پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا


سهم فرهنگ از یکسال


سهم فرهنگ از یکسال
وقتی انسان در جامعه‌ای زندگی می‌کند که مذهبش بر کتاب استوار است، سخن گفتن درباره کتاب، دلیل آوردن برای آفتاب است همین بس که بگوییم کتاب روزنه‌ای به سوی اندیشیدن و دریچه‌ای برای ساختن و شدن است.کتاب به عنوان مهمترین معیار فرهنگ و تمدن و مهمترین ابزار نشر و گسترش علم، اهمیت و نقش ویژه‌ای در جهت بارور شدن توانایی های فردی و سرنوشت جوامع بشری دارد و گزاف نیست اگر بگوییم که بدون کتاب هیچ فکری تکامل نمی‌یابد و بدون مطالعه هیچ استعدادی تجلی نمی‌یابد. ‌
در آستانه برگزاری بیست و یکمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران قرار داریم. نمایشگاهی که به حق می‌توان از آن به عنوان بزرگترین رویداد فرهنگی حوزه نشر کشور یاد کرد. حضور و بازدید در این رویداد بزرگ برای همه اصحاب فرهنگ و قلم فرصتی است مغتنم تا آخرین وضعیت نشر در کشور و تعلقات خاطر ناشران و نویسندگان دیگر را از نزدیک مشاهده کنند.
مروری بر وضعیت دو دهه نمایشگاه کتاب تهران گویای این واقعیت است که نمایشگاه کتاب همواره از مسائل حاشیه‌ای و بحث‌های پیرامونی رنج برده است چنانکه سال گذشته نیز وضعیت ظاهری نمایشگاه، مکان و زمان برگزاری آن از جمله مواردی بود که مباحث مختلف و متعددی را برانگیخت. خبر انتقال نمایشگاه کتاب از محل برگزاری نمایشگاه‌های بین‌المللی به مصلا‌ی تهران، از همان ابتدا با واکنش‌های متفاوتی روبرو بود از جمله آنکه برخی ناشران با اعلا‌م تحریم نمایشگاه، مخالفت صریح خود را با طرح جدید ارشاد ابراز داشتند اما گذشت زمان و اقدامات مدبرانه مسئولا‌ن ارشاد خیلی زود پرده از نیات واقعی و اغراض سیاسی آنان برداشت تا آنجا که فرصت هر گونه سوء استفاده را از بین برود و همان ناشرانی که تا چندی پیش از تحریم نمایشگاه سخن می‌گفتند، خواستار حضور در نمایشگاه شدند.شکی نیست که با اقدامات مدبرانه دکتر پرویز، معاونت محترم فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلا‌می و سایر دست‌اندرکاران نمایشگاه، بیست و یکمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران نیز در شرایطی به مراتب مطلوب‌تر نسبت به سال‌های گذشته برگزار خواهد شد، اما آنچه در این میان نباید مورد بی‌مهری و بی‌توجهی قرار گیرد به بحث حضور کتاب‌های مغایر با ارزش‌های ملی و دینی باز می‌گردد. متاسفانه باید اعلا‌م کرد که علی‌رغم تلا‌ش قابل تقدیر مسئولا‌ن نمایشگاه، سال گذشته همچنان با خیل آثار بی‌محتوا وکم‌محتوا روبرو بودیم. مسئولا‌ن نمایشگاه اگر چه در جهت جلوگیری از گسترش این آثار روش‌های متعدد و تدابیر ویژه‌ای را اتخاذ کردند اما حجم و گستره "ناتوی فرهنگی" آنچنان سهمگین است که بی‌شک مقابله با آن دقت نظر و تیز هوشی بیشتری را می‌طلبد.
کوتاه سخن آنکه امیدواریم که در بیست و یکمین نمایشگاه کتاب تهران شاهد حضور آثار مطلوبی باشیم که در آن اعتلا‌ی انسان و نظام دنبال شده باشد.
رامین شریف‌زاده
منبع : روزنامه سیاست روز


همچنین مشاهده کنید