سه شنبه, ۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 23 April, 2024
مجله ویستا

نرم افزارهای ایرانی با نام های خارجی عرضه می شوند


نرم افزارهای ایرانی با نام های خارجی عرضه می شوند
تفاهم نامه میان صادرکنندگان ایرانی نرم افزار با اینترنت سیتی دبی جهت حضور صادر کنندگان ایرانی در بازارهای بین المللی امضاد شد تا اندازه زیادی می تواند به شناسایی نرم افزارهای ایرانی در بازارهای بین المللی کمک کند .
دبی هم اکنون از جنبه های مختلف اقتصادی و تجاری مورد توجه سرمایه گذاران کشورهای مختلف قرار دارد و به نوعی یک بازار بین المللی برای معرفی و عرضه محصولات کشورهای پیشرفته و در عین حال بازاری نیز برای ارایه محصولات کشورهای در حال توسعه است .
هم اکنون بسیاری از شرکت های بزرگ در سراسر جهان دفاتر اقتصادی و نمایندگی در این شهر ایجاد کرده اند و خصوصا شرکت های کامپیوتری به این موضوع توجه ویژه ای نشان داده اند ، زیر ساخت های مناسب مخابراتی و یک خط فیبر نوری دبی را به یک قطب فعال IT در منطقه تبدیل کرده است .
از این رو بی علت نیست بسیاری از شرکت های ایرانی نیز بازار خود را به سمت این شهر سوق داده اند و اغلب دقاتری نیز در این مکان ایجاد نموده اند .
اینترنت سیتی دبی یکی از مراکز مهم بازرگانی فناوری اطلاعات در این شهر است و به دلیل شرایط و تسهیلات ویژه شرکت های بزرگ بازار مناسبی را در این منطقه ایجاد کرده اند.
بنا بر آمارها هم اکنون در اینترنت سیتی دبی بیش از ۷۵۰ شرکت فعال در صنعت IT فعالیت می کنند و تازه ترین محصولات این صنعت عرضه می شود.
بنابراین و به طور طبیعی بسیاری از شرکت های ایرانی تمایل دارند که در این بازار منطقه ای محصولات خود را عرضه کرده و یا با جدیدترین محصولات آشنا شوند که از این طریق بتوانند با شرکتهای بزرگ خارجی ارتباط برقرا رکنند.
محمد رضا طلایی رییس اتحادیه صادر کنندگان نرم افزار با اشاره به تفاهم نامه ای که اخیرا میان این اتحادیه و اینترنت سیتی دبی امضا شده می گوید : اینترنت سیتی دبی یک پل ارتباطی بین کشورها است تا شرکت ها بتوانند توانایی های خودشان را بشناسند ، قصد ما این است که در این مکان ایران را به عنوان یک صادر کننده نرم افزار معرفی کنیم .
به گفته طلایی نشان دادن ایران به عنوان یک صادر کننده نرم افزار برای خیلی از شرکت های معتبر جهان تازه گی دارد چرا که هنوز ایران به خاطر صادرات فرش ، خشکبار و ... می شناسند اما کشوری مانند هند به خاطر فعالیت مستمر و حمایت دولت به عنوان یک صادر کننده نرم افزار برای تمامی کشورها معتبر در این زمینه شناخته شده است .
به گفته طلایی امضا تفاهم نامه با اینترنت سیتی دبی برای شناساندن بازار ایران و ایجاد یک بستر برای معرفی و عرضه نرم افزارهای ایرانی است در مرحله نخست این معرفی توسط اتحادیه صـــادر کنندگان نرم افزار انجام می گیرد و پس از مدتی اگر شرکت ها تمایل داشتن به طور مستقل به فعالیت خــود ادامه می دهند.
حضور در اینترنت سیتی دبی برای شرکت های ایرانی طبق این تفاهم نامه با تخفیف ها و تسهیلاتی همراه خواهد بود .
به گفته رییس اتحادیه صادر کنندگان نرم افزار تخفیف ویژه که مطابق این تفاهم نامه به شرکت های ایرانی ارایه می شود شرایط مطلوبی را ایجاد می کند تا این شرکت ها با هزینه پایینی محصولات خود را در بازارهای جهانی معرفی کرده و در این زمینه تجربیات بسیاری را کسب کنند و از طرف دیگر با قوانین روز در حوزه IT و بازرگانی آشنا شوند .
اما معرفی ایران به عنوان صادر کننده نرم افزار چندان ساده نیست هر چند در زمینه تولید نرم افزار بسیاری از شرکت های ایرانی محصولاتی با استاندارد های بین المللی تهیه می کنند اما در هنگام عرضه معمولا نام های خارجی و غیره ایرانی برای این محصولات در نظر می گیرند .
مدیر انفورماتیک یک سازمان دولتی می گوید : چندی قبل به دنبال نرم افزاری برای امور مربوط به سازمان خود بودیم بعد از پیدا کردن مدتی به دنبال نویسندگان آن نرم افزار گشتیم و سرانجام متوجه شدیم این نرم افزار خارجی نویسندگان ایرانی دارد که برای نشان دادن کیفیت بالای تولید از درج نام ایران روی محصول خود اجتناب کرده بودند.
چنین موضوعاتی کم نیست و نمونه های بسیاری می توان یافت که شرکت های ایرانی نرم افزارهای خود را با شراکت یک شرکت خارجی و با نام یک کشور دیگر که در این زمینه (IT) معتبراست ارایه می شود. مدیر یک شرکت تولید کننده نرم افزار می گوید : نام ایران به هر دلیل به عنوان صادر کننده نرم افزار مطرح نیست و شما حتی اگر بهترین محصول را تولید کنید نمی توانید به فروش محصول خود مطمئن باشید.
وی در ادامه می گوید : از این رو ما نرم افزارهایمان را بر طبق توافقی که با یک شرکت ترکیه ای انجام داده ایم به اسم آن شرکت و با آرم ساخت کشور ترکیه ارایه می دهیم و در مقابل درصدی از فروش ما نصیب آن شرکت ترک می شود.
این تولید کننده نرم افزار در ادامه می گوید: متاسفانه دولت هیچ حمایتی را این صنف به عمل نمی آورد و هیچ تسهیلاتی برای فعالان این بخش در نظر گرفته نشده است بنابراین نمی توان در عین این کم کاری توقع داشته باشد اعتباری نیز از بابت فعالیت بخش خصوصی کسب کند.
اما با وجود چنین مشکلاتی برخی تلاش ها برای ارتقا اعتبار ایران در زمینه صادرات نرم افزار صورت گرفته که تشکیل اتحادیه صادر کنندگان نرم افزار و امضا چنین تفاهم نامه های با مراکز معتبر تجاری از آن جمله است .
از مهر ماه سال ۸۰ که این اتحادیه فعالیت خود را آغاز کرده تا کنون حدود ۴۶ شرکت به عضویت آن در آمده اند که ۱۵ درصد این شرکت ها به صورت فعال در زمینه صادرات نرم افزار فعالیت دارند .
به گفته طلایی دبیر اتحادیه توجه آنها معطوف به بازارهای جهانی است و از این رو با بازارهای داخلی کاری ندارند این در حالی است که دولت می باید حمایت های لازم را برای حضور جهانی شرکت های ایرانی به عمل بیاورد.
علیرغم این مسایل صادرات نرم افزار بستگی مستقیم به رونق گرفتن تولید آن در داخل کشور دارد . در حالی که بسیاری از تولید کنندگان نرم افزار نبود قوانین حمایت کننده مثل کپی رایت و حق مولف را موجب نابودی تدریجی فعالان این عرصه می دانند .
اما ظاهرا نرم افزارهای بدون کپی که بازارهای نو پای کشور را تسخیر کرده اند معایبی نیز دارند و آن فقدان حمایت از نرم افزارهای داخلی و ایجاد نشدن بستر عرضه خارجی آن است .
منبع : مرکز توسعه و تبادل دانش فناوری اطلاعات


همچنین مشاهده کنید