شنبه, ۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 20 April, 2024
مجله ویستا

برترین شرکت های کامپیوتری سال ۲۰۰۸


برترین شرکت های کامپیوتری سال ۲۰۰۸
در حالی که همچنان شرکت های بزرگ حرف اول را در دنیای فناوری ارتباطات و اطلاعات می زنند برخی شرکت های کوچک نیز طی سال های اخیر توانسته اند فعالیت های ارزنده ای انجام دهند. بررسی اجمالی چند سال اخیر نشان می دهد که رشد اصلی شرکت های کامپیوتری از سال ۲۰۰۰ و ۲۰۰۱ میلادی شروع شد و مراکز صاحبنامی از جمله اینتل، دل، مایکروسافت و IBM توانستند جایگاه جهانی خود را پیدا کنند ولی به دنبال بروز برخی مشکلات اقتصادی میزان فروش محصولات این قبیل مراکز انفورماتیکی نسبت به گذشته کاهش چشمگیری پیدا کرد و به خصوص بروز بحران مالی طی سال گذشته باعث شد تا بسیاری از این شرکت ها آینده تیره و تاری را برای خود پیش بینی کنند و با نگرانی های بیشتری در دنیای فناوری گام بردارند. در کنار این سیر نزولی ۲۰۰۸ سالی بود که در آن بسیاری از شرکت های کامپیوتری زنده شدند و محصولات آنها با قیمت مناسب فروش رفت. مرکز خبری BusinessWeek برای نشان دادن میزان پیشرفت های انفورماتیکی صورت گرفته در سال ۲۰۰۸ میلادی بررسی های گسترده ای را انجام داده است. برای انتخاب این شرکت ها معیارهایی چون رشد فروش محصولات، افزایش ارزش سهام در تالارهای بورس، رعایت حقوق مشتری و میزان کلی فروش مورد بررسی قرار گرفت. به عقیده کارشناسان این شرکت ها که در حوزه فناوری ارتباطات و اطلاعات کار می کنند از نظر اقتصادی به رقبای خود برتری دارند.
● خلاقیت ها و نوآوری
شرکت اپل که در رتبه دوم این لیست قرار گرفته از جمله مراکزی محسوب می شود که با خلاقیت ها و نوآوری ها توانست فرصت های مناسبی را برای خود ایجاد کند. ابتکار این شرکت در ساخت گوشی iPhone و به دنبال آن، iPhone ۳G باعث شد تا در طول ۱۲ ماه گذشته میزان فروش محصولات اپل افزایش چشمگیری داشته باشد.
در این میان شرکت گوگل موفق شد با ساخت ابزارهای جدید آنلاین و گردآوری اطلاعات از سراسر دنیا انگیزه دیگر شرکت ها را برای تبلیغات در بزرگ ترین موتورجست وجوی اینترنتی جهان بالا ببرد و از این طریق میلیاردها دلار را به جیب بزند. رشد و پیشرفت گوگل مربوط به یک دوره زمانی کوتاه مدت نمی شود و باید گفت که درآمد کنونی این شرکت حاصل زحماتی است که کارکنان آن در هشت سال گذشته کشیده اند.
● رشد جهانی
بیشتر شرکت های کامپیوتری، حتی مراکز بزرگ و موفق مجبور شدند برای حفظ موقعیت خود در سال ۲۰۰۸ نبرد طاقت فرسایی را انجام دهند. AT&T و اوراکل که رتبه های سوم و هشتم برترین شرکت های سال ۲۰۰۸ را از نگاه BusinessWeek به دست آورده اند، برای آنکه بتوانند جزء نخستین شرکت های برتر دنیا باشند مجبور شدند میلیاردها دلار سرمایه گذاری کنند. AT&T برای آنکه بتواند رقابت بیشتری را با شرکت هایی چون Comcast و Cablevision انجام دهد و از آنها پیشی بگیرد مجبور شد چند شرکت کوچک را خریداری کند و سیاست های خود برای ادامه حضور در بازارهای جهانی را تغییر دهد.
ادغام دو شرکت AT&T و SBC Communications باعث شد درآمدهای این شرکت بزرگ مخابراتی در یک سال گذشته افزایش چشمگیری داشته باشد.
اوراکل نیز با اقدامات گسترده ای که در سال ۲۰۰۸ انجام داد موفق شد بار دیگر توان اصلی خود را به دیگر شرکت ها نشان دهد. برای شرکت های کوچکی که هنوز شهرت جهانی پیدا نکرده اند افزایش تولید و رونق فروش امری عادی به نظر می رسد و گفته می شود بسیاری از شرکت هایی که در لیست ۲۰۰۸ مرکز BusinessWeek قرار گرفته اند از این نوع شرکت ها هستند و می کوشند تا روز به روز حجم فعالیت های خود را بالا ببرند. اندرو بارتلز یکی از تحلیلگران مرکز تحقیقاتی Forrester می گوید: «هرچه یک شرکت بزرگ تر شود، شرایط برای رشد و توسعه در آن شرکت سخت تر می شود.»
● داستان موفقیت
رشد و توسعه هرگز هدف معینی نبود و بر این اساس، تضمین خاصی وجود ندارند که به این وسیله شرکت ها بتوانند به آن دست یابند. با این وجود شرکت هایی که توانسته اند خود را در لیست برترین مراکز انفورماتیکی ۲۰۰۸ مرکز خبری BusinessWeek جای دهند بسیار خلاق بوده اند، ویژگی های منحصر به فرد خود را داشته اند و توانسته اند با یک سیاستگذاری درست درآمدهای مالی خود را افزایش دهند. بررسی شرکتی مثل Amkor Technology می تواند نکته های قابل ملاحظه ای را به ما نشان دهد. این شرکت عرضه کننده خدمات نیمه هادی که در ایالت آریزونای آمریکا واقع شده با اینکه تاکنون یک شرکت معمولی به حساب می آمد هم اکنون توانسته به عنوان یکی از برترین شرکت های ۲۰۰۸ انتخاب شود.
فعالیت اصلی Amkor تبدیل ویفرهای سیلیکونی به تراشه است که البته در پایان این تراشه به طور دقیق مورد آزمایش قرار می گیرند تا هیچ گونه مشکلی در آنها وجود نداشته باشد. تولید تراشه ها از این طریق و انجام این آزمایش ها کار پرهزینه ای است اما از آنجا که انجام این اقدامات لازم و ضروری می نماید چندین سال است که شرکت های بزرگی مثل اینتل و IBM این اقدام را به مراکزی چون Amkor، شرکت تایوانی ASE Test و شرکت SiliconWare واگذار کرده اند. اما «بیل آنگ» یکی از کارشناسان زبده مرکز تحقیقاتی سانفرانسیسکو بر این باور است که Amkor یکی از بهترین مراکز خدماتی در زمینه محصولاتی نیمه هادی محسوب می شود و در سال ۲۰۰۸ توانسته ضمن افزایش درآمدها، موفقیت های بیشماری را به دست آورد.
Amkor یکی از چند شرکتی است که از افزایش نیاز مخاطبان به تراشه های کامپیوتری به نفع خود استفاده کرد و توانست در نیمه نخست سال ۲۰۰۸ نخستین گام های موفقیت خود را بردارد. نیاز به تراشه های NAND در حافظه های فلش که برای ذخیره اطلاعات مورد استفاده قرار می گیرد در اواخر سال ۲۰۰۵ میلادی به طور قابل ملاحظه ای افزایش پیدا کرد و با عرضه دستگاه قابل حمل پخش موسیقیiPod nano توسط شرکت اپل که در آن تراشه های NAND به جای هارددیسک های قدیمی به کار برده شده بود باعث شد تا فرصتی تازه برای Amkor ایجاد شود. این جریان کم کم توسعه یافت و در سال ۲۰۰۸، Amkor توانست بیشترین استفاده را از بازار جهانی حافظه های NAND ببرد.
● دنیای پرفراز و نشیب تراشه ها
برخی شرکت ها مانند اپل باعث شدند فروش تراشه ها در سال ۲۰۰۸ افزایش چشمگیری داشته باشد. اپل در این سال قراردادهایی را با اینتل منعقد کرده بود تا بتواند نیازهای خود برای تولید MP۳Playerهایش را افزایش دهد. علاوه بر این، شرکت هایی چون سامسونگ، Hynix توشیبا و دیگر مراکز سخت افزاری سعی کردند با تمرکز بیشتر بر این محصولات، فروش خود را در حافظه های فلش، کارت های حافظه دوربین های دیجیتال، تلفن های هوشمند، سیستم های ذخیره سازی USB و... افزایش دهند و تراشه های NAND را جایگزین تراشه های قدیمی تر کنند. در نیمه نخست سال ۲۰۰۸ افزایش درخواست برای خرید تراشه های NAND مهم ترین تحول دنیای سخت افزارها محسوب می شود و توجه همه شرکت ها را به خود جلب کرده بود اما توان شرکت های بزرگ برای پاسخگویی به این نیاز موجب شد تا این تغییرات گسترده حالتی متعادل به خود بگیرد اما این جریان در نیمه دو سال گذشته با افول روبه رو شد که مهم ترین دلیل آن بروز بحران اقتصادی بود. این طور که کارشناسان احتمال داده اند، جریان رو به نزول تراشه های NAND در سال ۲۰۰۹ میلادی نیز همچنان ادامه خواهد داشت. اما این ماجرا با پایان سال جاری روزهای موفقیت آمیز خود را بار دیگر آغاز خواهد کرد و افزایش درآمد را برای شرکت های تولیدکننده به همراه خواهد داشت. به طور کلی باید گفت، ۲۰۰۸ دوران سختی برای تولیدکنندگان و فروشندگان تراشه های کامپیوتری بوده است. Nvidia که از بزرگ ترین تولیدکنندگان تراشه های گرافیکی به حساب می آید و چهاردهمین رتبه این لیست را به خود اختصاص داده است، در فروش محصولات خود ۲۲ درصد و در افزایش درآمد ۵۴ درصد رشد داشته باشد.
در کل می توان گفت برای شرکت های کوچکی که در پی شهرت جهانی هستند و البته هنوز این شهرت را کسب نکرده اند، افزایش تولید، حضور پررنگ تر در بازارهای جهانی و رونق فروش بسیار ساده خواهد بود و گفته می شود بسیاری از شرکت هایی که در لیست ۲۰۰۸ مرکز BusinessWeek قرار گرفته اند از این نوع شرکت ها هستند و می کوشند روز به روز حجم فعالیت های خود را بالا ببرند.
میثم لطفی
منبع: www.businessweek.com
منبع : روزنامه سرمایه


همچنین مشاهده کنید