پنجشنبه, ۳۰ فروردین, ۱۴۰۳ / 18 April, 2024
مجله ویستا

رجعت طلبی، آفت انقلاب‌ها


رجعت طلبی، آفت انقلاب‌ها
"رجعت طلبی" تهدید مشترک همه انقلاب‌ها است، تهدیدی که حتی انقلاب الهی پیامبر (ص) نیز از آن در امان نبود. در صدر اسلام، رجعت ابتدا در کارگزاران طبقه خواص و سپس در میان توده بروز یافت و نظام سیاسی را در ابعاد سیاسی، فرهنگی و اقتصادی در نوردید.
رجعت سیاسی با نقص میثاق با ولایت آغاز شد و با تفکیک حوزه دین از سیاست و افتادن اداره جامعه با دست نااهلان و نامحرمان تکمیل گردید. رجعت اقتصادی، با سوء مدیریت مجریان، ثروت‌اندوزی خواص و بهره‌مندی متنفذان از فرصت‌های استثنائی، رانت‌خواری و از دست‌رفتن ساده زیستی آغاز شد با تشدید فاصله طبقاتی، گسترش فساد و تبعیض و نابودی عدالت و کرامت انسان‌ها تبدیل به یک ارزش شد.
رجعت فرهنگی با نسیان قاعده امر به معروف، عدول از ارزش‌ها و احکام الهی و تشدید اشرافی‌گری در خواص و توده نضج گرفت و حاصل آن ظهور گرایش به دوران جاهلیت، فساد و بی‌بند و باری، بی‌قیدی ظاهری و معرفتی در میان خواص و عام بود که به استحاله فکری و فرهنگی نسل‌های بعد و انحراف حکومت از مسیر اصلی خود انجامید و میراث‌داران جاهلیت سکان‌داران سیاسی و فرهنگی جامعه شدند.
انقلاب اسلامی نیز در فرایند تکمیلی ایجاد، تثبیت و توسعه دچار آفت و رجعت در سه حوزه سیاسی، اقتصادی و فرهنگی شد. با پایان جنگ، رجعت طلبان در یک پروسه‌ی برنامه ریزی شده و تلاش برای تغییر هویت نظام سیاسی در قالب‌هایی مثل تنزل ولایت مطلقه فقیه در سطح نظارت و وکالت و تفکیک اسلامیت از جمهوریت نظام و با هدف سکولاریزه کردن نظام اسلامی شکل دادند، در زمینه اقتصاد نیز تکیه به ایده‌هایی سرمایه داری گرایش به اشرافیت در میان برخی کارگزاران نظام، ترویج رانت خواری با معاونت برخی از مدیران دولتی و سیاست توسعه بدون عدالت زمینه‌های رجعت اقتصادی را فراهم کرد.
تلاش‌های رجعت طلبانه در عرصه فرهنگ نیز که در سایه غفلت دوران سازندگی و تعمد دوران اصلاحات و سرمایه گذاری‌های دشمنان خارجی و سرپل‌های داخلی با هدف جابه‌جا کردن ارزش‌ها متعالی آغاز شد، در دو دهه گذشته چنان در عرصه‌های مطبوعات، کتب و هنر و سینما و حتی ذهن برخی مدیران سیاسی، فرهنگی به شکل عجیبی متاثر کرد و آنها را به کاتالیزور این برنامه مبدل ساخت.
این هنجار شکنی چنان در رفتار لایه‌هایی از جامعه اثر گذار بود که بخشی ازفرهنگ عامه به صورت محسوسی تغییر شکل داد. حتی وضعیت ظاهر از جمله پوشش دچار دگرگونی و تبدیل به یک چالش جدی برای امنیت ملی، بنیانهای فرهنگی و وحدت ملی شد. در چنین شرایطی حمایت برخی از خواص و رسانه‌های مطرح از رجعت طلبان و مقاومت آنها در قبال طرح امنیت ملی، مبارزه با مفاسد اقتصادی و عدالت جویی نظام امر غیرمنتظره‌ای نیست.
علی حسن حیدری
منبع : سایت بصیرت


همچنین مشاهده کنید