جمعه, ۲۰ مهر, ۱۴۰۳ / 11 October, 2024
مجله ویستا


بنگاههای برتر جهانی :شرکت اینتل


بنگاههای برتر جهانی :شرکت اینتل
شاید زمانی كه گوردون مور در رشته شیمی از دانشگاه بركلی فارغ التحصیل شد، حتی خودش نیز فكر نمی كرد كه در اثر حادثه ملاقات با مخترع ترانزیستور به دنیای مبهم و عجیب سیلیسیم وارد شود و بتواند چنان تحولی در این وادی پدید آورد كه با ابداع و طرح قانونی كه به نام خود او شهرت یافته است نام خود را در این عرصه جاودانه سازد. پس از او نیز جانشین شایسته اش، اندی گرو كه برخلاف پیشینه مور، خود متخصص نیمه هادی بود همان راه را به خوبی ادامه داد و در طی چهار دهه شركتی كه تراشه ۴۰۰۴ آن تنها دارای ۱۰۰۰ ترانزیستور بود به سرآمد شركتهای مبتنی بر فناوری برتر در زمینه تولید ریزپردازنده تبدیل گشت و تولید تراشه ای با ۱۱ میلیارد ترانزیستور را در دستور كار خود قرار داد.
این پیشرفتها البته به سادگی نیز به دست نیامده است. اینتل دو بحران عظیم نفتی و اقتصادی دهه های ۸۰ و ۹۰ را با درایت پشت سر گذاشته و حتی توانسته به تعبیر اندی گرو رهبر موفق پیشین شركت، آنها را نقطه چرخش راهبردی خود قرار دهد و از سنت پرسابقه تولید تراشه حافظه به وادی چالش انگیز و نوین تولید ریزپردازنده درآید و با دراختیار داشتن رهبرانی اندیشمند و هوشمند و آینده نگر، كاركنان را در زمینه تحقق اهداف شركت سمت و سو دهد و سرمایه گذاریهای میلیاردی در تحقیق و توسعه فناوریها و محصولات صنعت ITC را به ثمر نشاند.
● تاریخچه
ایده تاسیس شركت اینتل زمانی شكل گرفت كه گوردون مور پس از دانش آموختگی در دانشگاه بركلی طی ملاقاتی با ویلیام شاكلی مخترع ترانزیستور جذب او شد و با كار در آزمایشگاههای «بل» به حوزه صنعت نیمه هادی قدم گذاشت و در آنجا با باب نویس آشنا شد. اما دیری نپایید كه این دو آنجا را ترك كردند و شركت فیرچایلد را در زمینه نیمه هادی تاسیس كردند و پس از آن بود كه در سال ۱۹۶۸ این ایده تحقق یافت و شركت اینتل متولد شد و سه سال بعد به ثبت رسید. گرچه اساس كسب و كار شركت در ابتدای تاسیس، تولید تراشه‌های حافظه برای رایانه بود اما بحران نفتی سال ۱۹۷۳و بحران اقتصادی سال ۱۹۸۴ شركت را با تلاطم های مرگباری مواجه كرد كه مجبور شد فعالیت خود را به تولید ریزپردازنده تغییر دهد. همین تغییر جهت سبب شد تا اینتل در مسیر جدید رشد موفقیت آمیزی طی كند و اكنون به قطب مطرح تولید ریزپردازنده در دنیا تبدیل شود.
در آغاز تاسیس شركت، ریزپردازنده ها ۶۴ بیتی بود با ۱۰۰۰ ترانزیستور درحالی كه برنامه اینتل برای سال ۲۰۱۱ تولید تراشه با ۱۱ میلیارد ترانزیستور است. اولین محصول شركت در سال ۱۹۷۱ به عنوان تراشه ۴۰۰۴ به بازار عرضه شد كه در آن تنها ۲۳۰۰ ترانزیستور به كار رفته بود. سال بعد تراشه ۸۰۰۸ و دو سال بعد تراشه ۸۰۸۰ با ۴۵۰۰ ترانزیستور ارائه گردید. در سال ۱۹۷۷ تراشه ۱۰۰۰۰ ترانزیستوری برای اپل II عرضه شد و در سالهای بعد تراشه‌های ۸۰۸۶ و ۸۰۸۸. سال ۱۹۸۲ ریزپردازنده ۲۸۶ با ۱۳۴۰۰۰ ترانزیستور به بازار آمد.
سه سال بعد ریزپردازنده ۳۸۶ تعداد ترانزیستورها را به ۲۷۵۰۰۰ عدد رسانید. در سال ۱۹۸۹ با عرضه ریزپردازنده ۴۸۶ تحول شگرفی پدید آمد و تعداد ترانزیستورها به ۲/۱ میلیون عدد رسید. سال ۱۹۹۳ ریزپردازنده پنتیوم با ۱/۳ و سپس ۵/۵ میلیون تراشه ارائه شد. در سالهای ۱۹۹۷، ۱۹۹۹ و ۲۰۰۱ ریزپردازنده‌های پنتیوم II ، III و IV به ترتیب با ۵/۷، ۵/۹ و ۴۲ میلیون ترانزیستور عرضه گردید. سال ۲۰۰۲ ریزپردازنده ایتالیوم با ۲۲۰ میلیون ترانزیستور وارد صحنه دنیای فناوری اطلاعات و ارتباطات شد. سال ۲۰۰۴ ریزپردازنده با فناوری ۹۰ نانومتر و ۱۲۵ میلیون ترانزیستور عرضه شد. هدف اینتل رسیدن به تولید تراشه های ۱۱ میلیارد ترانزیستوری در سال ۲۰۱۱ است.
● حوزه فعالیت
محصولات متنوع شركت عبارت است از: ریزپردازنده، تراشه، حافظه جداشونده، صفحه اصلی، محصولات سیمی و بدون سیم ارتباطی، اجزا و قطعات زیرساختهای ارتباطی شامل پردازنده های شبكه، و محصولات حافظه های شبكه‌ای. شركت در ابتدای تاسیس بر تولید حافظه تمركز داشت. در دو بحرانی كه منجر به از رونق افتادن كسب‌وكار و بحران اقتصادی صنعت نیمه هادی شد، شركت مجبور به تعطیل ۱۲ كارخانه خود و آزادكردن یك سوم كاركنان شد. مهمترین چالش شركت تصمیم گیری درمورد تغییر روند فعالیت شركت از تولید تراشه حافظه به تولید ریزپردازنده بود كه راه موفقیت اینتل را باز كرد و شركت را به قطب تولید ریزپردازنده در دنیا تبدیل نمود.
● قانون مور
در سی و پنجمین سالگرد چاپ مجله الكترونیك، گوردون مور مقاله ای در ۱۹۶۵ چاپ كرد و در آن پیش بینی نمود كه فناوری مدارهای مجتمع (IC)، الكترونیك را ارزان خواهدكرد. این پیش بینی كاملا درست از آب درآمد. ساخت ریزپردازنده در مدت ۵ سال قیمت رایانه را ۹۰ درصد كاهش داد. پیش بینی مور آن بود كه تعداد ترانزیستورهای به كاررفته در یك تراشه، یعنی قدرت تراشه هر سال دو برابر خواهدشد. اولین IC در سال ۱۹۶۱ ساخته شد كه ۸ جزء روی آن قرار داشت. مطابق استنتاج و پیش بینی مور، در سال ۱۹۶۵ باید ۶۰ جزء روی آن قرار می گرفت و ظرف ده سال از ۶۰ به ۶۰۰۰۰ جزء می رسید. البته او ده سال بعد به دو برابر شدن قدرت تراشه در هر دو سال نظر داد و آنچه امروز به نام او به عنوان قانون مور معروف شده و شهرت جهانی پیدا كرده همین پیش‌بینی است.
● ماموریت و راهبرد
ماموریت اینتل ایجاد یك شبكه تامین كننده سرآمد در اقتصاد دیجیتالی جهانی است. هدف اینتل آن است كه در تهیه تراشه های سیلیكونی سرآمد جهان اقتصاد دیجیتالی باشد: ما شایستگی های اصلی خود را در طراحی و ساخت مدارهای مجتمع، منابع مالی، حضور جهانی و شناساندن نشان تجاری استفاده می كنیم. راهبرد ما متمركز است بر رفع نیازهای مشترك در توسعه نسل جدید محصولاتی كه نیازهای كسب و كار و مصرف كننده را پاسخ گوید.
ما بر این باوریم كه كاربر نهایی سیستمها و دستگاههای محاسبه ای و ارتباطی، محصولاتی می خواهد متكی بر راه‌حلهای ناشی از وجود یك مجموعه (PLATFORM). مجموعه یعنی جمعی از فناوریها كه به گونه ای طراحی شده اند كه با یكدیگر كار كنند تا راه حلهای بهتری برای كاربر نهایی فراهم شود نسبت به وقتی كه اجزا به صورت مجزا مورداستفاده قرار گیرد.
● تحقیق و توسعه
همانگونه كه فولاد، ماده خام قرن بیستم محسوب می شد، سیلیسیم ماده خام قرن بیست و یكم است. صنعت نیمه‌هادی سیلیسیمی توسط اینتل هدایت می شود. مطابق قانون مور، اینتل هر دو سال یك بار به معرفی نسل جدید فناوریها می پردازد. این امر به تولید و عرضه محصولات به صورت ارزانتر، سریعتر و بهتر به مشتری منجر می‌شود.
تحقیق و توسعه در اینتل متمركز است بر تركیب مجموعه محاسبه گری، ارتباطات، قطعات الكترونیكی و فناوریهای نوین كه مدلهای كسب و كار و توسعه صنعت را پاسخگو خواهد بود. این مسئله از یك سو به پایه ها و زیرساختارهای فناوری نانو سیلیكونی بستگی دارد و ازسوی دیگر به نرم افزار و سیستم اجزاء مجموعه. ترانزیستور به عنوان یك سویچ پایه سیلیسیمی عمل می كند كه در دنیای دیجیتال براساس منطق صفر و یك كار می كند. توسعه حوزه‌های فناوری در اینتل عبارت است از:
▪ افزایش بازده قدرت و هدایت گرمای ایجاد شده (فناوری گرما)
▪ مواد و ساختارهای نوین برای ترانزیستور
▪ انواع اتصالات
▪ فرایند چاپ و حك اثر روی سیلیسیم
مجموعه های اینتل شامل استانداردهایی نظیر WIFI و WIMAX است: سخت افزارها و نرم افزارهایی نظیر فناوری HT، مجازی سازی و AMT. در سال ۲۰۰۲ فناوری فرایند نانومتر عرضه شد. در سال ۲۰۰۴ فناوری ۶۵ نانومتر (میلیاردم متر) ارائه گردید كه پیشرفته ترین فرایند تولید تراشه دردنیاست. سال بعد فناوری ۶۵ نانومتری اینتل ابداع شد كه نسل جدید فرایندهای سیلیكونی را عرضه می كند: كوچكترین و بهترین ترانزیستور CMDS در تولید انبوه كه به بهبود ۱۵ – ۱۰ درصدی عملكردی ترانزیستور می انجامد.
در سال ۲۰۰۷ فناوری ۴۵ نانومتر عرضه خواهد شد كه به بهبود ۲۰ درصدی عملكرد و ۳۰ درصدی صرفه‌جویی در مصرف انرژی خواهد رسید. مجموعه‌هایی كه سال ۲۰۱۵ نیز عرضه خواهد شد، عملكردی به‌مراتب بهتر خواهند داشت.
اینتل در سال ۲۰۰۵، بیش از ۵ میلیارد دلار در زمینه تحقیق و توسعه هزینه كرده است. این در حالی است كه در سال ۱۹۹۶ این رقم ۸/۱ میلیارد دلار بوده است.● ارزشها و فرهنگ سازمانی
ارزشهای پذیرفته شده در شركت اینتل عبارت است از:
۱) مشتری گرایی
▪ گوش دادن و پاسخ‌دادن به مشتری، تامین‌كنندگان و سهامداران
▪ ارتباط شفاف دوسویه
▪ ارائه محصولات و خدمات رقابتی و نوآورانه
▪ تسهیل كار
۲) نظم و انضباط
▪ توجه به جزئیات
▪ تعهدكردن و اجراكردن
▪ محیط كار ایمن و تمیز
۳) كیفیت
▪ یادگیری، توسعه و بهبود مستمر
▪ كارهای درست را درست انجام‌دادن
▪ دست‌یابی به بالاترین استانداردهای تعالی
۴) خطرپذیری
▪ تقویت تفكر خلاق و نوآورانه
▪ درگیربا تغییرات و چالشها
▪ گوش‌دادن به ایده‌ها و نقطه نظرات
▪ یادگیری از موفقیتها و اشتباهات
▪ تشویق خطرپذیری
۵) محل مطلوب انجام كار
▪ بازبودن و دردسترس‌بودن
▪ محیط كار چالش‌انگیز
▪ كار سیستمی
▪ تشویق
▪ عملكرد صادقانه
۶) نتیجه‌گرایی
▪ تمركز بر دستاوردها
▪ مسئولیت‌پذیری
▪ گرایش به حل مساله
▪ اهداف رقابتی و چالش‌انگیز داشتن
● نیروی انسانی
تعداد كاركنان شركت در سال ۲۰۰۵، ۹۹۹۰۰ نفر بوده كه بیش از نیمی از آن در آمریكا مستقر و مشغول به‌كار بوده‌اند. شركت برای آموزش كاركنان اهمیت ویژه‌ای قائل است و این كه افرادی با ۲۰ سال تجربه را برای آموختن زمینه‌های نو و بی‌سابقه به مركز آموزش می‌فرستد برای خود ویژگی منحصربه‌فرد محسوب می‌دارد.
● فروش
فروش شركت در سال ۲۰۰۵، بیش از ۳۴ میلیارد دلار و سود خالص ۵/۷ میلیارد دلار بوده است. در سال ۲۰۰۰ این ارقام به‌ترتیب ۵/۲۶ و ۳/۱ میلیارد دلار بوده است. تفكیك جغرافیایی درآمد شركت در سال ۲۰۰۵ چنین بوده است.
▪ آمریكا ۱۹ درصد
▪ اروپا ۲۱ درصد
▪ آسیا اقیانوسیه ۵۰ درصد
▪ ژاپن ۱۰ درصد.
● بنیانگذار
بنیانگذار اینتل، گوردون‌مور است كه با همدستی باب‌نویس در سال ۱۹۶۸ شركت را تاسیس نمود. بااینكه او دكترای خود را در رشته شیمی از دانشگاه بركلی اخذ كرده بود و اصولا با دنیای نیمه‌هادی سروكاری نداشت اما در ملاقاتی كه با ویلیام شاكلی مخترع ترانزیستور داشت جذب او شد و با كار در آزمایشگاههای «بل» و آشنایی با باب‌نویس ایده تشكیل اینتل را شكل داد. او افتخارات زیادی را به‌نام خود به‌ثبت رسانده است:
از تاثیرات مهم در ابداع ریزپردازنده و گسترش استفاده از آن تا بنیان‌گذاری شركت و ثبت قانون معروف مور و تثبیت خود به‌عنوان راهبر انقلاب سخت‌افزاری و رایانه‌ای و دریافت مدال ملی فناوری. به این مجموعه افتخارات باید انتخاب و جذب هوشمندانه اندی‌گرو رهبر موفق سابق شركت را نیز افزود. مور در سال ۱۹۶۳ طی مصاحبه‌ای با گرو، او را استخدام كرد.
● مدیرعامل قبلی
مدیرعامل موفق قبلی شركت، اندی گرو در اصل مجارستانی بود كه در نوجوانی تنها باداشتن ۲۰دلار و بدون اینكه انگلیسی بداند به‌دلیل اوضاع نابسامان كشورش، آنجا را ترك كرد و به آمریكا آمد و درست مانند گوردن‌مور از دانشگاه بركلی در رشته شیمی فارغ‌التحصیل شد اما در زمینه نیمه‌هادیها. گوردن‌مور او را به‌عنوان رئیس بخش تحقیق و توسعه به استخدام درآورد و پس از آن بیش از ۲۰ سال سكان هدایت شركت را به‌دست گرفت و در استحكام بنیان اینتل كوشید. اندی‌گرو به تئوری «نقطه چرخش راهبردی» معتقد است. این نقطه در زندگی هر بنگاه زمانی است كه بنیانهای آن در معرض دگرگونی درونی یا بیرونی قرار می‌گیرد. این دگرگونی ممكن است فرصت بالارفتن از نردبان به نقطه‌ای بلندتر یا آغاز سرنگونی باشد. گرو تصمیم‌گیری در نقطه چرخش راهبردی را وظیفه مدیر ارشد سازمان می‌داند. مصداق این تصمیم‌گیری در مورد اینتل، بحرانهای نفتی و اقتصادی سالهای ۱۹۷۳ و ۱۹۸۴ بود كه پس از آن شركت از تولید تراشه حافظه به تولید ریزپردازنده‌ها تغییر جهت داد و توفیقات چشمگیری نیز در این زمینه به‌دست آورد و پیشتاز و مبتكر فناوریهای صنایع اطلاعاتی و ارتباطاتی شد.
● مدیرعامل كنونی
مدیر عامل كنونی شركت پل‌اوتلینی است. او نیز معتقد است كه «نزدیك چهاردهه است اینتل درگیر تغییرات است و تعهد پایدار برای پیش‌بردن فناوری. نقطه عطف در سال ۱۹۶۸ رخ داد كه انتقال موفقیت‌آمیز از كار سابقه‌دار روی حافظه به ریزپردازنده صورت گرفت.
امروز ما یك بار دیگر اینتل را ابداع مجدد می‌كنیم برای تمركز بر فرصتهای رشد». او می‌خواهد ریزپردازنده‌های اینتل را با سایر فناوریها پیوند زند. اوتلینی در مورد بهبود عملكرد فناوریهای اینتل نسل پس از نسل هنوز معتقد به قانون مور است: «قانون مور همچنان به‌عنوان یك محرك اساسی برای رشد در اینتل زنده است اما راهی كه ما و مشتریانمان به قانون مور نگاه می‌كنیم تغییر كرده است. قانون مور تنها در مورد تعداد ترانزیستورهای بیشتر در یك تراشه نیست بلكه راجع به این نیز هست كه چگونه باید آن ترانزیستورها را خلاقانه به‌كار برد». او ماموریت جدید شركت را چنین برمی‌شمارد: «خرسندكردن مشتریان، كاركنان و سهامداران. باید به‌طور مداوم محصولات اینتل با پیشرفتهای فناوری هماهنگ شود تا به درد كار و زندگی مردم بخورد».
● آینده
پیش‌بینی شركت آن است كه در سال ۲۰۰۶، به درآمد ۸/۳۸ میلیارد دلاری دست یابد كه نزدیك ۱۰ درصد بیشتر از سال قبل است. هزینه سرمایه‌گذاری در حوزه تحقیق و توسعه نیز بیش از ۶ میلیارد دلار پیش‌بینی شده كه عمدتا بر فناوری ۴۵ نانومتر متمركز خواهد بود. تا پایان این دهه، اینتل تراشه‌ای به كوچكی ۱۵ نانومتر خواهد ساخت (EUV) و در زمینه وسیعتركردن پهنای باند PCهای بی‌سیمی یك میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خواهد نمود. دست‌یابی به تراشه‌ای با ۱۱ میلیارد ترانزیستور در سال ۲۰۱۱ نیز در چشم‌انداز اینتل قرار دارد.
مرجع: مجله تدبیر
منبع : خانه کارآفرینان ایران