یکشنبه, ۱۸ آذر, ۱۴۰۳ / 8 December, 2024
مجله ویستا

بررسی برخی اثرات توکسیک احتمالی ترنجبین در موش سوری


بررسی برخی اثرات توکسیک احتمالی ترنجبین در موش سوری
● سابقه و هدف:
شیرابه ترنجبین در اثر فعالیت حشره ای به نام زنجرک بر روی گیاه خارشتر به وجود می آید. این دارو از زمان های دور در طب سنتی کاربرد داشته و تحقیقات جدید نیز برخی ویژگی های درمانی آن را مورد بررسی و تایید قرار داده است. در این پژوهش برخی اثرات توکسیک احتمالی ترنجبین در موش مورد بررسی قرار گرفت.
● مواد و روش ها:
برای این منظور، در آزمایش اول، دوزهای مختلف ترنجبین (۰.۶-۴.۸ g/kg) روزانه به ۴ گروه ۶ تایی موش سوری (۲۵.۶±۰.۴۰g) خورانده شد. گروه شاهد (n=۶) نیز حجم مشابهی (۱۰ml/kg) از سرم فیزیولوژی دریافت نمود. در آزمایش دوم، گروه های مختلف (n=۶, ۲۵.۶±۰.۴۵g)، مقادیر مشابهی از ترنجبین و یا دارونما را از طریق تزریق داخل صفاقی دریافت نمودند. در هر دو آزمایش، میزان اضافه وزن و علایم ظاهری موش ها طی ده روز دوره آزمایش مورد مطالعه قرار گرفت. هم چنین از موش های آزمایش دوم در پایان دوره جهت سنجش مقادیر سرمی اوره، کراتینین، بیلی روبین تام،‌ فسفاتاز قلیایی (ALP) و آلانین آمینو ترانس فراز (ALT)، خون گیری شد.
● یافته ها:
هیچ گونه تفاوت معنی داری در اضافه وزن و یا پارامترهای سرمی مورد مطالعه بین گروه های دریافت کننده ترنجبین و گروه شاهد مشاهده نگردید.
● نتیجه گیری:
به نظر می رسد ترنجبین در زمان و دوزهای به کار رفته، اثرات توکسیک قابل ردیابی در پارامترهای مورد مطالعه در موش به جای نگذارد.
حمیدرضا کازرانی
مجید جمشیدیان مجاور
امیررضا یوسفی نسب
منبع : پایگاه اطلاعات علمی