پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

سرمایه گذاری تایلند در زمینه نانوتکنولوژی


همزمان با ورود كشورهای صنعتی در عرصه نانو تكنولوژی، كشورهای در حال توسعه نیز برای همپا و همگام شدن با كشورهای پیشرفته خود را برای ورود به این آوردگاه آماده می‌سازند. در كشور ما نیز مدتی است كه این پدیده نوظهور مورد توجه قرار گرفته است و لیكن به نظر هر چه بیشتر محسوس بودن ضرورت پرداختن به این رشته سعی در بیان فعالیت‌های كشورهای دیگر در این عرصه لازم به نظر می‌رسد. به‌همین منظور مقاله حاضر خلاصه‌ای از فعالیت‌های انجام شده در كشور تایلند و نیز دیدگاه‌های آنان در این مورد می‌باشد. مقاله مورد ذكر در همایش نانوتكنولوژی چهارم تا هفتم نوامبر ۲۰۰۱ در اوتاوا، كانادا توسط دو تن از محققین تایلندی كه نامشان در ذیل همین صفحه آمده, ارائه شده است كه خلاصه‌ای از آن را پیش رو دارید.
سرمایه‌گذاری تایلند در زمینه نانوتكنولوژی:
تایلند در حال حاضر دو دهم درصد درآمد تولیدات خود را برای تحقیقات صرف می‌كند این مقدار یك دهم درصد از مقداری است كه كشورهای آسیایی با تكنولوژی پیشرفته و كشورهای غربی برای این منظور هزینه می‌كنند. مركز ملی تكنولوژی مواد و فلز (MTEC) و NSTDA باید نقش رهبری در افزایش این مقدار در سیری صحیح ایفاء كنند. توسعهٔ اقتصادی تایلند به مرحله‌ای رسیده كه تولید نقش مهمی در آن دارد و با توجه به طبیعت صنایع تولیدی، گسترش آنها نیاز به حمایت تكنولوژی‌های مواد و تكنولوژی‌های وابسته به آن در سطوح مختلف دارد. تغییر سریع تكنولوژیها و مسائل وابسته به توسعه مانند محیط زیست و كیفیت زندگی و … نیاز به حمایت مواد و پروسه‌های جدید خصوصاً فرآیندهای دوستدار محیط زیست غیرقابل انكار می‌باشند. در ادامه گروههای تحقیقاتی اصلی در زمینه علم نانو و مهندسی آن در تایلند ارائه می‌گردد.
۱- لابراتوار تحقیقات نیمه‌هادیها گروه مهندسی الكتریك دانشگاه چائولانگ كولن
خلاصه ای از فعالیت: تیم تحقیقات SDRL در دانشگاه چائولانگ‌كلن بانكوك فعالیت خود را بر تكنولوژی صفحه‌ای سیلیكون در ۱۹۷۵ آغاز كرد سپس تحقیقات خود را به فیلم‌های نازك سیلیكونی با روش نشست شیمیایی بخار (CVD) و نیمه‌هادیهای(III-V) از روش فاز مایع اپیتاكسی (LPE) در ۱۹۸۵ گسترش داد. نصب دستگاه MBE (Molecularbeam) برای قطعات كوانتومی و نانوالكترونیك در سال ۱۹۹۲ انجام گرفت. با آزمایشات فراوان و تجربیات قبلی در زمینه سلول‌های خورشیدی و مهندسی لیزر، این گروه تحقیقات خود را بر نانوساختارها با هدف كاربردهای مختلف اپتوالكترونیكی متمركز ساخت. كوانتوم داتها در كاربردهای با طول موج بلند همچنان مركز فعالیتهای تحقیقاتی می‌باشد. این وسایل نانومتـری به جهت كاربردهای لیزرهای سرعت بالا و كارآمد، دتكتورها، سوییچ‌های نوری، حافظه‌های نوری و ترانزیستورهای تك الكترونی، تحت مطالعه و گسترش می‌باشند.
مركز دولتی حمایت كننده:
- مركز ملی تكنولوژی مواد و فلـز (MTEC)
- ادارهٔ تحقیقات تایلند
همكاران تحقیقاتی: انستیتو ماكس پلانك در اشتوتگارد آلمان، انستیتو تكنولوژیكی توكیو- ژاپن میزان بودجهٔ دولتی در سال ۲۰۰۱: ۰۰۰ر۲۵۰ (دویست و پنجاه هزار) دلار آمریكا
۲- گروههای فیزیك، شیمی از مجموعه علوم دانشگاه ماهیدل بانكوك
خلاصه ای از فعالیت: ساختار الكترونیكی و هندسی نانو تیوبها و كاربردهای آنها به‌عنوان ذخیره كنندهٔ بار و قطعات حمل و نقل
مركز دولتی حمایت كننده : دانشگاه ما هیدل، اداره تحقیقاتی شل سنتناری
۳- كالج پتروشیمی و نفت، دانشگاه چائولانگ
فعالیت: تبخیر لیزری نانوتیوبهای كربن، یافتن فرمول جدید كاتالیست‌ها (Co ، Fe، Ni ، W، Mb) ، ابداع دیگر كاتالیست‌های بدون استفاده از ساپورت (سل‌ژل ـ آیروژل)، تحقیقات سیستماتیك برای دیگر منابع كربن یعنی CH۴ ، C۲H۴ و یا گاز طبیعی، خالص‌سازی نانوتیوبهای كربنی همكاری برای كاربرد نانو تیوبهای كربنی
مركز دولتی حمایت كننده: مركز MTEC ــ كالج پتروشیمی و نفت دانشگاه چائولانگ
۴- گروه مهندسی پلاستیك (توسعه تولید پلاستیك PPD ، پلاستیك‌های مصرفی در برنامه‌های كشاورزی)
خلاصه ای از فعالیت: توسعه مواد نانو كامپوزیتی غیر آلی، پلیمری جدید شامل كامپوزیت‌های پلیمر –رس و پلیمر- سرامیك، انجام شده برای كاربردهای كشاورزی و صنعت. افزودن رس به پلاستیك‌ها می‌تواند كیفیت آنها را برای استفاده‌های خاص (در موارد نفوذپذیری و آتش‌گیری) بهبود بخشد. افزودن مقادیر كم‌رس طبیعی به بعضی كامپوزیتهای پلاستیكی موجب تغییر در خواص فیزیكی پلاستیك‌ها شده و آنها را نسبت به گازها و مایعات كم نفوذتر می‌سازد. تحقیقات بر كامپوزیت‌های سرامیك ـ پلیمر در حال حاضر به سوی توسعه لایه‌های نازك برای بسته‌بندی برای افزایش ماندگاری محصولات تازه با توانایی حفاظت بالا جهت یافته است.
۵- برنامه تكنولوژی سرامیك (MTEC)
خلاصه ای از فعالیت :
الف ـ تهیـه SnO۲ نانوكریستالی برای كاربرد در حسگرهای گازی بوسیله Sitthisuntorn Supothina
در سال ۱۹۵۰ توانایی اكسیدهای نیمه‌هادی به‌عنوان حسگرهای گازی كشف شد و این با مشاهدهٔ تغییر در هدایت اكسید (ZnO ) به‌واسطه جذب گاز احیایی روی آن یافت گردید. در طی سه دهه تكنولوژی سنسورها بسیار رشد یافته است. از سال ۱۹۶۸ از سنسورها برای یافتن نشتی گاز شهر و گاز مایع استفاده گردید. امروزه كاربردها به مواردی چون اندازه‌گیری آلودگی هوا، تشخیص نشت گاز و كنترل فرآیند، گسترش یافته است. سنسورها معمولاً به‌صورت پودرهای زینترشدهٔ سبك و یا غشاهایی هستند كه درهر دو مورد نسبت سطح به حجم بالا و حساسیت مورد نظر را دارند. از آنجائیكه اكسید قطع (SnO۲) حساسیت بالایی در دمای پایین دارد توجه بر این ماده معطوف شده است.
تمركز این بخش بر ساخت مواد پایه SnO۲ بصورت نانو كریستالی و بهره‌گیری از حساسیت بعضی ساختارها به گاز بوتان (كه یكی از دو جزء اصلی گاز مایع LPG) می‌باشد. این توجه به (LPG) به علت استفاده فراوان آن در تایلند می‌باشد.
ب ـ سنتز فیلم‌های نازك فروالكتریك با روش سل‌ژل بوسیلهٔ Pavadee Aungkavattena
تكنولوژی سل‌ژل برای تولید نانو ذرات سرامیكی و فیلم‌های نازك بسیار مورد استفاده می‌باشد، در این تحقیق مادهٔ PZT به این روش تهیه شده است. سرامیك‌های فروالكتریك خواص منحصر به فردی دارند كه آنها را در كاربردهایی چون قطعات نوری و میكروالكترونیكی، حافظه‌های با دست‌یابی تصادفی غیر فرار(RAM), حافظه دست‌یابی تصادفی دینامیك (DRAM)، مدارات مجتمع بر Si، اجزاء نوری غیر خطی و تكنولوژی پیزو الكتریك به‌كار می‌روند.
اولین هدف این تحقیق بر پایه‌ریزی تكنولوژی سل‌ژل در مركز تكنولوژی مواد و فلز (MTEC ) از طریق تهیـه و بررسی خواص سرامیك‌های فروالكتریك و كشف پتانسیل این تكنولوژی در تولید مواد و پروسه‌های مهم برنامه تكنولوژی چند لایه‌ای در MTEC می‌باشد.
جریان‌های نانو تكنولوژی در تایلند:
نانوتكنولوژی می‌تواند ابزاری مفید برای توسعهٔ كشوری چون تایلند باشد. سلول‌های خورشیدی QD یكی از وسایل نانوساختار مناسب در كشوری آفتابی مانند تایلند می‌باشد. نانوتیوب كربنی از موضوعات بسیار مورد توجه می‌باشد، نانو تیوبهای نیمه‌هادی كه می‌توانند كاربردهای مختلفی به‌صورت سنسورها خصوصاً در پزشكی و بیوتكنولوژی داشته باشند. تایلند كشوری كشاورزی می‌باشد كه مواد غذایی بسیاری از مردم جهان را تأمین می‌كند بنابراین ایده‌هایی در استفاده از نانوساختارها در بیوتكنولوژی، صنایع و كاربردهای پزشكی از فرصت‌های مهم نانوتكنولوژی برای تایلند می‌باشند كه باید مورد توجه قرار بگیرند.
نگـاه به آینـده: نانو تكنولوژی در تایلند باید كاملاً بوسیلهٔ آژانس‌های R&D همچون ادارهٔ تحقیقات تایلند حمایت شود. افراد متخصص در زمینه نانوتكنولوژی باید تربیت شوند. به‌منظور عبور از موانع فعلی سیاست ملی برای ترویج نانوتكنولوژی لازم می‌باشد.
همانطور كه در مقاله فوق دیدیم كشورهایی در حال توسعه چون تایلند متوجه ضرورت پرداختن به این عرصه جدید شده و حتی به كارهای اجرایی و اختصاص بودجه پرداخته‌اند كه این موضوع لزوم توجه مسؤولین، محققین و صاحبان صنایع را مشخص می‌كند.

منابع :
همایش نانوتكنولوژی چهارم تا هفتم نوامبر ۲۰۰۱ در اوتاوا

نویسندگان :
Panykeow,P. Aungkavattana
منبع : ستاد ویژه توسعه فناوری نانو


همچنین مشاهده کنید