ، سفید رنگ و دارای دسته تار نازك در قسمت انتهایی است .
مواد مؤثره: گلها (دارای كارتامین یا اسید كارتامیك به رنگ نارنجی زیبا)
میوه : دارای ۳۰ تا ۳۷ درصد پروتئین ، ۴۵ تا ۶۵ درصد مواد چرب
خواص درمانی: گل : مسهل ، خلط آور ، قاعده آور . میوه : نیرودهنده و قاعده آور ، ضد روماتیسم و فلج ، درمان تصلب شرائین .
روغن : مناسب برای بیمارانی كه كلسترول بالا دارند ، ضد عفونی كننده و التیام دهنده زخم ها
روش استفاده: از میوه آن روغنی استخراج می شود كه پس از تصفیه كامل می تواند به مصارف تغذیه برسد ، اسیدهای چرب اشباع شده آن ۶ تا ۹ درصد و اسیدهای چرب اشباع نشده آن عبارتست از اسید اولئیك (۱۶ تا ۲۵ درصد) اسید لینولئیك (۶۳ تا ۷۲ درصد) و اسید لینولنیك (۱/۰ تا ۶ درصد)
روغن این دانه اگر هیدروژنه شود مارگارین مرغوب ، فاقد بو و طعم از آن بدست می آید . اثر خشك شونده قوی دارد. در نقاشی برای رنگ كاری های روشن و سفید بسیار خوب است زیرا در اثر كهنه شدن رنگ زرد پیدا نمی كند.


همچنین مشاهده کنید