چهارشنبه, ۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 24 April, 2024
مجله ویستا

فاطمه معتمدآریا


فاطمه معتمدآریا
● شرح حال
▪ تاریخ تولد: ۱۳۴۰
فاطمه معتمدآریا دارای مدرك تحصیلی دیپلم دانش سرای هنر است، و در فاصله سال‌های ۶۱-۱۳۶۰ در دفتر پژوهش امور هنری آموزش و پرورش كمك كارشناس عروسكی بود.
از سال ۱۳۵۲ با شركت در كلاس‌های آموزشی «كانون پرورش فكری كودكان و نوجوانان» فعالیت در نمایش‌های عروسكی را آغاز كرد و از سال ۱۳۵۴ در نمایش‌های طوقی، حادثه در شهر عروسك‌ها، خرده بورژواها، آهو، دایره گچی قفقازی (داریوش فرهنگ)، آدینه، یك جفت كفش‌ برای زهرا و ریچارد سوم (داود رشیدی) به ایفای نقش پرداخت.
او از عروسك گردانی به بازی گری علاقه‌مند شد. معتمدآریا قبل از آن كه به فعالیت در سینما بپردازد در نمایش‌ها و مجموعه‌های تلویزیونی آسمون و ریسمون (۱۳۶۰) ستانك و شانه به سر (۱۳۶۰) مدرسه موش‌ها (مرضیه برومند ۱۳۶۳) به عنوان بازیگر و عروسك گردان به كار پرداخت و همزمان با فعالیت‌های سینمایی با (كامبیز صمیمی مفخم، ۱۳۶۴) هادی و هدی (اردشیر كشاورزی، ۱۳۶۸)، زال و سیمرغ (مرضیه برومند ۱۳۶۹)، عطر و گلاب بپاشید (ایرج تهماسب، ۱۳۷۰)، گل پامچال (محمدعلی طلبی، ۱۳۷۰)، بازپرس وارد می‌شود (رضا بابك، ۱۳۷۰)، خونه مادر بزرگه (مرضیه برومند، ۱۳۷۱)، آرایشگاه زیبا (مرضیه برومند، ۱۳۷۲) و خاله قورباغه (مرضیه محبوب، ۱۳۷۴) ادامه داد.
مجموعه گل پامچال نام او را بر سر زبان‌ها انداخت، و كارش را در تلویزیون و سینما رونق بخشید. فاطمه معتمدآریا پس از موفقیت مجموعه تلویزیونی مدرسه موش‌ها فعالیت سینمایی خود را به عنوان عروسك‌گردان با فیلم شهر موش‌ها (مرضیه برومند و محمدعلی طالبی، ۱۳۶۳) آغاز كرد، و نخستین حضور او جلو دوربین یك فیلم سینمایی برای محمدعلی سجادی در فیلم جدال (۱۳۶۵) بود. معتمدآریا نخستین فیلم‌هایش را برای كارگردان‌هایی بازی كرد كه خودشان هم اولین تجربه‌های‌شان رادر سینما انجام می‌دادند؛ به عنوان مثال: تحفه‌ها (ابراهیم و حیدرزاده، ۱۳۶۶)، جهیزیه برای رباب (سیامك شایقی، ۱۳۶۶)، یاد و دیدار (رجب محمدین، ۱۳۶۶) برخون (محمد علی طالبی، ۱۳۶۷) و ریحانه (علیرضا رییسیان، (۱۳۶۸). او قبل از شروع فیلمبرداری و موقع تمرین به روخوانی متن معتقد است؛ زیرا با «روخوانی» می تواند شخصیت ها و ارتباط آنها را با یكدیگر بپرورد و گره‌های مختلف فیلم‌نامه را بگشاید. او در فیلم‌های مسافران (بهرام بیضایی، ۱۳۷۰)، ناصرالدین شاه آكتور سینما (محسن مخملباف، ۱۳۷۰)، هنرپیشه (محسن مخملباف، ۱۳۷۱)، یك بار برای همیشه (سیروس الوند، ۱۳۷۱)، و همسر (مهدی فخیم‌زاده، ۱۳۷۲) به این شیوه عمل كرد، كه حاصل كارش قابل قبول‌تر است.
معتمدآریا در فیلم‌های كلاه قرمزی و پسرخاله (ایرج تهماسب، ۱۳۷۳) روسری آبی (رخشان بنی اعتماد، ۱۳۷۳)، مرد آفتابی (همایون اسعدیان، ۱۳۷۶)، مهر مادری (كمال تبریزی ۱۳۷۶)، بانوی اردیبهشت (رخشان بنی اعتماد ۱۳۷۶) مرد عوضی (محمدرضا هنرمند، ۱۳۷۷)، مربای شیرین (مرضیه برومند، ۱۳۸۰) و پرنده‌ای از قفس پرید (شهرام اسدی، ۱۳۸۰) نقش‌های متفاوتی ارایه نداد.
معتمدآریا تنها بازیگر سینمای ایران است كه در چهار دوره جشنواره فیلم فجر موفق به دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول و دوم شد: به جز برهوت، از دهمین جشنواره فیلم فجر برای فیلم مسافران (بهرام بیضایی، ۱۳۷۰) از یازدهمین جشنواره برای فیلم یك بار برای همیشه (سیروس الوند، ۱۳۷۱) و از جشنواره دوازدهم برای فیلم همسر (مهدی فخیم زاده، ۱۳۷۲) برنده جایزه شد. او همچنین جایزه بهترین بازیگر نقش اول از جشنواره فیلم مونترال (كانادا) برای فیلم مهر مادری (كمال تبریزی، ۱۳۷۶) را دریافت داشته است.
● فیلم شناسی:
▪ همسر (مهدی فخیم زاده، ۱۳۷۲)
▪ كلاه قرمزی و پسرخاله (ایرج طهماسب، ۱۳۷۳)
▪ روسری آبی (رخشان بنی اعتماد، ۱۳۷۳)
▪ سفر (علیرضا رئیسیان، ۱۳۷۳)
▪ مرد آفتابی (همایون اسعدیان، ۱۳۷۴)
▪ مهر مادری (كمال تبریزی، ۱۳۷۶)
▪ زندگی (اصغر هاشمی، ۱۳۷۶)
▪ مرد عوضی (محمدرضا هنرمند، ۱۳۷۷)
▪ عشق + ۲ (رضا كریمی، ۱۳۷۷)
▪ شوخی (همایون اسعدیان، ۱۳۷۸)
▪ آسمان پرستاره (حسن قلی زاده، ۱۳۷۸)
▪ یكی بود یكی نبود (ایرج طهماسب، ۱۳۷۸)
▪ عینك دودی (محمدحسین لطیفی، ۷۹/۱۳۷۸)
▪ عزیزم من كوك نیستم (محمدرضا هنرمند، ۱۳۸۰)
▪ دختر شیرینی فروش (ایرج طهماسب، ۱۳۸۰)
▪ كلاه قرمزی و سروناز (ایرج طهماسب، ۱۳۸۱)
▪ افسانه شهر جنگی (اپیزود سوم، رخشان بنی اعتماد، ۱۳۸۲)
▪ تقاطع ( ابوالحسن داوودی ، ۱۳۸۵)
▪ زیر درخت هلو( ایرج طهماسب ،۱۳۸۴)
▪ یه بوس کوچولو(بهمن فرمان آرا، ۱۳۸۴)
▪ به من نگاه کن (شهرام اسدی، ۱۳۷۹-۱۳۸۰)
▪ جدال (محمدعلی سجادی، ۱۳۶۵)
▪ تحفه ها (ابراهیم وحیدزاده، ۱۳۶۶)
▪ گمشدگان (محمدعلی سجادی، ۱۳۶۶)
▪ جهیزیه برای رباب (سیامك شایقی، ۱۳۶۶)
▪ محموله (سیروس الوند، ۱۳۶۶)
▪ یاد و دیدار (رجب محمدین، ۱۳۶۶)
▪ برهوت (محمدعلی طالبی، ۱۳۶۷)
▪ ستاره و الماس (سیامك شایقی، ۱۳۶۷)
▪ ریحانه (علیرضا رئیسیان، ۱۳۶۸)
▪ مسافران (بهرام بیضایی، ۱۳۷۰)
▪ ناصرالدین شاه آكتور سینما (محسن مخملباف، ۱۳۷۰)
▪ هنرپیشه (محسن مخملباف، ۱۳۷۱)
▪ یكبار برای همیشه (سیروس الوند، ۱۳۷۱).
منبع : ایران مانیا


همچنین مشاهده کنید