شنبه, ۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 20 April, 2024
مجله ویستا

هندوگرایی یا هندوئیسم


هندوگرایی یا هندوئیسم (در سانسکریت: सनातन धर्म) بزرگترین دین رایج در کشور هندوستان است. هندوگرایی بسیاری از کیش‌ها و ایدئولوژی‌ها را در چارچوب خود جا داده است. تاریخ دقیق دین هندو شناخته نیست ولی برآوردها از ۳۱۰۲ پ.م. تا ۱۳۰۰ پ.م. را حدس میزنند. به هررو هندوگرایی را به عنوان قدیمیترین دین بزرگ جهان می‌شناسند. این دین، سومین دین بزرگ جهان است و پیرامون ۹۴۰ میلیون نفر پیرو دارد. ۹۶ درصد از هندوها در شبه‌قاره هند سکونت دارند. پس از آنکه پیروان یوگا نیز به جمع هندوها پیوستند شمار پیروان دین هندو در سطح جهان به ۱.۰۵ میلیارد نفر رسید. تنها کشوری که هندوگرایی را دین رسمی خود اعلام کرده کشور نپال است. بوداگرایی در اصل شاخه‌ای از دین هندو است و برخلاف بوداگرایی که بیشتر پیروانش را در بیرون از هند بدست آورد، دین هندو عمدتآ در خود شبه‌قاره هند ماند.
هندوگرایی با نام سَنتانا دارما نیز نامیده می‌شود.
آیین هندو در قدیم دین برهمایی خوانده می‌شد که به برهما، خدای هندوان اشاره می‌کرد. هندوگرایی شکل تکامل یافته جان‌باوری (آنیمیسم) است و به همین دلیل بنیانگذار آن شناخته‌شده نیست. این آیین گونه‌ای فرهنگ، و آداب و سنن اجتماعی است که با تهذیب نفس و ریاضت همراه شده و در تمدن و حیات فردی و جمعی مردم هندوستان نقش بزرگی داشته است.
● مردم هند پیش از هجوم آریایی‌ها
پیش از مهاجرت آریایی‌ها به ایران و هند، مردم این سرزمین‌ها قومی کوتاه قامت و سیاه چرده بودند که فرهنگ و دین و مراسم مخصوص خود را داشتند و تمدن آنان در سطح تمدن میانرودان بود. این قوم در ایران تقریبا به طور کامل از میان رفتند، ولی در هندوستان به طرف جنوب آن کشور رانده شدند و اکنون به نام قوم دراویدی (Dravidians) شناخته می‌شوند و گروه بزرگی از اینها به نام نجس‌ها (Untouchables) معروفند که درباره ایشان سخن خواهیم گفت. حفاری‌های باستان‌شناسان در منطقه‌ای به نام موهنجودارو (Daro-Mohenjo) در کرانه رود سند (پاکستان)، آثار عظیمی از تمدن آنان را نشان داده است. از این کشفیات برمی‌آید که برخی از خدایان آیین هندو قبل از ورود آریاییان در هندوستان وجود داشته‌اند.
منبع : مطالب ارسال شده


همچنین مشاهده کنید