شنبه, ۲۱ مهر, ۱۴۰۳ / 12 October, 2024
مجله ویستا

جهان در هفته‌ای که گذشت...


جهان در هفته‌ای که گذشت...
● آمریکا و امارات توافقنامه هسته ای امضا کردند
دولت جرج بوش رئیس جمهور آمریکا در آخرین روزهای حکومت بر کاخ سفید یک توافقنامه همکاری هسته ای با امارات متحده عربی امضا کرد. این توافقنامه به تجارت هسته ای بین آمریکا و امارات متحده عربی در صورت تصویب کنگره جنبه قانونی خواهد داد.
● اعلام آتش بس در غزه
نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی اعلام آتش بس یک جانبه کرد و حماس هم در این‌باره اعلام موضع کرد. ایهود اولمرت در نشستی خبری که بعد از برگزاری جلسه کابینه اسرائیل برگزار شد ضمن تشکر از حسنی مبارک رئیس جمهور مصر برای رسیدن به اتش بس گفت: کابینه اسرائیل پیشنهاد من برای آتش بس را پذیرفت و از ساعت دو بامداد امروز، اسرائیل در نوار غزه وارد اتش‌بس خواهد شد.
● بیانیه ارتش کره شمالی علیه کره جنوبی
ارتش کره شمالی با صدور اولین بیانیه عمومی خود توسط رییس ستاد مشترک این کشور در ۱۰ سال اخیر، کره جنوبی را به درگیری نظامی تهدید کرد. در این بیانیه آمده است که لی میونگ باک، رییس جمهور کره جنوبی و "مترسک‌های جنگ طلب" او ممکن است نیروهای ارتش کره شمالی را مجبور به "گام انتقام‌جویانه و قوی نظامی برای محو کردن آنان" کنند.
این بیانیه در حالی منتشر شده که کره شمالی نیروی دریایی کره جنوبی را متهم به اعزام ناو جنگی به آب‌های خود کرده است. دو کشور بر سر آب‌های دریای زرد با یکدیگر اختلاف دارند.
● اوباما به اجرای یادداشت تفاهم رایس - لیونی متعهد است
وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد که دولت جدید این کشور به یادداشت تفاهم آمریکا و رژیم صهیونیستی در خصوص "منع قاچاق سلاح به نوار غزه" متعهد است.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد: یادداشت تفاهمی که کاندولیزا رایس وزیر امور خارجه آمریکا و تزیپی لیونی وزیر امور خارجه اسراییل امضا کرده‌اند، باید از سوی دولت باراک اوباما رییس جمهور منتخب آمریکا اجرا شود. وی خاطرنشان کرد: باراک اوباما، هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه آتی و جیمز جونز مشاور جدید امنیت ملی آمریکا در جریان این یادداشت تفاهم قرار گرفته‌اند.
● توافق گازی مسکو و کی یف
پس از توافق گازی مسکو و کی یف، نخست وزیر روسیه اعلام کرد که انتقال گاز کشورش به اروپا احتمالا به زودی از سر گرفته خواهد شد.
"ولادیمیر پوتین" در اظهاراتی که پس از گفتگو با "یولیا تیموشنکو" همتای اوکراینی وی در مسکو از طریق تلویزیون پخش شد ، گفت: بر اساس اطمینانی که همتای اوکراینی به ما داد، کار ترانزیت گاز به زودی از سر گرفته خواهد شد.
تیموشنکو هم گفت که شرکت های انرژی روسیه و اوکراین باید توافقاتی را تا روز دوشنبه تنظیم کنند و همه انتقال گاز به محض اینکه این اسناد امضا شود، از سر گرفته خواهد شد.
● موگابه تهدید کرد که مذاکرات تقسیم قدرت را متوقف می‌کند
رییس‌جمهور زیمبابوه تهدید کرده است، در صورتی که رهبر مخالفان در جلسه‌ی آتی‌شان از امضای توافقنامه تقسیم قدرت خودداری کند مذاکرات را متوقف خواهد کرد.
رابرت موگابه رییس جمهور زیمبابوه، اظهار کرده است: مورگان چانگیرای رهبر مخالفان،‌ این بار یا توافقنامه را قبول می‌کند یا مذاکرات متوقف خواهد شد. مذاکرات تا به حال به اندازه‌ی کافی انجام شده است و تا جایی که می‌توانستیم کوتاه آمده‌ایم. این اظهارات موگابه تنها یک روز پیش از دور جدید مذاکرات که قرار بود به میانجی‌گری کگالما موتلانته رییس‌جمهور آفریقای جنوبی انجام شود، بیان شد.
● اعلام هم‌پیمانی انگلیس، فرانسه و آلمان با رژیم صهیونیستی
بر اساس نامه‌ مشترکی به دولت‌های رژیم صهیونیستی و مصر که در برلین منتشر شد، سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان اعلام کردند که آماده‌ انجام یک سری اقدامات برای همکاری جهت پایان دادن به قاچاق سلاح به غزه هستند.
براساس متن نامه‌ای که آلمان ارسال کرده است، این سه کشور همچنین به همکاری با دولت‌های مصر و اسراییل برای اجرای این اقدامات ادامه خواهند داد.
سران آلمان، فرانسه و انگلیس در نامه‌ خود به سران رژیم صهیونیستی و مصر گفتند: آلمان، فرانسه و انگلیس به همراه دیگر شرکا از تلاش‌های دولت‌های اسراییل و مصر برای برقراری آتش‌بس پایدار در غزه حمایت می‌کنند.
● توافق جنبش‌های مقاومت با آتش‌بس مشروط
جنبش‌های مقاومت اسلامی فلسطین با برقراری آتش بس موقت یک هفته‌ای به منظور ایجاد فرصت برای عقب نشینی نیروهای دشمن صهیونیستی از نوار غزه موافقت کردند.
نایب رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین حماس با قرائت بیانیه‌ای در حضور رهبران جنبش‌های مقاومت فلسطینی مستقر در دمشق تصریح کرد: عقب نشینی نیروهای دشمن از نوار غزه، بازکردن تمامی گذرگاه‌ها و پایانه‌ها از جمله گذرگاه رفح برای ارسال کمک‌های بشردوستانه به مردم غزه، خواسته ما برای برقراری آتش بس است و به این منظور یک هفته به دشمن مهلت می‌دهیم.
● ۱۵ هزار میله سوختی بدون استفاده در کره شمالی وجود دارد
بازرسان هسته ای اعزامی از کره جنوبی به پیونگ یانگ برای بازبینی تاسیاست هسته ای کره شمالی از وجود ۱۵ هزار میله سوختی بدون استفاده در این کشور خبر دادند.
به گفته بازرسان اعزامی به کره شمالی، پیونگ یانگ اطلاعات جامعی را درباره سوخت هسته ای خود در اختیار آنها قرار داده است.
بر اساس این گزارش، کارشناسان هسته ای کره جنوبی که به همراه تعدادی از دیپلمات های این کشور به پیونگ یانگ سفر کرده بودند مدت پنج روز را صرف بازبینی از تاسیسات هسته ای و دیدار با مقامات کره شمالی کردند.
● قدرت های خارجی درخواست خود را از اسلام آباد متوقف کنند
ارتش پاکستان در اظهارات تندی از قدرت های خارجی خواست تا درخواست خود از این کشور مبنی بر اقدام بیشتر علیه شبه نظامی گری را متوقف کنند.
ژنرال "طارق مجید" فرمانده نیروهای مسلح پاکستان از لفاظی های تکراری برخی بازیگران خارجی که از پاکستان می خواهند اقدام بیشتری علیه شبه نظامیان انجام دهد و صداقت خود را اثبات کند، انتقاد کرد.
● دبیرکل سازمان ملل وارد غزه شد
دبیرکل سازمان ملل متحد روز سه شنبه برای مشاهده آثار جنایات رژیم صهیونیستی در غزه و ساختمان ها و مدارس تخریب شده سازمان ملل وارد این شهر شد.
پس از ۲۲ روز جنگ در نوار غزه ، بان کی مون به عنوان اولین مقام بین المللی در حالی که جلیقه ضدگلوله به تن کرده بود، وارد شهر غزه شد.
دبیرکل سازمان ملل از طریق گذرگاه ارز در مرز میان سرزمین های اشغالی و نوار غزه وارد غزه شد تا آثار حمله هوایی رژیم صهیونیستی علیه مدرسه تحت کنترل سازمان ملل و دیگر ساختمان های این سازمان را از نزدیک مشاهده کند.
● کرزای بار دیگر خواستار گفتگو با طالبان شد
رئیس جمهوری افغانستان ضمن تکرار پیشنهاد خود مبنی بر گفتگو با طالبان از آنها خواست تا جنگ را کنار بگذارند و در روند بازسازی افغانستان شرکت کنند. "حامد کرزای" در جلسه مشترک پارلمان افغانستان گفت: یک بار دیگر از همه آنها می خواهم که بدون هیچ گونه ترسی به کشور بازگردند ، زندگی کودکان را نجات دهند و به بازسازی کشورشان کمک کنند.
وی همچنین خواستار حمایت پارلمان از تلاشها برای برقراری صلح در کشورش شد.
● عقب‌نشینی کامل نظامیان صهیونیست از نوار غزه
سرانجام پس از ۲۳ روز مقاومت مردم فلسطین، ارتش رژیم صهیونیستی اعلام کرد: عقب نشینی نیروهای این رژیم از نوار غزه به صورت کامل انجام شده است.
سخنگوی ارتش رژیم صهیونیستی اعلام کرد: از صبح روز چهارشنبه آخرین گروه از نیروهای زمینی ما از نوار غزه خارج شدند و در خارج از این منطقه مستقر شدند و برای رویارویی با هرگونه اتفاقی آماده‌اند. این درحالی است که امداد رسانی به ساکنان خسارت دیده نوار غزه هم چنان ادامه دارد و تیم‌های ویژه هم چنان مشغول بیرون آوردن پیکر شهدای ناشی از بمباران‌های رژیم صهیونیستی هستند.
● اوباما به ‌عنوان رییس‌جمهور جدید آمریکا سوگند یاد کرد
مراسم تحلیف باراک اوباما اولین رییس جمهور سیاه‌پوست آمریکا و چهل و چهارمین رییس جمهور این کشور در کنگره‌ آمریکا و با حضور جیمی کارتر، جورج بوش پدر، بیل کلینتون و جورج واکر بوش (بوش پسر) روسای جمهور سابق که به همراه همسرانشان و نیز بسیاری از مقامات بلندپایه‌ کنگره حضور داشتند و نیز با حضور بیش از یک میلیون تن از مردم در کنگره و محوطه اطراف آن برگزار شد.
تدابیر امنیتی که برای این مراسم در کنگره و محوطه اطراف آن اتخاذ شده بود، بی‌سابقه بود و براساس گزارش‌ها، بالغ بر ۴۰ هزار مامور امنیتی در این محل حضور داشتند.
اوباما که با همان انجیلی سوگند یاد کرد که آبراهام لینکلن در سال ۱۸۶۱ (رییس جمهوری که به برده داری در آمریکا پایان داد) با آن سوگند خورده بود، گفت: "من باراک حسین اوباما قاطعانه سوگند می‌خورم که با وفاداری وظیفه‌ ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا را انجام دهم و نهایت توان خود را برای حفظ، حراست و دفاع از قانون اساسی ایالات متحده به کار بندم. از خدا کمک می‌خواهم".
● روسیه مسیر تامین تدارکات ناتو می‌شود
تامین تدارکات نیروهای ناتو در افغانستان در آینده از مسیر روسیه انجام می‌گیرد. خبرگزاری اتریش از اسلام‌آباد گزارش داد، ژنرال دیوید پترائوس، رئیس ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا گفت توافقنامه‌ای در این خصوص با کشورهای منطقه منعقد می‌شود تا از بار مسیر لجستیکی پاکستان به افغانستان که همواره هدف حمله قرار می‌گیرد، کاسته شود.
منبع : دیپلماسی ایرانی