چهارشنبه, ۲۹ فروردین, ۱۴۰۳ / 17 April, 2024
مجله ویستا

سیروز کبدی


سیروز کبدی
سیروز نتیجه نهایی آسیب به سلولهای کبدی می باشد که این پاسخ برگشت ناپذیربوده و در واقع پاسخ عمده کبد به انواع گوناگون تهاجمات طولانی مدت التهابی ، سموم ،‌مواد متابولیک و الکل و غیره و ... می باشد . در ابتدا سلولهای کبدی مورد تهاجم مواد آسیب زا قرار می گیرند و از بین می روند که به این روند نکروز سلولی گفته می شود .
در برابر این نکروز سلولهای کبدی شروع به بازسازی می نمایند ماحصل این وقایع تشکیل یک بافت سفت و سخت به نام فیروز می باشد . که جایگزین بافت طبیعی کبد می شود .
* علل سیروز : سوء مصرف الکل و هپاتیت نوع C در کشورهای غربی شایعترین علت این بیماری بوده اما علت عمده آن در کشورهای جهان سوم هپاتیت نوع B می باشد .
سیروز الکلی چیست ؟ این نوع سیروز بطور شایع در افراد الکلی دیده می شود . سیروز الکلی ممکن است با هپاتیت الکلی همراه باشد . در چنین مواردی اختلال کارکرد سلولهای کبد غالباً در حد قابل توجهی است و ممکن است با پرهیز از مصرف الکل بهبود یابد . داده های موجود حاکی است که عفونت ناشی از ویروس هپاتیت C در بیماران الکلی ممکن است بیماری شدیدتری ایجاد کند که پیشرفت سریعتری دارد .
* علائم بیماری سیروز چگونه است ؟
علائم این بیماری خطرناک ناشی از اختلال کار کبد می باشد که بطور خلاصه شامل موارد زیر می باشد .
۱) تجمع مایع در حفره ، شکم که باعث تورم شکم شده و آنرا آسیت می نامند .
۲) زردی که ابتدا در سفیدی چشم و سپس در قسمت های دیگر بدن گسترش می یابد .
۳ ) بزرگی طحال که مشکلات مختص به خودش را دارد .
۴ ) خونریزی از واریس های مری که بصورت خونریزی شدید و استفراغ خونی می باشد .
۵ ) علاوه بر اینها سیروز می تواند به سرطان کبد تبدیل شود .
۶ ) کاهش پروتئین های خون بخصوص آلبومین و اختلال در ساخت فاکتورهای انعقادی و کاهش ظرفیت سم زدایی کبد .
* درمان : درمان این بیماری مهلک بسیار مشکل می باشد . در موارد مربوط به الکل باید مصرف آن قطع شود . پزشکان با توجه به عوارض سیروز به درمان آن می پردازند . در افراد دچار بیماری پیشرونده و پیشرفته کبد که با هیچ روش دیگری قابل درمان نیستند بهترین راه فعلاً پیوند کبد می باشد .
منبع : واحد مرکزی خبر


همچنین مشاهده کنید