سه شنبه, ۱۳ آذر, ۱۴۰۳ / 3 December, 2024
مجله ویستا

تاریخچه مختصر فیزیک


تاریخچه مختصر فیزیک
● ما قبل تاریخ:
همانطور كه پیشینیان از روی تجربه و آزمایش به خواص باطنی تعدادی از اجسام پی برده و از تركیب مواد به وسایل مختلف (تشویه، نكلیس، تقطیر و ...) مواد شیمیایی به دست آورده و برای علمای شیمی جدید مایه ای درست كرده اند، همینطور هم تحقیق در خواص فیزیكی اجسام از مسایل تازه نیست و از قدیم الایام انسان در صدد كشف آنها بوده و فیزیك جدید در حقیقت مولود توجهات و تحقیقات پیشینیان می باشد. مثلاً تالس كه از قدیمی ترین حكمای سبعه است و در شش قرن قبل از میلاد می زیسته ثابت كرد كه از مالش كهربا خاصیتی در آن ظاهر می شود كه اجسام سبك را جذب می كند.
همچنین فیثاغورث ریاضیدان و حكیم معروف یونانی به همراه شاگردانش به پاره ای مسائل و قضایای صوت پی برده بودند. ارسطو نیز در چهار قرن قبل از میلاد تئوری های دقیقی در باب كائنات الجو (قوس و قزح، هاله های قمری و شمسی، شفق شمالی و شبنم) استخراج كرده است. ارشمیدس در سه قرن قبل از میلاد آتی از قبیل جرثقیل، منجنیق، میزان الغلظه و پیچ ارشمیدس را اختراع نمود. قانونی را كه ارشمیدس موفق به كشف آن گردید از این قرار است: بر كلیه اجسام مرتمسه در سیال (مایعات و گازها) فشاری از زیر به رو وارد می آید كه مقدار آن مساوی است با وزن سیال تغییر مكان یافته. بطلمیوس نیز منجم و ریاضیدان یونانی قرن دوم میلادی تحقیقات عمیقی راجع به نور كرده است. پس از بطلمیوس تحقیقات فیزیكی تا قرن سیزدهم متوقف شد و فقط عده ای از قبیل جابر و محمد بن موسی در این رشته زحماتی كشیدند و اطلاعات قابل توجهی كسب كردند.
● قرون وسطی:
در این قرن دو اختراع مهم به عمل آمد. یكی آئینه های صیقلی و دیگری عینك. در قرن چهاردهم استفاده از قطب نما تعمیم یافت. قرن پانزدهم تقریباً چیز مهمی راجع به فیزیك ندارد. ولی در قرن شانزدهم مباحث ثقل و نورو مغناطیس كمال یافته اند. جانسون میكروسكوپ را اختراع كرد (۱۵۹۰) و روبرت نورمن میل مغناطیسی را تعیین نمود و بالاخره ژیلبرت اولین تجارب علمی الكتریكی و مغناطیسی را در كتاب معروفش (magnefe) منتشر ساخت.
فیزیك جدید: پایه فیزیك جدید در قرن هفدهم توسط گالیله گذارده شد. ترازوی آبی- میزان الحراره و دوربین نجومی از اختراعات و كشفیات او می باشد. رصدهای دقیق گالیله او را به سلسله هیئت كوپرنیك هدایت نمود و برعكس نظریه قدما كه زمین را مركز عالم می دانستند ثابت كرد كه مركز عالم شمسی خورشید است نه زمین. اگرچه اول مخترع میزان الحراره گالیله می باشد ولی نقطه ذوب یخ را برای صفر میزان الحراره (دماسنج) هوك قرار داد و ثبوت غلیان آن را هالی تعیین كرد. دكارت قوانین انكسار و تئوری قوس قزح را بنا نهاد. توریچلی نیز میزان الهوا (دماسنج) را ساخت. نیوتن منجم، ریاضیدان و فیزیكدان انگلیسی جاذبه عمومی عالم را كشف كرد. بویل ماشین تخلیه هوا را كه قاضی عدلیه شهر ماگدبورگ اختراع كرده بود تكمیل نمود. اگرچه قرن هجدهم برای فیزیك به درخشندگی قرن هفدهم نمی باشد ولی آن را قرن بی ثمری هم نمی توان نامید.
در این قرن دوفه جذب و دفع های الكتریكی را تحت تحقیق درآورد و الكتریسیته این است كه دو الكتریسیته هم جنس یكدیگر را دفع و دو الكتریسیته مخالف همدیگر را جذب می نمایند. خلاصه كارهای دوفه به تجسسات بی فایده علما خاتمه داد و از آن به بعد الكتریسیته وارد تاریخ تازه ای شد. سال ۱۸۰۰ تجربه گالوانی، ولتا را به اختراع پیل یعنی اساس الكتریسیته جاری هدایت كرد. در این قرن خیالی هواپیمایی كه از آرزوهای دیرینه بشر بود در ذهن اروپائیان قوت گرفت از جمله دو برادر میشل منگفلیه و اتین منگفلیه رئیس كارخانه كاغذ سازی آننه كه در پنجم ژوئن سال ۱۷۸۳ بالنی درست كرده و به هوا فرستادند بسیاری از دانشمندان برای كشفیات علمی با بالن های مدور به ارتفاعات بالا رفته اند از جمله گی لوساك فیزیكدان و شیمیدان معروف فرانسوی كه تا حدود ۷۰۰۰ متری رفت و ملاحظه نمود كه در این ارتفاع هوا به قدری خشك می باشد كه پوست بدن جمع می شود و كاغذ و مقوا مثل اینكه در مجاورت آتش شدیدی باشند پیچیده و لوله می شوند در قرن نوزدهم دامنه فیزیك بسط شایانی پیدا كرد و مخصوصاً استفاده از آلات فیزیكی در صنایع و كارخانجات روز به روز رو به افزایش نهاد. در سال ۱۸۰۱ كارلیسل و نیكلسون آب را تجزیه كردند. در سال ۱۸۰۷ دیوی به وسیله تجزیه الكتریكی املاح قلیایی سدیم و پتاسیم را به دست آورد. پلانته آ كومولاتر را ساخت. ارستد دانشمند دانماركی ثابت كرد كه جریان الكتریسیته عقربه مغناطیسی را كه همیشه به جهت ثابتی متوجه است منحرف می سازد (۱۸۱۹). باید دانست كه مبحث مغناطیس الكتریكی نتیجه اكتشافات دو دانشمند برجسته یعنی ارستد و آمپر می باشد. فارادی نیز الكتریسیته را بنا نهاد. آراگو قانون آمپر را تكمیل كرده و گائوس از بزرگترین منجمین و ریاضیدانان آلمانی اختراع تلگراف را تكمیل كرد . بعدها طبیعی دان آمریكایی بنام مرس الفبایی برای تلگراف درست كرده و دستگاه آن را ساخت. بالاخره پس از آنكه دامنه الكتریسیته وسعت یافت، واسطه انتقال اخبار جریات الكتریسیته شد.
www.elm۴u.com
منبع : سایت ایران علمی