یکشنبه, ۲۱ خرداد, ۱۴۰۲ / 11 June, 2023
مجله ویستا
میرزا سیدابراهیم خان عمیدالسلطنه

میرزا ابراهیم خان عمیدالحکماء در دورهٔ اول وزارت مالیهٔ وثوقالدوله در سال ۱۳۲۷ق به ریاست دیوان محاسبات وزارت دارایی منصوب شد و در سال ۱۳۲۸ق در دومین کابینهٔ محمدولیخان تنکابنی سپهدار اعظم که وثوقالدوله باز هم وزارت مالیه را برعهده داشت میرزا ابراهیم خان به معاونت وی منصوب شد. در این دوره او از اعضای حزب تندریه دموکرات بود و چندان موافق نیابت سلطنت میرزا ابوالقاسم خان ناصرالملک نبود. بنابراین در تنظیم بودجهٔ سالیانه دربار تغییراتی داد. از جمله تنزل حقوق ماهیانه نایبالسلطنه از ده هزار تومان به پنج هزار تومان بود که با حمایت نمایندگان دموکرات در کمیسیون بودجهٔ مجلس هم به تصویب رسیده بود. این مسئله ایجاد کدورت بین نایبالسلطنه و مجلس نمود.
گزارش سفارت روسیه در مورد انتصاب وی به سمت وزارت مالیه در دومین کابینهٔ سپهدار اعظم اینگونه است « این روزها میان نخستوزیر و مجلس بر سر مسائل مالی سوءتفاهم پیش آمد و علت آن قطع حقوق دولتی غیر لازم برخی چهرههای ناسیونالیست بود. گویا سپهدار دوباره به نایبالسلطنه یادداشتی داد و در لزوم انتخاب سیاستی مشخص با دولتهای همسایه و محدود کردن خودسری کمیسیونهای مجلس و اقداماتی بر ضد خودسریهای وزیر دارایی پافشاری کرده است... معاون وزیر دارایی عمیدالحکماء از ناسیونالیستهای تندرو معین شد. » ۱ تا سال ۱۳۳۲ق میرزا ابراهیم خان در این سمت باقی ماند و در همین سال، میرزاحسن خان وثوقالدوله وزیر خارجه دولت میرزامحمدعلی خان علاءالسلطنه شد و او را به ریاست محاکمات وزارت خارجه منصوب نمود و لقب او از عمیدالحکماء مبدل به عمیدالسلطنه شد. بیش از یک سال در این مقام باقی نماند و در ۱۳۳۳ق ریاست ادارهٔ تشخیص عایدات مالیه به او محول گشت. در دورهٔ حکومت قوامالسلطنه در ۱۳۳۶ق نزدیک به یک سال حکومت سبزوار را داشت و پس از آن به نیابت حکومت خراسان منصوب شد. در انتخابات دورهٔ چهارم مجلس شورای ملی به نمایندگی از نیشابور انتخاب شد ولی با انتصاب قوامالسلطنه به نخستوزیری، به وزارت عدلیه انتخاب شد و از نمایندگی استعفا داد. در کابینهٔ دوم قوامالسلطنه وزیر فوائد عامه و تجارت بود و در سال ۱۳۴۰ در کابینهٔ سوم و چهارم قوامالسلطنه مجدداً به وزارت عدلیه و فوائد و تجارت منصوب شد. انتصابات عمیدالسلطنه در دورهٔ وزارت وثوقالدوله و قوامالسلطنه بیانگر ارتباط عمیق وی با این دو برادر میباشد.
فاطمه معزی
۱. کتاب نارنجی. گزارشهای سیاسی وزارت امور خارجه درباره انقلاب مشروطیت ایران. به کوشش احمد بشیری. تهران، نشر نو، ۱۳۶۶. ج ۴، صص ۱۱۶-۱۱۷ .
منبع : موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران
همچنین مشاهده کنید
سایت فراروسایت رکناسایت همشهریآنلاینروزنامه ایرانسایت خبرآنلاینسایت مجله شبکهخبرگزاری صدا و سیماسایت چیدانهخبرگزاری مهرسایت الف