سه شنبه, ۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 23 April, 2024
مجله ویستا

چگونه رمز عبور خوب انتخاب کنیم ؟


چگونه رمز عبور خوب انتخاب کنیم ؟
امروزه یكی از مهمترین نگرانیهای كاربران، حفظ امنیت اطلاعات آنها می باشد كه معمولا این امنیت توسط رمز گذاشتن تا حدی حفظ می گردد اما نكته قابل توجه اینجاست كه خود این رمزها تا چه حدی می توانند ایمن باشند و نفوذگران نتوانند به راحتی آنها را كشف و از آنهاسوءاستفاده كنند. در این مقاله به چگونگی انتخاب یك رمز عبور مناسب و ایمن می پردازیم.
● نبایدها هنگام انتخاب رمز عبور یا Password چه هستند؟
رمز عبوری كه انتخاب می كنید نباید برپایه اطلاعات خصوصی شما مانند نام كلمه كاربری یا username، تاریخ تولد یا هر اطلاعات دیگری كه هركس بتواند با گشتی در اینترنت به سادگی به آن دست بیابد باشد.
برای رمز عبور خود نباید یك كلمه (به هر زبانی)، یك نام مشخص، نام یك برنامه تلویزیونی و یا هر لغتی كه بتوان به آن اندیشید و یا آنرا در لغت نامه پیدا كرد به كار برد.
رمز عبوری كه از یك تغییر و تحول ساده در یك كلمه مانند قرار دادن علایم نقطه گذاری در ابتدا و انتهای یك كلمه استفاده از عدد ۰ به جای حرف O سرو ته نوشتن یك كلمه و مانند آن به وجود آمده باشد.
رمز عبوری كه كمتر از ۸ كاراكتر داشته باشد و تنها از عدد یا حرف تشكیل شده باشد انتخاب نكنید. حروف را در اندازه های مختلف- كوچك و بزرگ- به كار ببرید از تركیب عدد و حرف و علایم دیگر استفاده كنید.
▪ بهترین روش انتخاب رمز عبور
۱ ـ جمله ای كه می توانید به سادگی به خاطر بسپارید انتخاب كنید. برای مثال:
من دو بچه دارم: دارا و سارا.
من بستنی پاك و كاله دوست دارم.
نه پایتخت ایران پاریس نیست!
۲ ـ حالا حروف اول هر كلمه را بردارید و علایم را هم به آن اضافه كنید. شما می توانید از علایم و نشانه های دیگر هم استفاده كنید عددها را به حرف تبدیل كنید و از حروف در اندازه های مختلف استفاده كنید. به این ترتیب جمله های فوق به چنین تركیباتی تبدیل می شوند:
mdbd:das
mbp&kdd
N,pipnl
همانطور كه می بینید رمزهای عبوری كه به این ترتیب به دست می آیند كاملا ایمن هستند و اگر از جمله ای كه به خاطر سپردنش برایتان آسان است استفاده كنید راحت به یاد می مانند.
● یك روش دیگر
اگر روش قبل برایتان جالب نیست در اینجا راه دیگری را برای ساختن رمز عبور ایمن معرفی می كنیم كه البته به اندازه شیوه اول امن نیست اما باز هم مفید است:
۱ ـ دو كلمه بی ربط به یكدیگر انتخاب كنید. مانند:
Unix & fun
Book & goat
August & brick
۲ ـ این دو كلمه را با یك یا دو كاراكتر غیر الفبایی به هم بچسبانید.
۳ ـ لااقل یك تغییر در این تركیب ایجاد كنید (برای مثال یك حرف را با حروف بزرگ بنویسید یا یك كاراكتر دیگر به یك كلمه اضافه كنید. ترجیحا این كاراكتر را به اول و آخر تركیبی كه ساخته اید اضافه نكنید).
▪موارد فوق به چنین تركیباتی تبدیل شده اند:
Unix+fun
Bolok۲۹goat
August=bRICK
●اندازه رمز عبور باید چقدر باشد؟
در كل هرچه رمز عبور طولانی تر باشد حدس زدن آن و یا كشف آن از طریق برنامه های كامپیوتری مشكل تر می شود. هنگام ساختن رمز عبور باید عناصر امنیت سهولت و قابلیت به خاطر سپردن رمز را با هم در نظر بگیرید. حداقل كاراكترهایی كه انتخاب می كنید نباید از ۸ عدد كمتر باشد.
رمزهای عبور SCS Kerberos عملا دارای طولی بی انتها هستند (حداكثر طول رمز عبور چند صد كاراكتر است). ویندوز ۲۰۰۰ و ویندوز XP از رمز عبوری با حداكثر ۱۲۷ كاراكتر پشتیبانی می كنند.
ممكن است شما در چند مورد انگشت شمار به محدودیت كاراكترهای رمز عبور برخورد كنید:
بعضی از سیستمهای قدیمی Unix تنها از رمزهایی تا حداكثر ۸ كاراكتر پشتیبانی می كنند یا هر كاراكتری را كه بعد از هشتمین كاراكتر بیاید نادیده می گیرند.
بعضی از برنامه های كاربردی برای خواندن ای - میل از طریق POP ممكن است با رمزهای عبور بیش از ۸ كاراكتر مشكل داشته باشند. در این حالت شما تنها باید در انتخاب رمز عبور mail Kerberos خود تجدید نظر كنید نه رمز Kerberos اصلی.
ویندوز ۹۸ و ۹۵ تنها رمز عبورهایی كه تا ۱۴ كاراكتر باشند را شناسایی و تایید می كنند.
در فضای ویندوز مزایای امنیتی خاصی هست كه در صورت داشتن رمز عبوری بیشتر از ۱۵ كاراكتر می توان از آنها بهره مند شد.
آیا می توان رمز عبور را جایی یادداشت كرد؟ شما باید از نوشتن یا دادن رمز عبور خود به دیگران خودداری كنید. به خصوص از نوشتن و قرار دادن آن در جایی نا امن-برای مثال روی یك برگه و گذاشتن آن در كشوی میز یا چسباندن آن روی صفحه نمایش كامپیوتر- پرهیز نمایید. اما اگر باید آنرا بنویسید و چاره دیگری برای به خاطر داشتن آن ندارید از روش زیر استفاده كنید:
تمام رمز را ننویسید بلكه مطلب یا اشاره ای را بنویسید كه تنها برای خودتان یادآور رمز باشد.
هر چه نوشته اید را در كیف پول یا جایی كه فقط خودتان به آن دسترسی دارید بگذارید. این محل باید طوری باشد كه شما بلافاصله متوجه مفقود شدن آن بشوید و یا متوجه شوید كه كسی به آن دسترسی پیدا كرده یا خیر و در صورت لزوم آنرا فورا تغییر دهید.
منبع : روزنامه جوان


همچنین مشاهده کنید