پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

جهان در قرن ۲۱


جهان در قرن ۲۱
در این جهان باز و گسترده وقایعی روی می‌دهد که از چشم تیزبین بسیار روزنامه‌نگار دور می‌ماند و این مهم را ما به عهده گرفتیم. امروز چند رویداد را که ذکر کوتاهی از آنها در مطبوعات رفته است، پرورده‌ایم که در زیر از چشم تیزبین شما می‌گذرد.
● اعتصاب تاکسی‌داران
تاکسی‌داران فرانسه در همه شهرهای مهم فرانسه از جمله پاریس اعتصاب کردند و از پاریس تا لیون و مارسی و لیل و مونپلیه و سایر شهرها همه جا راه‌بندان‌های جهنمی به وجود آمد و زندگی مردم فلج شد. علت این اعتصاب طرحی است که دولت قصد داشت آن را اجرا کند و آن افزایش تعداد تاکسی‌ها بود. در حال حاضر علاوه بر مترو و اتوبوس، تعداد ۱۶ هزار تاکسی وجود دارد و به موجب این طرح تعداد آنها می‌‌تواند به ۶۰ هزار و بیشتر برسند. در حال حاضر پلاک تاکسی نزدیک به ده هزار یورو است که با اجرای این طرح، همه‌ی تاکسیرانان این سرقفلی را از دست می‌دهند. اعتصاب آن چنان انعکاسی داشت که دولت اعلام کرد طرح افزایش تاکسی در پاریس کان لم یکن است. دو روز بعد از اعتصاب تاکسیرانان با چند ایرانی برخورد کردم که صاحب تاکسی هستند. یکی از آنها گفت: می‌بینید، یک روز ایاب و ذهاب را در پاریس فلج کردیم، به حق خودمان رسیدیم.
● حتی یک پوک
از یک سال قبل دولت‌ها در اروپا سلامتی آحاد ملت را جدی گرفتند. در ایتالیا سیگار کشیدن در همه اماکن عمومی مانند اداره‌‌ها، کافه‌ها، رستوران‌ها، سالن‌های رقص، کنسر‌ت‌ها و... ممنوع شد. بیمه‌های اجتماعی در بسیاری از کشورهای اروپایی آماری منتشر کردند که حاکی از آن بود که در سالن‌ها ده‌ها هزار نفر از کشیدن سیگار جان خود را از دست می‌دهند و بیمه‌های درمانی میلیاردها دلار خرج بیمارانی می‌کند که بیماری آنها ناشی از کشیدن سیگار است. در انگلستان، آلمان و بسیاری دیگر از کشورهای اروپایی کشیدن سیگار در مجامع عمومی محدود شد. در فرانسه از ابتدای ژانویه ۲۰۰۸ کشیدن سیگار در همه مجامع عمومی و اداره‌ها، کافه‌ها و رستوران‌ها ممنوع شد و حیرت‌آور اینکه همه معتادان به سیگار دستور دولت را اجرا کردند. دولت برای کسانی که این مقررات را رعایت نکنند جریمه نقدی در نظر گرفته است. اگر کسی در یکی از مراکز عمومی سیگار بکشد به پرداخت ۶۵ یورو محکوم می‌شود و صاحب کافه یا رستوران به پرداخت بیش از ۱۳۵ یورو محکوم می‌شود. همه از اینکه مردم دستور دولت را در مورد عدم کشیدن سیگار رعایت کردند متعجب شدند.
فرانسویان که از همه اروپا بیشتر به سیگار معتاد هستند، در مدت دو ماهی که از ممنوعیت کشیدن سیگار می‌گذرد، کلیه مقررات عدم سیگار کشیدن را رعایت کرده‌اند.
● خلاقیت و دلالی
شما به طور قطع می‌دانید چه قرنی است. بین کوزه‌ساز و کوزه‌فروش، کوزه‌ساز تولید می‌کند و کوزه‌فروش یک نوع دلالی انجام می‌دهد. کوزه‌فروش می‌خرد و مبلغی بر قیمت اضافه می‌کند و اگر کوزه تولید نشود او باید در مغازه‌اش را تخته کند.
وضعیت کشورهای تولیدکننده نفت در برابر کشورهای صنعتی یا به اصطلاح غربی نیز چنین است.
کشورهای نفت‌خیز، نفتی را که خداوند به آنها اعطا کرده است در طبق اخلاص گذاشته و به جهانیان می‌فروشند و میلیاردها دلار درآمد را به غرب در ازای خرید کالاهای تولیدی برمی‌گردانند. کشورهای نفت‌خیز، ثروت بربادده هستند و غربی‌ها دستگاه صنعتی خود را می‌گردانند و برای میلیون‌ها نفر کار ایجاد می‌کنند. اما این وضع تا چه زمانی ادامه می‌یابد؟ به نظر می‌رسد تا زمانی که دیگر چاه‌های نفت خشک شود. آن وقت کشورهایی که تا دیروز ثروتمند بودند باید کاسه‌ی گدایی در دست گرفته و برده غربی‌ها شوند.
همه تئوری‌های اقتصادی به زبان بسیار ساده آن طور است که چه رابطه‌ای امروز در دنیا حاکم است.
حکومت مقتدر و دورنگر آن است که امروز فکر فردا کند. حکومت‌های دلسوز و دورنگر آنها هستند که امروز بودجه‌ی کشور را بر اساس درآمد از کار تولیدی بگذارند.
فکر کنید که در زمان اختراع تلفن همراه، چند میلیارد دلار تاکنون برای خرید تلفن همراه کشورهای نفت‌خیر پرداخته‌اند در حالی که همه قیمت لوازم یک تلفن همراه یک دلار نیست. منتهی کشورهای دلال میلیاردها دلار به کشورهای تولیدکننده پرداخته‌اند.
پس اساس ثروتمند بودن بر فکر و تولید است نه آن که به معادن تکیه کنی که فناپذیرند.
از سال‌ها قبل یعنی از زمان دولت دکتر مصدق این فکر مطرح شد که بودجه دولت‌ باید بدون در نظر گرفتن پول نفت تنظیم شود، ولی این فکر هرگز اجرا نشد و همچنان درآمد نفت پایه بودجه مملکتی را تشکیل داد.
امروز کشورهای نفت‌خیز که اکثر آنها را کشورهای اسلامی تشکیل می‌دهند، همانند کسانی هستند که پول مفتی به دست آورده باشند و ندانند چگونه خرج کنند و این پول بادآورده بی‌رویه خرج می‌شود و کسی به فکر فردا نیست. از زمان سلسله قاجار تاکنون اقتصاد و صنعت کشور شکل ابتدایی داشته و هنوز درجا می‌زند. فردای روزگار که نفت تمام شد برای نسل‌های آینده چه بر جای گذاشته‌ایم؟ پول نفت باید هزینه‌ی پیشرفت صنعتی کشور شود نه آن که به جیب صاحبان شرکت‌های دلالی سرازیر گردد.
● شهرداری‌ها
انتخابات شهردار‌های فرانسه در ماه مارس انجام می‌گیرد.
می‌دانیم که فرانسه ۳۶ هزار کمون (کومون) یا به معنی دیگر ۳۶ هزار شهردار دارد. در تاسیسات دولتی فرانسه کلمه (دهکده) یا دهات وجود ندارد و به جای آن کلمه کومون گذاشته‌اند که یک واحد زمین است که عده‌ای در آن زندگی می‌کنند و به کشاورزی و یا کارهای کوچک صنعتی مشغولند. جمعیت این کومون‌ها از ده نفر تا یکصد هزار نفر، شهردار را برمی‌گزینند. و از همه مهمتر شهردار پاریس است که بیش از چهار سال است پاریس را اداره می‌کند. او سوسیالیست است و مردم پاریس از طرح‌های او استقبال کرده‌‌اند. برناردو لانوا در وضع ایاب و ذهاب پاریس تغییرات اساسی داده است. علاوه بر مترو و اتوبوس، برای پاریس تراموا کشید و در خیابان‌ها خطوطی را برای اتوبوس‌ها تعیین کرد که سریع‌تر به مقصد برسند. به احتمال قوی وی برای دومین بار به عنوان شهردار پاریس انتخاب خواهد شد.
سالوادور مرد
خواننده مردمی یعنی هانری سالوادور، روز ۱۵ فوریه در سن ۹۰ سالگی مرد.
او بیش از ۷۰ سال روی سن بود و دو ماه قبل با صحنه وداع کرد. «هانری سالوادور» در گویان فرانسه به دنیا آمد. به همین جهت رنگ پوستش تیره بود ولی مردم فرانسه او را به راستی دوست داشتند. گیتار می‌زد و اشعاری می‌خواند که ملت را به فکر فرو می‌برد. وسایل ارتباط جمعی فرانسه از سالوادور تجلیل کردند.
● قدردانی از برگزیدگان
اروپاییان مردان و زنانی را که به علم یا فرهنگ کشورهای اروپایی خدمت کرده‌اند، مرتب به یاد زندگان می‌‌آورند و از آنها تجلیل می‌کنند. خوانندگانی که سال‌ها است با جهان مادی وداع کرده‌اند. مثلا «تیتو روسی» خواننده مردمی که سال‌ها پیش مرده است یا برندگان جوایز نوبل که فرانسوی بوده‌اند مانند ماری کوری کاشف رادیوم و غیره. هدف این است که زبدگان از یاد ملت نروند و مردم احساس کنند کشورشان سرآمد دیگر کشورهاست. حتی از بسیاری از این افراد فیلم تهیه شده است. نام هنرپیشه‌هایی مانند فرناندل، ایومونتان، ژان گامن، لویی ژوزه، لویی دوفونس و غیره.
● ۳۰ میلیارد یورو دزدی
به موجب آماری که اخیرا منتشر شد، در فرانسه سالانه چند میلیارد یورو دزدی می‌شود و بیشتر دزدی‌‌ها در بخش پوشاک و مواد غذایی و الکترونیک است. در سال ۲۰۰۷ از فروشگاه‌های بزرگ و کوچک ۳۰ میلیارد یورو دزدی شده است که اغلب دزدها از مشتریان بوده‌اند. غفلت فروشندگان به مشتریان امکان می‌دهد که با زبردستی خاصی کالای گران‌قیمت را سرقت کنند. پس از پوشاک رقم دزدی در جواهرفروشی‌ها است آن هم جواهرات گران‌قیمت. فروشگاه‌های بزرگ مرتب را‌ه‌های جدیدی را اختراع می‌کنند که دزدی‌ها کاهش پیدا کند، اما هر سال رقم دزدی‌ها افزایش می‌یابد.
منبع : گزارش


همچنین مشاهده کنید