جمعه, ۳۱ فروردین, ۱۴۰۳ / 19 April, 2024
مجله ویستا

تعزیه‌نامه


تعزیه‌نامه
كتاب «تعزیه‌نامه، پژوهشی درباره مفهوم تعزیه و تعزیه‌خوانی، ویژگی‌های موسیقایی تعزیه سنتی و الفبای آوانگاری» به كوشش اصغر شیرمحمدی در ۱۷۶صفحه و شمارگان ۱۱۰۰ نسخه توسط نشر آوای نور منتشر شده است.
نزد بومیان رودهن ضرب‌المثلی هست. اولی می‌گوید: یك پهلوان جدید به شهر آمده است!
دومی پاسخ می‌دهد: این پهلوان جدید دندان هم دارد؟ اولی با تعجب ادامه می‌دهد: بله! دومی در جواب می‌گوید: پس او هم آمده تا ما را بخورد!
در بخشی از پیشگفتار كتاب «تعزیه‌نامه» كه اصغر شیرمحمدی آن را گردآوری و تالیف كرده و حمید عضدانلو بر آن مقدمه‌ای نوشته است آمده است: «پیشرفت» و «تجدد» اگر به خودی خود، تغییر‌دهنده رسم‌ها، علاقه‌ها و روش‌های زندگی مردم نباشد اما تبعات آنها همان پهلوان‌های جدید شهر هستند كه توانسته و می‌توانند به تغییر و از بین بردن آنچه ما دوست داریم و یا بر اساس آن زندگی می‌كنیم، بپردازند. با این انگیزه، مجموعه «تعزیه‌نامه» را تحقیق و گردآوری كردم تا شاید التیامی باشد بر زخم‌های شمشیر «نو» شدن... .
روی جلد كتاب و پس از عنوان اصلی این عبارت نوشته شده است: با تاكید بر تشخیص ردیف‌های آوازی ایران. مولف این كتاب پس از دوباره‌نویسی چهار مجلس تعزیه‌خوانی كه در دهه ۶۰ و توسط استاد فرج الله زارعی، معین البكاء تعزیه وقت رودهن نوشته شده از نظرات «مهرداد امین» یكی از شاگردان شادروان
«علی اكبر خان شهنازی» استاد موسیقی سنتی و در جهت تشخیص ردیف‌های آوازی ایران بهره گرفته است.
كتاب تعزیه‌نامه شامل دو بخش است: طلیعه و تعزیه‌نامه.
در بخش نخست علاوه بر مقدمه به پیشینه تاریخی بومیان رودهن، مفهوم تعزیه، تعزیه‌خوانی در رودهن، ویژگی‌های موسیقایی تعزیه سنتی در رودهن و الفبای آوانگاری پرداخته شده است. در بخش دوم نیز متن كامل چهار تعزیه‌نامه مورد بررسی كتاب یعنی مجالس شهادت امام موسی كاظم(ع)، مسلم‌بن‌عقیل(ع)، حر بن ریاحی(ع) و امام حسین(ع) آمده است.
منبع : روزنامه تهران امروز


همچنین مشاهده کنید