سه شنبه, ۲۴ مهر, ۱۴۰۳ / 15 October, 2024
مجله ویستا


آلومینیوم در سال ۲۰۰۵


آلومینیوم در سال ۲۰۰۵
آلومینیوم یكی از مواد اولیه مهم در صنایع مختلف است به همین دلیل بررسی میزان تولید و عملكرد صاحبان این صنعت در عرصه بین الملل مورد توجه بازارهای مصرف است.
در سال گذشته قیمت آلومینیوم كه ماده اولیه تولید آلومینیوم است در بازارهای جهانی ارتقا پیدا كرد و همین امر موجب شد تا تولید آن تنزل یابد.آمارها نشان می دهد در سال گذشته چین بزرگترین تولیدكننده این فلز در جهان بوده است كه بخشی از مواد اولیه مورد نیازش را از كشورهای دیگر تامین كرده است.در این سال چین ۷میلیون و ۲۰۰ هزار تن آلومینیوم تولید كرد كه نسبت به سال پیش از آن ۵۳۰ هزار تن بیشتر بود.در سال گذشته بیشترین نرخ رشد تولید مربوط به كشور چین بود . مقامات چینی با توجه به ظرفیت پالایشگاههای صنعتی خود در نظر دارند در سال ۲۰۰۶ میلادی بیش از ۵/۸ میلیون تن آلومینیوم تولید و به بازار عرضه كنند.ظرفیت پالایشگاههای چین در سال ۲۰۰۵ میلادی برابر با ۹ میلیون و ۲۵۰ هزار تن بوده است كه از دومین تولیدكننده جهان یعنی روسیه بیش از ۳ میلیون تن بیشتر است و نشان از پتانسیل بالای این كشور در تصاحب بازار آلومینیوم جهان دارد.در سال گذشته چین بیش از ۶۶۰ هزار تن آلومینیوم صادر كرد كه در مقایسه با میزان واردات بسیار اندك است. در سال گذشته این قطب اقتصادی آسیا تنها ۵۲ هزار تن آلومینیوم وارد كرد كه نسبت به سال پیش از آن یعنی سال ۲۰۰۴ میلادی ۳۹ درصد كمتر بود.مقامات پیش بینی می كنند صادرات آلومینیوم در سال ۲۰۰۶ میلادی به ۳۰۰ هزار تن تنزل یابد.
مقامات صنعت آلومینیوم چین ضمن اعلام این مطلب كه افزایش قیمت آلومینیوم در سال گذشته سبب شد تا شمار زیادی از واحدهای تولیدی زیان كنند افزود ما در نظر داریم تا پایان سال ۲۰۰۶ میلادی ظرفیت پالایشگاهها را به ۱۰ میلیون تن برسانیم و سطح تولید را ۲۱ درصد افزایش دهیم .در صورت تحقق این پیش بینی تا پایان سال جاری چین ۵/۸ میلیون تن آلومینیوم به بازار مصرف عرضه خواهد كرد. انتظار می رود تا پایان سال ۲۰۱۰ میلادی تولید آلومینیوم در چین به ۳/۱۱ میلیون تن و میزان مصرف داخلی به ۵/۱۰ میلیون تن برسد.این در حالی است كه تا سال ۲۰۱۰ میلادی تولید آلومینیوم در این كشور به ۴/۱۷ میلیون تن خواهد رسید كه می تواند ماده اولیه تولید ۲۳ میلیون تن آلومینیوم را فراهم آورد. از نظر میزان تولید روسیه رتبه دوم و كانادا رتبه سوم و ایالات متحده آمریكا رتبه چهارم را دارد.در سال گذشته روسیه ۳ میلیون و ۶۵۰ هزار تن آلومینیوم تولید كرد كه مطابق با ظرفیتش بود.
این كشور در نظر دارد با ارتقای ظرفیت پالایشگاههای خود به بزرگترین تولید كننده جهان بدل شود و جای چین را بگیرد اما با توجه به تفاوت زیاد ظرفیت پالایشگاههای این دو كشور رسیدن به این هدف برای روسیه در آینده نزدیك میسر نخواهد بود.در این سال كانادا ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تن آلومینیوم تولید كردكه نسبت به سال پیش از آن ۲۱۰ هزار تن بیشتر بود. در سال ۲۰۰۵ میلادی تنها كشوری كه حجم تولید خود را كاهش داد ایالات متحده آمریكا بود.
در این سال افزایش قیمت مواد اولیه و شرایط بازارهای جهانی سبب شد تا كارخانه های فعال در این صنعت تنها از دو سوم ظرفیتشان استفاده كنندو برای پاسخگویی به نیاز واردات را افزایش دهند .آمارها نیز تایید دیگری بر این مطلب است كه در سال گذشته واردات آلومینیوم به امریكادر حدود ۱۴ درصد افزایش پیدا كرد.در سال مورد بررسی حدود۵ میلیون و ۶۰۰ هزار تن آلومینیوم وارد امریكا شد در حالیكه كل آلومینیوم صادراتی این كشور برابر با ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تن بود. اوضاع اقتصاد و صنعت آلومینیوم سازی آمریكا در سال گذشته به گونه ای بود كه واردات را به صرفه تر از تولید كرد و همین امر صنعتگران را بر آن داشت تا از تمامی ظرفیت پالایشگاههای فعال در كشور استفاده نكنند و سهم زیادی از نیازشان را وارد كنند.در این زمان دو سوم از مجموع آلومینیوم وارد شده به امریكا از كشورهای كانادا و روسیه تامین می شد.
اما علیرغم كاهش سطح تولید نرخ صادرات آلومینیوم از امریكا نسبت به سالهای گذشته ارتقا یافت . در این سال اصلی ترین بازارهای مصرف ایالات متحده آمریكا كشورهای مكزیك ، چین و كانادا بودند.
طبق آمارها و گزارشهای موجود در سال ۲۰۰۵ میلادی قیمت آلومینیوم در بازارهای جهانی نوسان بسیار زیادی داشته است اما متوسط قیمت این فلز در سال ۲۰۰۵ میلادی از قیمت آن در سال ۲۰۰۴ میلادی بیشتر بود و همین امر موجب شد تا دیگر تولید كنندگان این فلز سطح تولیدشان را افزایش دهند و با حداكثر ظرفیت خود تولید نمایند اگرچه با توجه به رشد قیمت آلومینیوم سود چندانی نصیب آنها نشد.
موسسه بین المللی آلومینیوم در گزارش اخیر خود اعلام كرد در سال ۲۰۰۵ میلادی بیش از ۳۱ میلیون و ۲۰۰ هزار تن آلومینیوم درپالایشگاههای جهان تولید شد این در حالی است كه ظرفیت تولید این پالایشگاهها بیش از ۳۵ میلیون و ۵۰۰ هزار تن بوده است.نرخ رشد تولید آلومینیوم در سال ۲۰۰۵ میلادی نسبت به سال پیش از آن حدود ۲ میلیون تن بر آورد شده است.طبق این گزارش بزرگترین تولیدكنندگان آلومینیوم در جهان عبارتند از چین،روسیه ، كانادا، آمریكا ،استرالیا وبرزیل .
كشورهای نروژ ،آفریقای جنوبی، ونزوئلا و موزامبیك در رتبه های بعدی قرار دارند.در سال گذشته كشور آمریكا حدود ۲ میلیون و۴۸۱ هزار تن آلومینیوم تولید كرد كه نسبت به سال پیش از آن ۱۸ هزار تن كمتر بود. در این سال ظرفیت پالایشگاههای این كشور برابر با ۳ میلیون و ۷۰۰ هزار تن اعلام شده بود.در سال گذشته آمریكا تنها كشوری بود كه با توجه به محدودیت ذخایر بایوكسیت داخلی خود و قیمت بالای مواد اولیه تولید آلومینیوم در بازار های بین المللی اقدام به كاهش تولید كرد .موسسات تحقیقات صنعتی ایالات متحده آمریكا مجموع ذخایر بایوكسیت موجود در این سرزمین را برای پاسخ به تقاضای مردم این كشور طی یك قرن حاضر كافی نمی دانند و به سردمداران توصیه می كنند سهم بزرگی از نیاز كشور را با واردات پاسخ گویند .
دلیل پیشنهاد مذكور این است كه تحقیقات بین المللی نشان می دهد ذخایر بایوكسیت موجود در كره خاكی برای تامین نیاز جهان تا پایان قرن ۲۱ كافی است و پراكندگی نامتوازن آن باعث شده است تا اجرای سیاستهایی از این دست برای آمریكا ضرورت پیدا كند.در سال ۲۰۰۵ میلادی سهم اعظم مصرف آلومینیوم مربوط به ایالتهای شرقی این كشور بود.طبق آمارهای موجود ۳۹ درصد از كل آلومینیوم تولیدی در آمریكا در بخش حمل ونقل ، ۲۸ درصد در صنعت بسته بندی ، ۱۴ درصد در صنعت عمران ، ۶ درصد در ساخت كالاهای بادوام و ۶ درصد در ساخت وسایل الكترونیكی مورد استفاده قرار گرفت. پژوهشگران موسسه تحقیقاتی صنعت آلومینیوم با توجه به ضرورت حفظ ذخایر برای آیندگان پیشنهاد می كنند بخشی از آلومینیوم مورد استفاده در وسایل الكترونیكی با مس جایگزین شود.
همچنین درساخت وسایل و تجهیزات صنعت حمل ونقل زیر زمینی با استفاده از فولاد ، منیزیم و تیتانیم در مصرف آلومینیوم صرفه جویی شود.آنها استفاده از بسته بندی های شیشه ای ، پلاستیكی ، كاغذی و فولادی را به جای بسته بندی های آلومینیومی پیشنهاد می كنند و عقیده دارند تركیب چوب و فولاد در صنعت عمران می تواند جایگزین مناسب و قابل اعتمادی برای آلومینیوم باشد.سطح تولید آلومینیوم در سه ماهه دوم سال گذشته بیشتر از تمامی بازه های سه ماهه بوده است. این كشور در سه ماهه دوم سال گذشته ۶۳۰ هزار و ۶۰۲ تن آلومینیوم تولید كرد كه حدود ۱۷ هزار تن نسبت به سه ماهه اول رشد داشته است . تولید آمریكا در سه ماهه سوم و چهارم سال گذشته به ترتیب برابر با ۶۱۷ هزارو ۴۳۸ تن و ۶۱۸ هزار و ۹۸۶ تن بوده است.
در سال گذشته كشور استرالیا، پنجمین تولید كننده آلومینیوم در جهان ۱ میلیون و ۹۲۰ هزار تن آلومینیوم تولید كرد كه نسبت به سال ۲۰۰۴ میلادی ۲۰ هزار تن بیشتر بود.این كشور از تمام ظرفیت پالایشگاهی خود بهره جسته است. كشور برزیل كه صاحب بزرگترین شركت آلومینیوم سازی جهان است در سال ۲۰۰۵ با استفاده از تمام ظرفیت پالایشگاهی خود ۱ میلیون و ۴۷۰ هزارتن آلومینیوم تولید كرد.تولید آلومینیوم در برزیل در یازده ماه اول سال گذشته ۵/۲ درصد نسبت به سال پیش از آن افزایش داشته است. شركت آلكوا(Alcoa ) كه بزرگترین شركت آ
آلومینیوم سازی برزیل و جهان است در یازده ماه اول سال ۲۰۰۵ میلادی ۲۷۳ هزار تن آلومینیوم تولید كرد كه نسبت به سال ۲۰۰۴ میلادی ۱/۲ درصد افزایش داشته است.در همین بازه زمانی شركت بی اچ پی بیلیتون(BHP Billiton ) برزیل نیز ۱۶۰ هزار و ۹۰۰ تن آلومینیوم به بازار مصرف عرضه كرد كه نسبت به سال گذشته ۶/۰ درصد افزایش داشته است.

مونا مشهدی رجبی
منبع : مجله گسترش صنعت