جمعه, ۱۳ مهر, ۱۴۰۳ / 4 October, 2024
مجله ویستا
۲۰ سپتامبر سال ۱۸۷۸ ـ ۹۰ کتاب نوشت تا عقایدش را جهانی کند
بیستم سپتامبر زادروز مبارز معروف اصلاحات اجتماعی، آپتن سینکلر، است که بسال ۱۸۷۸ به دنیا آمد، ۹۰ سال عمر کرد و ۲۵ نوامبر ۱۹۶۷ در گذشت.
سینکلر با این که تا ۱۹۳۴ عضو حزب کمونیست آمریکا بود، به نوعی سوسیالیسم ملایم عقیده داشت. وی برای ایجاد اتحادیه های کارگری (و کارمندی)، ممنوع شدن کارکردن نوجوانان، رعایت اخلاقیات در کسب و کار، آزادی های مدنی، وجود رسانه های روراست و صادق، تامین عدالت اجتماعی، محدود بودن میزان درآمد - ثروت و مالکیت، اصلاح آموزش و پرورش، تنظیم خانواده، تبدیل جهان به نوعی جامعه مشترک المنافع تعاونی، تامین رفاه انسانها به گونه ای که نگرانی نداشته باشند، تقویت قوه ابتکار، و اختراع و کشفیات تازه با هدف آسایش هرچه بیشتر بشر مبارزه می کرد و برای جهانی ساختن این افکار و آرزوها ۹۰ کتاب نوشت که به بیشتر زبانها ترجمه شده اند و در بعضی کشورها مطالعه آنها از سوی احزاب چپگرا تشویق می شده است.
سینکلر که در بالتیمور آمریکا به دنیا آمده بود شاید تنها مولف در جهان بود که به منظور کسب درآمد کتاب نمی نوشت. وی در خاطراتش که کتابی است قطور نوشته است: اگر پس از مرگ، قلب مرا بشکافند در آنجا این عبارت خواهند یافت: «عدالت اجتماعی».
وی در جای دیگر این کتاب نوشته است: من برای کمک به رسیدن انسان به عدالت، تنها یک سلاح دارم و آن قلم من است و این سلاح را تا زنده ام در خدمت بشر بکار خواهم برد، و تاثیر نوشته های سینکلر، کمک بسیار به چند اعتراض اجتماعی بزرگ در آمریکا کرد. با وجود این، وی اعمال خشونت را برای رسیدن به هدف رد می کند و می گوید: روزی که انسانها روشن شوند و حقوق خود را بشناسند، آن وقت است که عدالت اجتماعی برقرار می شود، زیرا همه قدرتها ناشی از انسانند و فعلا بسیاری از انسانها به علت بی اطلاعی و درگیری با تلاش معاش این قدرت را «ندانسته» و رایگان به جماعت کمی واگذار می کنند و این شمار از این قدرت برضد خود آنان استفاده می کند.
نخستین کتاب سینکلر «جنگل» عنوان داشت که در ۱۹۰۶ انتشار یافت و درباره آلوده بودن بسته بندی گوشت در شیکاگو است. تاثیر این کتاب چنان بود که دولت آمریکا سازمان ملی غذا و دارو را برای نظارت بر این مواد را تاسیس کرد.
کتابهای مهم دیگر سینکلر عبارتند از: «نفت» که در آن پرده از توطئه های کمپانی های نفت که این منابع عمومی متعلق به همگان را به چشم ملک شخصی نگاه و مورد بهره برداری قرار می دهند برداشته ، به آنها تاخته و همچنین نوشته است: تا زمانی که یک ملت دارای منابع طبیعی رایگانی چون نفت باشد که پول مفت عاید آن می کند نمی توان در باره کارایی و شایستگی دولت مربوط قضاوت کرد، زیرا پول مفتی را به چنگ می آورد و خرج می کند و .... کتاب دیگرسینکلر «منافع مذهب» عنوان دارد که ضمن آن تاکید فراوان بر اهمیت اخلاقیات و تقویت روح کرده و نوشته است که شرط روحانی شدن باید «بی علاقگی به پول بیش از نیاز فردی» باشد و جامعه روحانیت نباید اجازه دهد که پولدوستان به این کسوت درآیند. «قدم رو» عنوان کتاب دیگر اوست که در آن شدیدا به روش و برنامه های موجود آموزش و پرورش حمله برده و نوشته است که با این برنامه ها و روش نمی توان انسان کامل به بار آورد و انسان کامل کسی است که حقوق خود را بشناسد و به حقوق دیگران احترام بگذارد و بداند که این دنیا متعلق به او و یا عده ای معدود نیست.«کتاب سلطان زغال سنگ» بر ضد راکفلر است و محتوائی نظیر کتاب «نفت» دارد و در آن خواسته است بگوید که به راکفلر چه کسی این حق را داده که خود را مالک مطلق معادن زغال و آهن آمریکا بداند که از میلیونها سال پیش در دل زمین ــ زمینی که متعلق به همه مردم است انبار شده بودند. عنوان کتاب دیگرش«دندانهای اژدها» است که او را برنده جایزه پولیتزر کرد. کتاب معروف او که هنوز میان دانشجویان روزنامه نگاری دست به دست می گردد «براس چک» عنوان دارد که در آن به وجود انحطاط و تباهی در ژورنالیسم و این که برخی از روزنامه نگاران عامل و زرخرید قدرتمندان و ثروتمندان شده اند اشاره کرده و این فرضیه را مطرح ساخته که بدون یک ژورنالیسم روراست و صادق، بشر به مقامی که باید نخواهد رسید و در مرحله ای که ایستاده است «درجا» خواهدزد. وی رسانه های هرملت را پایه هر گونه پیشرفت و اقتدار، بقاء فرهنگ و تمدن و پاسدار حقوق آن ملت می داند.
از کارهای سینگلر که تاکنون به ندرت اندیشمندی دیگر انجام داده است نوشتن کتاب یازده جلدی «تاریخ نا گفته» است که جمعا ۷ هزار و ۳۶۴ صفحه دارد.
وی بارها علنا از روش و رفتار مقا مات شوروی ــ نه اصول سوسیالیسم آن کشور ــ انتقاد کرده بود و بعید دانسته بود که بتوان با آن روش، سوسیالیسم را به پیروزی رساند. وی گفته بود که مقامات شوروی به آن چه که اندرز می دهند عمل نمی کنند و معنای آن این است که معتقد به حرفهای خود (سوسیالیسم) نیستند و تنها می خواهند برای حفظ مقام از آن سوء استفاده کنند و دستاویز داشته باشند.
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز
وایرال شده در شبکههای اجتماعی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست