سه شنبه, ۲۸ فروردین, ۱۴۰۳ / 16 April, 2024
مجله ویستا

نقش تغذیه در بیماران نقرسی


نقش تغذیه در بیماران نقرسی
نقرس یکی از دردناک‌ترین انواع التهاب مفصل است. این بیماری با شروع شدید و ناگهانی درد، قرمزی، تورم، گرمی و التهاب در یک یا چند مفصل مشخص می‌شود. بیشترین مفصل که در جریان نقرس درگیر می‌شود، مفصل انگشت شست پا است ولی سایر مفاصل نیز ممکن است در حمله‌های عودکنندهِ نقرس درگیر شوند.‌
علت نقرس، رسوب کریستال‌های اسیداوریک در مفاصل است. از طرفی، مواد خاصی بنام پورین در رژیم غذایی می‌توانند سطح اسیداوریک خون را بالا ببرند و باعث حملات نقرس می‌شوند بنابراین با استفاده از یک رژیم غذایی، می توانید شدت بیماری خود را کاهش دهید. به این ترتیب، میزان اسیداوریکی که در بدن از طریق خوردن غذاها یا نوشیدنی‌های حاوی پورین ایجاد می‌شود، کاهش پیدا می‌کند. در هنگام بروز حملات، درمان دارویی نقرس اساس درمان است ولی در فواصل حملات شما می‌توانید با رژیم غذایی مناسب، سطح اسیداوریک خون را کنترل نموده و از بروز حملات جلوگیری کنید.‌
▪ توصیه‌های غذایی در هنگام حملهِ حاد نقرس‌:
ـ روزانه دو تا سه لیتر۸ ( تا ۱۲ فنجان) مایعات بنوشید که حداقل نصف آن به‌صورت آب باشد
ـ از غذاهای کم پورین استفاده کنید و از غذاهای دارای پورین زیاد اجتناب کنید
ـ پروتئین به مقدار متوسط مصرف کنید
ـ از غذاهای غنی از کربوهیدرات مثل نان، غلات، برنج، سبزیجات و میوه‌جات بیشتر استفاده کنید‌
ـ چربی را در رژیم غذایی خود محدود کنید، غذاهای سرخ کرده و دسرهای چرب نخورید.‌
▪ توصیه‌های غذایی برای فواصل عادی بین حملات نقرس:
ـ روزانه حداقل ۸ فنجان مایعات مصرف کنید که حداقل نیمی از آن به شکل آب باشد.‌
ـ از غذاهای دارای پورین بالا اجتناب کنید.
ـ وزن بدن را در حد طبیعی نگه دارید. اضافه وزن باعث افزایش تولید اسیداوریک در بدن می‌شود. کاهش وزن باید تدریجی باشد: هفته‌ای ۰/۵ تا ۱ کیلوگرم کاهش وزن سریع می‌تواند باعث ایجاد حملهِ نقرس شود. برای کاهش وزن از روزه داری یا رژیم پرپروتئین استفاده نکنید چون ممکن است نقرس را بدتر کنید.‌
▪ فهرست غذایی برای کاهش مبتلا به نقرس:
ـ غذاهای کم پورین:
نان، غلات، برنج؛ همه میوه‌جات و آب آنها مثل گیلاس، توت فرنگی، موز، پرتقال و سایر انواع میوه‌ها؛ لبنیات کم چربی؛ شربت، شیرینی، ژله، چای، قهوه و شکلات؛ غذاهای حاوی اسید چرب ضروری مثل تن ماهی، ماهی آزاد، فندق، گردو، روغن زیتون، روغن کانولا‌
ـ غذاهای دارای پورین متوسط (به میزان متوسط از آنها استفاده کنید):
بلغور، سبوس گندم، جوانه گندم؛ سبزیجاتی مثل گل کلم، اسفناج، قارچ و نخود سبز؛ غذاهای پروتئینی مثل گوشت، مرغ، ماهی، صدف ۸۰-۶۰( گرم روزانه)، حبوبات خشک و عدس ۱( فنجان پخته.)‌
ـ غذاهای پُر پورین (از خوردن آنها اجتناب کنید):
غذاهای پروتئینی مثل جگر، قلوه، دل، مغز،گوشت غاز و ماهی شور.‌‌
منبع : کلوب


همچنین مشاهده کنید