پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

نانو تکنولوژی


نانو تکنولوژی
امروزه از فناوری های مختلف به منظور ایجاد آسایش و امنیت بیشتر و صرفه جویی در هزینه ها بهره برده می شود. نانو، فناوری جدیدی است که آینده بسیار روشنی برای آن پیش بینی می گردد. گستردگی دامنه تاثیر این فناوری به حدی است که همه جنبه های زندگی آینده بشر را تحت تاثیر قرار خواهد داد. از این روست که نوع شیوه بر خورد با این فناوری و شناخت کامل آن حائز اهمیت است.
از اهمیت نانو فناوری همین بس که در برنامه بنیادی دوم علوم و تکنولوژی ،یکی از چهار رکن اصلی می باشد . سه اولویت دیگر این برنامه عبارتند از : علوم زندگی ، اطلاعات ، ارتباطات و محیط زیست .
فناوری نانو کاربردهایی را به منصه ظهور می رساند که بشر از انجام آن به کلی عاجز بوده است و پیامدهایی را در جامعه بر جای می گذارد که بشر آنها را تصور هم نکرده است .
نانو فناوری با کنترل مواد در مقیاس مولکولی ،گشایش اسرار طبیعت در تمام عصرها از مهندسی تا پزشکی را نوید می دهد. هدف از نانو فناوری ساخت اشیاءاتم به اتم ، مولکول به مولکول ، کاری که طبیت میلیونها سال است انجام می دهد.
نانو یک پیشوند علمی است که به مفهوم یک میلیاردم است و حوزه نانو فناوری در حدود میلیاردم متر است . ابعادی که در آن اتم ها با هم ترکیب شده و مولکولهای روی هم اثر متقابل دارند.
هدف استفاده از فناوری نانو این است که اگر بشر بتواند به اتم ها بگوید که چطور خودشان را مرتب کنند و چگونه رفتار کنند ، بسیاری از خواص ماده قابل کنترل است . دانشمندان بر این عقیده اند که اگر بتوانند یک آجر اتم به اتم بسازند ، مولکولهایش را نیز می توان طوری طراحی کنیم تا هنگامی که ترک ظاهر شد آنرا تعمیر کنیم و یا آنرا با شرایط آب و هوایی سازگار بسازیم.
نانو فناوری چیست ؟ نانو فناوری ، توانمندی تولید مواد ، ابزارها و سیستم های جدید با در دست گرفتن در سطوح مولکولی واقعی و استفاده از خواصی است که در آن سطوح خلاصه می شود یا رویکردی جدید در تمام رشته ها است .
▪ کار بردهای نانو فناوری :
۱ ) پزشکی : نانو ذراتی که به توزیع آسان دارو در قسمت های بدن کمک می کند. این وسایل به اصطلاح کوچک که از دارو ساخته شده اند با لایه های از نانو پوشیده شده اند و می توانند به قسمت های مختلفی از بدن برسند. و بیماریهای از قبیل سرطان را درمان کنند ، غدد پروستات و قطعات مصنوعی نیز ممکن است با این نانو ذرات پوشیده شوند تا از عکس العملهای نا خواسته جلوگیری کنند . پیشرفت در تشخیص بیماریها نیز قابل پیش بینی است.
۲) الکترونیک : با استفاده از نانو تولید کامپیوترهای سریعتر و بهتر و در اندازه های بسیار کوچک ، ساخت تراشه های حافظه با اندازه نانو مد نظر است که قدرت ذخیره ای برابر هزاران تراشه فعلی را دارا خواهد بود.
۳) علوم زیست محیطی : فشارهای نانوی فیلترهایی برای سه نفوذ آلودگی ها هستند و همچنین قادر خواهند بود تا آلودگی ها را با روشهای شیمیایی یا بیولوژیکی پیدا کرده و بر طرف کنند.
۴ ) مواد : دانشمندان امیدوارند که به زودی بتوانند موادی از نانو تیوب های کربنی بسازند که چگالی آنها یک ششم چگالی فولاد باشد و مقاومت آنها ۵۰ تا ۱۰۰ برابر فولاد . و از آنها در ساخت ماشین و هواپیما جهت استحکام ، مقاومت و در نتیجه عمر بیشتر استفاده کنند.
۵ ) انرژی : کارایی ، ذخیره سازی و تولید انرژی و کاهش مصرف کم انرژی و کاهش پساب و آلودگی های آب و استفاده بهینه از منابع طبیعی و انرژی و آب از دستاوردهای نانو فناوری در آینده خواهد بود . و ساخت مواد پلیمری تقویت شده با نانو ذرات که می تواند جایگزین اجزای فلزی بدنه اتومبیل شود و باعث صرفه جویی بنزین سالیانه حدود ۵/۱ میلیارد لیتر در جهان شود.
۶ ) ساخت مواد بسیار سبک و محکم جهت استفاده در ساختمان و صنعت.
۷ ) کاهش یافتن شدید تقاضا برای سوخت فسیلی
۸ ) همه گیر شدن ابر کامپیوترهای بسیار قوی و کوچک و کم مصرف .
۹ ) مصرف سلاحهای سبکتر ، کوچکتر ، هوشمندتر ، دوربردتر ، ارزانتر و نامرئی برای رادار.
۱۰ ) شناسایی فوری کلیه خصوصیات ژنیتکی و اخلاقی و استعدادهای ابتلا به بیماری.
۱۱ ) ارسال دقیق دارو به آدرس های مورد نظر در بدن و افزایش طول عمر.
۱۲ ) از بین بردن کامل عوامل خطرناک جنگ شیمیایی و میکروبی.
۱۳ ) از بین بردن کامل ناچیز ترین آلاینده های شهری و صنعتی.
۱۴) سطوح و لباسهای همیشه تمیز و هوشمند.
۱۵) تولید انبوه مواد و ابزارهایی که تا قبل از این عملی و اقتصادی نبودند.
۱۶) کنترل نانو ساختارها و ترکیب و ساخت مواد جدید برای دستیابی به شیوه های مدرن مورد استفاده در ساختمان ، امیدهای بسیاری را برای مدیریت انرژی در ساختمان به خصوص برای ساختمان ها و شهرهای آینده نوید می دهد.
http://olometajroby.blogfa.com/۸۶۱۰.aspx
منبع : مطالب ارسال شده


همچنین مشاهده کنید