پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

قم؛ سفارش شده ائمه معصومین(ع)


قم؛ سفارش شده ائمه معصومین(ع)
شهر قم به لحاظ آنكه پذیرای قدوم مبارك خواهر بزرگوار امام رضا(ع) گردید، همواره مورد توجه و تأیید ائمه معصومین(ع) بوده است. این شهر به دلیل قرار گرفتن مدفن یكی از پاكترین سلاله های پیامبر اكرم(ص)، حضرت معصومه(س) همواره با احترام بوده است و ائمه معصومین(ع) در روایات خویش با عبارات ویژه ای به توصیف این شهر پرداخته اند كه به برخی از این احادیث اشاره می شود:
۱) سرزمین نجیبان
شخصی به نام حماد ناب گفت: به همراه جماعتی در حضور امام صادق(ع) بودیم كه عمران بن عبدا... قمی وارد شد. امام از او احوالپرسی كرد و خوشحالش نمود. وقتی او برخاست و رفت به ابی عبدا... (ع) عرض كردم: این چه كسی بود كه با او این گونه خوشرفتاری كردید؟
امام فرمود: او از جمله خاندان نجیبان؛ یعنی اهل قم است.
۲) معدن علم و فضل
امام صادق(ع) فرمود: علم در شهری به نام قم ظاهر می گردد و آنجا معدن علم و فضلیت می شود؛ به طوری كه دیگر به روی زمین كسی كه به امور دینی آگاه نباشد، پیدا نمی شود.
۳) استراحتگاه مؤمنان
امام صادق(ع) فرمود: هرگاه بلا و ذلتی به شما رسید، به قم بروید؛ چون آنجا پناهگاه فرزندان فاطمه و استراحتگاه مؤمنان است.
۴) سرزمین مقدس
ابومسلم عبدی گوید: امام صادق(ع) فرمود: خاك قم مقدس است و ساكنانش از ما هستند و ما از آنان. اهل قم یاری دهندگان قائم ما هستند و به حق، ما را دعوت می كنند.
۵) مجمع انصار قائم آل محمد(ص)
عفان می گوید:امام صادق(ع) به من فرمود: آیا می دانی علت نامیده شدن این شهر به قم چیست؟
عفان عرض كرد: خدا و رسولش و شما داناترید.امام فرمود: این شهر قم نامگذاری شد، چون مردمش با قائم آل محمد(ص) اجتماع و با او قیام و برای او استقامت می كنند و یاریش می نمایند.
۶) سالمترین شهرها
از امیرمؤمنان علی بن ابی طالب(ع) درباره سالمترین و بهترین شهرها و موضعها به هنگام نازل شدن فتنه ها و ظاهر شدن شمشیرها سؤال شد. حضرت فرمود: سالمترین نقاط در آن روز، شهر قم است. قم شهری است كه از آنجا یاران بهترین مردم از جهت پدر و مادر و جد و جده و عمو و عمه بر می خیزند. آن شهر، زهرا نامیده شده است.
۷) شهر انصار ائمه(ع)
از امام صادق(ع) روایت شده است كه فرمود: خراسانیان پرچمهای ما و اهل قم انصار ما هستند.
۸) حرم اهل بیت(ع)
امام صادق(ع) فرمود: خداوند حرمی دارد و آن مكه است. رسول خدا(ص) حرمی دارد و آن مدینه است. آگاه باشید، امیر مؤمنان(ع) حرمی دارد و آن كوفه است. هان، حرم من و فرزندانم بعد از من قم است.
۹) شهر پربركت
بعضی چهل حدیث درباره قم برشمرده اند. البته این تعداد، در برخی از روایات موجود است كه در مجامع روایی به ما رسیده است و چه بسا دهها روایت دیگر بوده كه همراه راویان در سینه تاریخ مدفون شده است.از نظر محتوا، بعضی از این روایات، قم را به عنوان مكانی مقدس بیان می كنند، مانند:
▪ قم، قبه ای تابان در آسمان چهارم است.
▪ قم، خاكش قدسی است.
▪ قم، آشیانه آل محمدصلی ا... علیه و آله و سلم است.
▪ قم، پناهگاه فاطمیان است.
▪ قم، دارالسلام و قدمگاه جبرئیل امین است.
▪ قم، سرچشمه جوشان معارف اسلامی است.
▪ قم، قطعه ای از بیت المقدس است.
▪ قم، حرم اهل بیت(ع) است.
بعضی از روایات، جایگاه «مردم قم» را می ستاید؛ مانند:
▪ یكی از درهای بهشت مخصوص اهل قم است.
▪ آنان یاوران اهل بیت(ع) هستند.
▪ آنان از ما و ما از آنان هستیم.
▪ آنان انصار حضرت مهدی(عج) هستند.
▪ مردمی فهیم، حكیم و خردورزند.
منبع : روزنامه قدس


همچنین مشاهده کنید