پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

همیشه برخط، همواره در یادگیری


همیشه برخط، همواره در یادگیری
یکی از دستاوردهای این مراکز ایجاد دانشکده مجازی علوم حدیث در شبکه جهانی اینترنت است. با راه اندازی پایگاه آموزش الکترونیکی، امکان شرکت در دوره های آموزشی دانشکده برای همه علاقه مندان فراهم شده است و مشتاقان به فراگیری علوم اسلامی، می توانند از هر نقطه جهان و در هر ساعت از شبانه روز دروس این رشته دانشگاهی را به صورت چند رسانه ای و تعاملی فراگیرند.
دانشکده مجازی علوم حدیث، آذرماه امسال با حضور آیت الله محمد محمدی ری شهری، رئیس دانشکده علوم حدیث و تولیت آستان مقدس حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، جمعی از مسئولان آموزش عالی و فناوری اطلاعات و ارتباطات کشور و دانش پذیران دوره الکترونیکی کارشناسی علوم حدیث، آغاز به کار کرد. در حال حاضر ۵۰۰ دانشجو از نقاط مختلف جهان در این دانشکده پذیرفته شده اند و هر روز دروس خود را به صورت چند رسانه ای و تعاملی از طریق شبکه اینترنت مشاهده می کنند. تحصیل در این دانشکده نیاز به کنکور ندارد و علاقه مندان به تحصیل در دانشکده مجازی علوم حدیث می توانند با مراجعه به سایت اینترنتی آن ثبت نام کنند. گزارشی از این دانشکده تهیه شده است که می خوانید.
●انتقال فرهنگ اهل بیت به جهانیان
آیت الله محمدی ری شهری، رئیس و بنیانگذار دانشکده علوم حدیث در مراسم افتتاح دانشکده مجازی علوم حدیث گفت: «بزرگ ترین رسالت این دانشکده انتقال فرهنگ و معارف اهل بیت به همه جهانیان است.»
وی افزود: «رسالت بزرگ نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، به ویژه مراکز فرهنگی، دینی و آموزش عالی، زمینه سازی برای انتقال معارف اهل بیت(ع) به جهانیان است و دانشکده علوم حدیث مجازی در واقع در این جهت حرکت می کند و رسالت مهم آن، انتقال اسلام اهل بیت به جهانیان است.»
تولیت آستان مقدس حضرت عبدالعظیم (ع) با اشاره به این که اکنون کاربران فارسی زبان در سراسر دنیا می توانند با مراجعه به سایت اینترنتی دانشکده مجازی، به تحصیل بپردازند، گفت: تلاش می کنیم تا در آینده ای نزدیک، آثار اهل بیت(ع) و سایر متون درسی را به زبان های مختلف از جمله انگلیسی ترجمه کنیم تا شرایط برای تحصیل سایرین نیز فراهم شود.
●اهداف دانشکده علوم حدیث
با توجه به نقش اساسی احادیث پیشوایان معصوم در شناخت معارف اصیل اسلامی و دستورالعمل های نجات بخش و سعادت آفرین این دین آسمانی، دانشکده علوم حدیث با اصل قراردادن آموزش علوم حدیث، اهداف بلندی را دنبال می کند که از جمله آنها می توان بدین موارد اشاره کرد:
- تربیت و تأمین دبیران و مربیان متخصص در علوم حدیث و معارف دینی، به منظور رفع نیاز مراکز آموزشی؛
- تربیت و تأمین محققان و کارشناسان مطالعات و تحقیقات اسلامی در شاخه های مربوط به علوم حدیث؛
- تربیت مبلغان معارف اسلامی برای داخل و خارج از کشور و تأمین نیازمندی های رایزنی ها و خانه های فرهنگ جمهوری اسلامی ایران؛
- جذب داوطلبان، مطالعات و تحقیقات علوم حدیث از کشورهای دیگر و پاسخ گویی به نیازهای مراکز اسلامی خارج از کشور؛
- فراهم آوردن امکانات برای ارتقا سطح علمی- فرهنگی کارشناسان سازمان های دولتی و نهادهای اسلامی در زمینه مسایل مختلف اسلامی؛
- شناخت استعدادها و فراهم آوردن امکانات برای ادامه تحصیل افراد مستعد در دوره های بالاتر، برای تربیت محدث، مبلغ، محقق و اسلام شناس.
●آشنایی با دانشکده مجازی علوم حدیث
دانشکده علوم حدیث، نخستین مرکز رسمی آموزش عالی کشور است که با مجوز وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، یکی از پرکاربردترین و زیربنایی ترین رشته های علوم اسلامی را به صورت تخصصی به دانشجویان خود آموزش می دهد. این مرکز غیردولتی در کنار موفقیت های درخشانی که در بخش آموزش حضوری به دست آورده، موفق شده به عنوان یکی از مراکز پیشتاز دانشگاهی در زمینه آموزش الکترونیکی، با استفاده از شبکه اینترنت، امکان بهره گیری از آموزش های خود را برای گروه بیشتری از مشتاقان فراهم سازد.حجت الاسلام سید حمید حسینی، معاون پژوهشی دانشکده علوم حدیث در باره برنامه اصلی دانشکده مجازی علوم حدیث می گوید: ارایه همه دروس مصوب رشته دانشگاهی علوم حدیث به صورت غیرحضوری (مجازی) و اعطا مدرک رسمی به دانش آموختگانی است که بتوانند این دوره را با موفقیت و بازده بالای علمی طی کنند.
مدیر فناوری اطلاعات و ارتباطات این دانشکده افزود: یکی از شیوه های نوین و کارآمد برای گسترش آموزش و ایجاد امکان فراگیری برای همه مشتاقان در هر زمان و از هر مکان بهره گیری از امکانات و مزایای شبکه اینترنت و آموزش الکترونیکی است.وی با اشاره به اهداف دانشکده و لزوم بهره گیری از ابزارهای نوین ارتباطی و آموزشی در عرصه آموزش علوم و معارف اسلامی، اظهار داشت: دانشکده علوم حدیث از سال ۱۳۸۱ به صورت متمرکز کار مطالعه و برنامه ریزی در این زمینه را شروع و به لطف خدا، پیش از سایر مراکز دانشگاهی کشور، نخستین دوره الکترونیکی خود را از تابستان ۱۳۸۳ در شبکه جهانی اینترنت ارایه کرد.
●آشنایی با رشته علوم حدیث
به گفته حجت الاسلام حسینی، علوم حدیث شاخه ای گسترده از الهیات و علوم اسلامی است. در این رشته علاوه بر ارایه دروس عمومی دانشگاه ها، بسیاری از دروس مورد نیاز برای آشنایی با معارف اسلامی به عنوان دروس پایه ارایه می شود. برخی از این دروس عبارتست از: صرف و نحو عربی، تاریخ اسلام، کلام و عقاید اسلامی، روش تحقیق و... دروس تخصصی این رشته نیز به گونه ای تنظیم شده است که دانشجو را با مبانی استخراج، فهم و بررسی احادیث آشنا می کند. رجال، اصطلاحات حدیثی، جوامع حدیثی، فقه الحدیث و مانند آن، دروس تخصصی این رشته را تشکیل می دهد. در حال حاضر دانشکده علوم حدیث در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد از طریق آزمون سراسری دانشگاه ها، دانشجوی رسمی و حضوری می پذیرد و در دانشکده مجازی نیز در حال حاضر فقط در مقطع کارشناسی ۵۰۰ دانشجو در حال تحصیل هستند. البته این دانشکده کنکور ندارد.
●ویژگی دروس الکترونیکی دانشکده مجازی
مدیر فناوری اطلاعات و ارتباطات دانشکده علوم حدیث درباره ویژگی دروس الکترونیکی می گوید: در این دانشکده اینترنتی تنها به ارایه متن دروس اکتفا نمی شود، بلکه تلاش شده تا با به کارگیری امکانات و استفاده از ابزارهای پیشرفته چند رسانه ای و تعاملی، محیط کلاس بازسازی و از فرایند یادگیری اطمینان حاصل شود.
به گفته حجت الاسلام حسینی، استفاده از صوت، تصویر و پویا نمایی، امکان ارتباط سریع و زنده با استاد و راهنمای آموزشی دسترسی به بانک پرسش ها و پاسخ های احتمالی، امکان نگارش و ذخیره جزوه و یادداشت شخصی، امکان دسترسی آسان به متن کامل جزوه هر درس، ارایه پرسش و آزمون های متناوب و ثبت و گزارش نتایج آن، امکان تکرار و بازبینی هر بخش از درس، هدایت آموزش فراگیر و مشخص کردن وظایف و مراحل کار در طول استفاده از دروس، از جمله ویژگی های برجسته دروس الکترونیکی دانشکده مجازی علوم حدیث است.وی افزود: در واقع یک محیط دانشگاهی شبانه روزی فراهم شده که دانشجویان می توانند در طول هفته، در هر زمانی که مایل باشند در کلاس ها شرکت کنند و با این نحوه آموزش محدودیت مکانی و زمانی رفع شده است. ویژگی دیگر دانشکده مجازی علوم حدیث، رسیدگی به وضعیت تحصیلی یکایک فراگیران است، امری که استاد در کلاس حضوری کمتر زمان پرداختن به آن را دارد. به گفته معاون پژوهشی دانشکده علوم حدیث، سیستم آموزشی طوری طراحی شده که میزان یادگیری دانشجو ارزیابی می شود و حتی در صورت نیاز به دانشجو اخطار داده می شود. هر درس به صورت چند قطعه تنظیم شده و در صورتی که دانشجو قطعات درس قبلی را فراگرفته باشد قطعه جدید ارایه می شود و این روش، یادگیری دانشجو را تضمین می کند.
●زبان دروس
حجت الاسلام حسینی درباره زبان دروس دانشکده مجازی علوم حدیث می گوید: در حال حاضر دروس این دانشکده به زبان فارسی ارایه می شود که طبعاً فارس زبانان می توانند به راحتی از آن دروس استفاده کنند.به گفته وی، ارایه دروس به زبان عربی، اولویت بعدی دانشکده است که کار ترجمه دروس به زبان عربی نیز شروع شده است. البته چون کار ترجمه متون تخصصی امری بسیار دشوار و در عین حال ظریف که از عهده هر کس برنمی آید و فردی که این متون را ترجمه می کند باید خودش با این علوم آشنایی کامل داشته باشد.●شیوه پذیرش دانشجو
حجت الاسلام حسینی با اشاره به این که در حال حاضر در دوره های حضوری دانشکده که از طریق آزمون سراسری دانشگاه ها دانشجو می پذیرد اظهار کرد: رشته دانشگاهی علوم حدیث به عنوان یکی از شاخه های گروه الهیات و معارف اسلامی، در مقاطع کارشناسی و تحصیلات تکمیلی ارایه می شود.
وی افزود: برنامه فعلی دانشکده مجازی نیز ارایه تمامی دروس این رشته دانشگاهی از طریق اینترنت و اعطای مدرک دانشنامه رسمی مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است. حجت الاسلام حسینی تصریح کرد: در آینده به موازات افزایش رشته ها و گرایش های دانشکده رشته جدید نیز در دانشکده مجازی ارایه خواهد شد.وی در باره شیوه پذیرش دانشجو در دوره های مجازی اظهار داشت: شرایط شرکت در دوره های مجازی دانشکده علوم حدیث همانند دوره های فراگیری است که در دانشگاه های زیرمجموعه وزارت علوم مثل پیام نور برگزار می شود. معاون پژوهشی دانشکده علوم حدیث با اعلام اینکه ورود به دوره های مجازی این دانشکده شرایط خاص و محدودیتی ندارد، گفت: متقاضیانی که دارای مدرک دیپلم نظام قدیم و یا پایان دوره پیش دانشگاهی باشند می توانند در دوره های مجازی شرکت کنند.
وی افزود: داوطلبان تحصیل در دانشکده مجازی علوم حدیث پس از ثبت نام (بدون کنکور) یک ترم به عنوان دانش پذیر به تحصیل می پردازند، در صورت موفقیت در آزمون پایان ترم، از ترم دوم به عنوان دانشجوی رسمی دانشکده مجازی علوم حدیث پذیرفته می شوند و مانند دانشجویان حضوری از مزایای این دانشکده از جمله معافیت تحصیلی، برخوردار می شوند.
●شهریه دوره های مجازی
حجت الاسلام حسینی با اشاره به اینکه دانشکده علوم حدیث، غیرانتفاعی است و از بودجه دولتی استفاده نمی کند، گفت: دانشکده های غیرانتفاعی باید هزینه های خود را از محل شهریه دانشجویان تأمین کنند، اما به برکت حرم حضرت عبدالعظیم(ع) و امکاناتی که فراهم شده، تحصیل دانشجویان در دوره های حضوری دانشکده علوم حدیث کاملاً رایگان است و علاوه بر تحصیل رایگان از سایر امکانات نظیر تغذیه، خوابگاه و امکانات ورزشی و رفاهی نیز به صورت مجانی استفاده می کنند. وی افزود: برای دوره های مجازی، به دلیل سنگین بودن هزینه های مرتبط و اینکه یک مجموعه فرهنگی از عهده هزینه های این کار و استمرار آن بر نمی آید ، به همین دلیل هزینه های بسیار اندکی در مقایسه با هزینه هایی که سایر مراکز مشابه دریافت می کنند، تعیین شده است. معاون پژوهشی دانشکده علوم حدیث هدف دیگر تعیین شهریه علاوه بر تأمین بخشی از هزینه ها را، جدی گرفتن این دوره از سوی فراگیران اعلام کرد و گفت: معمولاً کارهای رایگان مورد استقبال قرار می گیرد، اما متأسفانه جدی گرفته نمی شود،ولی وقتی احساس شود که هزینه باید پرداخت شود، دوره ها با جدیت بیشتری از سوی فراگیران پیگیری خواهد شد. به گفته حجت الاسلام حسینی، شهریه هر درس واحدی ۶هزارتومان و شهریه ثابت هر ترم نیز ۳۴هزارتومان تعیین شده که یک دهم شهریه مراکز مشابه است.
●نحوه ثبت نام در دانشکده مجازی علوم حدیث
مدیر فناوری اطلاعات و ارتباطات دانشکده علوم حدیث در مورد نحوه ثبت نام در دوره مجازی این دانشکده گفت: همه مراحل ثبت نام، گزینش، شرکت در مباحثات، کلاس ها و آزمون های میان ترم، به صورت غیرحضوری و از طریق شبکه اینترنت انجام می شود و فقط آزمون پایان ترم به صورت حضوری برگزار می شود. وی افزود: در مورد برگزاری آزمون حضوری نیز حداکثر تسهیلات برای دانشجویان در نظر گرفته شده است و براین اساس الزامی به حضور دانشجویان در محل دانشکده (در شهر ری) نیست و بر پایه پراکندگی دانشجویان، آزمون پایان ترم در ۱۰مرکز استان برگزار می شود.
حجت الاسلام حسینی درباره برگزاری آزمون پایان ترم دانشجویان خارج از کشور دانشکده علوم حدیث اظهار داشت: آزمون دانشجویان خارج از کشور نیز با هماهنگی سفارتخانه ها و رایزنی های فرهنگی در کشورهای محل اقامت دانشجویان برگزار می شود.
●واحدهای درسی
تعداد واحدهای درسی مقطع کارشناسی علوم حدیث، ۱۳۵ واحد است.
- دروس عمومی؛ ۱۲واحد (شامل: فارسی، زبان خارجی، تربیت بدنی، تعلیم و تربیت اسلامی، انقلاب اسلامی و ریشه های آن)
- دروس پایه؛ ۷۰واحد(شامل: اخلاق، تاریخ اسلام، سیره پیشوایان دینی، زبان تخصصی، کلام و عقاید اسلامی، تفسیر مقدماتی، صرف و نحوکاربردی، قرائت و درک مفاهیم حدیثی و تفسیری و فقهی، قرائت و تجوید قرآن، علوم بلاغی، قرائت مطبوعات، مکالمه عربی و...)
- دروس تخصصی؛ ۳۵واحد (شامل: کتابت و تدوین حدیث، شناخت محدثان و جوامع حدیثی متقدم و متأخر، آشنایی با علم رجال، فقه حدیث و...)
●تحصیلات تکمیلی
معاون پژوهشی دانشکده علوم حدیث با اعلام اینکه این دانشکده از سال ۸۲ مجوز جذب دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد را دریافت کرد، اظهار داشت: با تشکیل کمیته های تخصصی، عناوین و سرفصل دروس مقطع کارشناسی ارشد رشته علوم حدیث، با گرایش های گوناگون طراحی شد و به تصویب وزارت علوم، تحقیقات و فناوری رسید. براساس آیین نامه های آموزشی مصوب و مورد تأیید وزارت علوم، تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد ناپیوسته رشته علوم حدیث، برابر با چهار نیم سال تحصیلی است.
وی افزود: دروس این مقطع، در ۲۸ واحد درسی و ۴ واحد پایان نامه تنظیم شده است.
●دوره های عمومی
یکی از روش ها و امکاناتی که برای کاربران دانشکده مجازی علوم حدیث در نظر گرفته شده امکان دسترسی آزاد عموم کاربران به برخی از دروس منتخب دانشکده است. این دروس در قالب دوره هایی عمومی در اختیار همه اعضای سایت قرار می گیرد و افراد علاقه مند می توانند صرفاً با ثبت نام در سایت، دروس فعال در این دوره ها را در میز کار خود مشاهده و از آنها استفاده کنند.
حجت الاسلام حسینی در مورد دوره های عمومی اظهار داشت: شرکت در این دوره ها هیچ شرط و امتحان خاصی ندارد و برای همه اعضای سایت آزاد و قابل استفاده است و این دوره ها برای کسانی برگزار می شود که صرفاً با انگیزه آشنایی با علوم و معارف اسلامی در این سایت ثبت نام می کنند و هیچ گونه مدرکی به شرکت کنندگان در آن تعلق نمی گیرد.
وی، بهترین شیوه برای آشنایی با دستاوردها و امکانات دانشکده مجازی علوم حدیث را گذراندن کامل همه جلسات یک عنوان درسی و پیگیری مباحث مطرح شده در آن درس عنوان کرد و گفت: ثبت نام در این سایت و استفاده از دروس عمومی رایگان است.
به گفته حجت الاسلام حسینی، در حال حاضر دوره درس تعلیم و تربیت اسلامی در میز کار همه اعضای پایگاه فعال است و علاقه مندان می توانند برای آشنایی با مبانی اخلاقی و تربیتی اسلام، این دوره آموزشی بسیار مفید را به صورت رایگان بگذرانند.
●سایت دانشکده علوم حدیث
هر فرد علاقه مندی می تواند در صورت تمایل با مراجعه به صفحه اول پایگاه اینترنتی دانشکده علوم حدیث به نشانی:www.hadith.ac.ir ضمن عضویت در سایت، رمز عبور دریافت کند و از میز کار اختصاصی استفاده کند و هرگونه سؤال، پیشنهاد و انتقاد خود را از طریق
پست الکترونیک Info @ hadith.ac.ir و شماره تلفن های:۶-۵۵۶۹۵۲۴-۰۲۱ مطرح کند.
به گفته حجت الاسلام حسینی، در حال حاضر ۶۵۰۰نفر عضو سایت دانشکده علوم حدیث هستند که از امکانات عمومی سایت نظیر ایمیل، وبلاگ و امکان دسترسی به دروس عمومی دانشکده مجازی، به طور رایگان استفاده می کنند.
●فرصت طلایی برای جوانان
با راه اندازی دانشکده مجازی علوم حدیث، فرصتی استثنایی در اختیار علاقه مندان فراگیری علوم اسلامی و داوطلبان تحصیلات دانشگاهی قرار گرفته است. همه علاقه مندان می توانند از هر نقطه جهان و در هر ساعت از شبانه روز با مراجعه به پایگاه اینترنتی دانشکده، پس از ثبت نام از امکانات و دروس آن استفاده کنند. دانشجویان سایر رشته های تحصیلی که تاکنون امکان تحصیل همزمان در رشته های علوم اسلامی را پیدا نمی کردند، افراد شاغلی که در طول روز نمی توانند به مراکز آموزشی مراجعه کنند، بانوان خانه دار، ایرانیان خارج از کشور و بسیاری دیگر از علاقه مندان، اکنون می توانند به آسانی بر تحصیلات و اطلاعات دینی خود بیافزایند.
علی اصغر محمدی
منبع : روزنامه همشهری


همچنین مشاهده کنید