سه شنبه, ۲۰ آذر, ۱۴۰۳ / 10 December, 2024
مجله ویستا
پیشنهاد تازه کروبی
افطاریهای شبهای ماه رمضان اگرچه بنا به سنت و نیت امر خیر برپا میشود تا رهتوشهای برای میزبانان باشد، اما برای اصلاحطلبانی که این روزها هنوز به کاندیدای واحدی نرسیدهاند حکم کیمیاست تا در کنار هم بنشینند و بتوانند مشکل بهوجود آمده را حل کنند. شاید از همین زاویه بود که هفته پیش در خیابان ملاصدرا و در افطاری اسحاق جهانگیری، ناخواسته گعدهای برپا شد و مهدی کروبی دبیرکل حزب اعتماد ملی سومین طرح خود را برای ائتلاف اصلاحطلبان اعلام کرد تا بلکه این ایده، عملیاتی شود و در یک مکانیزم مشخص اصلاحطلبان به نامزد واحد برسند.
در این افطاری، البته به سیاق دیگر مراسم مشابه افراد سرشناس در کنار ناآشنایانی قرار گرفتند تا پس از راز و نیاز در پایان یک روز روزهداری بنابر یک سنت ایرانی، ترجیح بند انتخابات را تکرار کنند. پس کسانی همچون مهدی کروبی از حزب اعتماد ملی، محمدعلی نجفی و حسین مرعشی از حزب کارگزاران، مجید انصاری از مجمع روحانیون، صفدر حسینی از حزب مشارکت و دیگرانی نه به صفت حزبی که به صفت حقیقی و شخصی خویش بحث انتخابات را پیش کشیدند و دیگران ضمن رد و بدل اخبار انتخاباتی جناح رقیب، حضور مهدی کروبی را مغتنم شمردند و دوگانه کروبی – خاتمی را مطرح کردند.
بههمین دلیل مهدی کروبی سومین طرح خود را، در قالب یک سوال مطرح کرد و از حاضران پرسید «آیا ایرادی دارد نامزدهای جبهه اصلاحات، همه با هم وارد فضای انتخابات شوند، با هم رقابت کنند و سپس براساس یک مکانیزم خاص و در یک زمان مشخص، آن که اقبال بیشتری داشت، بماند و دیگران کنار بروند؟» این سوال که ایده کروبی را در خود نهفته داشت، باعث شد بحث بر انتخابات ریاستجمهوری و طرح مورد نظر متمرکز شود. در واقع کروبی در تکمیل سخنان خود یادآور شد که این ایده میتواند، عملیاتی شود. پیشنهاد او این بود که تمام کاندیداهای اصلاحطلب وارد گود انتخابات شوند. احزاب حامی آنها نیز به تبلیغ کاندیدای آنان بپردازند و سپس هر نامزد سفرهای استانی خود را آغاز کند.
بعد از یک پروسه زمانی مشخص، رقابتهای درونگروهی پایان یابد و سپس یک شورای حکمیت تشکیل شود و آن شورا اعلام کند که چه کاندیدایی با اقبال بیشتر مردم روبهرو شده است و دیگران لازم است صحنه انتخابات را ترک کنند تا نامزد نهایی و اصلی اصلاحطلبان با رقیب یا رقیبان خود در جناح اصولگرا به رقابت بپردازد. کروبی گفت که اگر این مکانیزم اجرایی شود خود او حاضر است تن به نتیجه نهایی شورای حکمیت بدهد. اگر نظر بر این بود که آقای خاتمی یا هر کاندیدای دیگری با اقبال مردم روبهرو شده، او خود کنار میرود و تمام تلاشش را نیز برای پیروزی کاندیدای نهایی اصلاحطلبان انجام میدهد.
بعد از طرح موضوع توسط مهدی کروبی، حسین مرعشی سخنگوی حزب کارگزاران سخن گفت. او دو شرط برای اجرایی شدن این طرح یا ایده تعیین کرد و گفت «اولا لازم است این ایده به یک برنامه مشخص تبدیل شود و نباید منحصر به دو کاندیدا – خاتمی و کروبی – باشد. ثانیا باید همین ابتدا توافق کنیم که چگونه و تحت چه شرایطی به کاندیدای واحد برسیم.»از قرار معلوم مدتی پیش در حزب مشارکت و در جلسات مجمع روحانیون که با محوریت ائتلاف پیش میرود، مصطفی تاجزاده طرحی را مشابه این طرح ارایه کرده بود.
آنگونه که حسین مرعشی به شهروند امروز گفت، طرح مزبور مبتنی بر این بود که هر حزب کاندیدای خود را معرفی و سپس فعالیتهای حزبی خود را آغاز کند و بعد براساس یک نظرسنجی علمی، هر کس که محبوبیت بیشتری داشت، در صحنه بماند و دیگران کنار بکشند.حسین مرعشی از همین زاویه در جلسه افطاری اسحاق جهانگیری، تاکید کرد که همین ابتدا باید مشخص کنیم میخواهیم شورای حکمیت را مبنا قرار دهیم یا نظرسنجی را. به گفته او باید همین ابتدا به یک مدل مشخص برای توافق نهایی برسیم.مرعشی به کروبی گفت که اگر این دو شرط لحاظ شود، ایده او ایده خوبی است و میتواند فرصتی را برای تمام کاندیداها ایجاد کند.
محمدعلی نجفی نیز که خود از جمله کسانی است که در معرض کاندیداتوری قرار دارد و نامش مدتی است که مطرح شده، ضمن استقبال از طرح کروبی، تاکید کرد که لازم نیست نامزدهای دیگر را وارد این مکانیزم کنیم. این الگو، مشابه رقابتهای درونجناحی آمریکاست. اکنون فقط آقای خاتمی و آقای کروبی مهمترین نامزدهای اصلاحطلبان هستند، پس بهتر است رقابتهای درونگروهی با همین دو نفر آغاز شود. هر دو بزرگوار سفرهای استانی خود را شروع کنند و نهایتا در موعد مقرر، بنابر مکانیزم از پیش اعلام شده، نتیجه اعلام شود تا چهره مقبولتر در صحنه بماند ودیگری میدان را واگذار نماید و به حمایت از رقیب بپردازد.اما برخلاف استقبال حسین مرعشی و محمدعلی نجفی، مجید انصاری که عضو مجمع روحانیون مبارز است، با طرح مهدی کروبی در همان جلسه مخالفت کرد.
حسین مرعشی در خصوص مخالفت او میگوید:«آقای انصاری مخالفتش براین پایه استوار بود که میگفت این مکانیزم باعث تخریب نامزدها و جبههبندی هواداران آنها علیه یکدیگر میشود و به همین علت نباید به سمت چنین الگویی پیش برویم.» البته در همان جلسه برخی، در پاسخ به مجید انصاری یادآور شدند که این اتفاق را میتوان کنترل کرد. بدینصورت که هم احزاب و هم کاندیداها به هواداران خود اعلام کنند، اختلافی در بین نیست و همه کاندیداها در واقع برای یک هدف به میدان آمدهاند. ضمن آن احزاب و کاندیداها نیز تعهد میدهند که نهتنها یکدیگر را تخریب نکنند، بلکه به تقویت هم نیز بپردازند.
مرعشی مجددا در پاسخ به محمدعلی نجفی که گفته بود «جز خاتمی و کروبی کس دیگری نامزد نشود و همین دو نامزد کافی است» گفته بود که اتفاقا باید فرصت را در اختیار نامزدهای دیگر نیز قرار دهیم تا آنها بتوانند خود را به مردم معرفی و برنامهها و ایدههای خود را اعلام کنند. به گفته او لازم است کاندیداهای جدید نیز از چنین فرصتی که در اختیار خاتمی و کروبی قرار میگیرد، استفاده کنند و افکار عمومی نیز با آنها آشنا شوند؛ «شاید اقبال با یکی از اینها بود.» بحثها که بالا میگیرد، هر کس سخنی میگوید. حسین مرعشی به شهروندامروز گفت که آقای صفدر حسینی عضو حزب مشارکت نیز با طرح آقای کروبی موافق بود اما صفدر حسینی به شهروندامروز پاسخ دیگری داد. او گفت: «ما در مجمع روحانیون یک مکانیزم تعریف شده داریم.
فکر میکنم بهتر است که آن سازوکار را دنبال کنیم.» در واقع او در گفتوگو با شهروند، با طرح بحث نشستهای مجمع روحانیون برای ائتلاف، مخالفت تلویحی خود را با طرح کروبی اعلام کرد. اگرچه مرعشی میگوید در آن جلسه صفدر حسینی دیدگاه مثبتی به طرح آقای کروبی داشت. با این حال عضو جبهه مشارکت میگوید: «به نفع اصلاحطلبان است که آن سازوکار مجمع روحانیون را دنبال کنند. چراکه در آنجا تمام احزاب و گروهها نماینده دارند. بالاخره دبیران کل احزاب یا نمایندگان آنها در جلسات مجمع حاضر میشوند و آنجا میتوانند به جمعبندی برسند.»
صفدر حسینی معتقد است که راهبرد اصلی اصلاحطلبان باید مشخص باشد و راهبردی جواب میدهد که هم مشترک و هم حاصل ائتلاف یکپارچه اصلاحطلبان باشد.بدینترتیب ایده کروبی یک بار دیگر با مخالفت دو عضو مجمع روحانیون و حزب مشارکت روبهرو شد. اسحاق جهانگیری میزبان جلسه که عمده وقتش صرف پذیرایی و ارجگذاری میهمانان سپری شده است و از دور بحثهای دوستانش را نظاره میکند. در این باره یادآور شد: «ایده مطرح شده زمانی خوب است که ببینیم چه سازوکاری برای آن تعیین میشود و چگونه قرار است آن ایده اجرا شود. اگر این مکانیزم یا هر مکانیزم دیگر، مورد قبول و وثوق کاندیداها واقع شد و اگر درست اجرا شد، طبیعتا ایده خوبی است والا خیر.»
پیش از این نیز شهروندامروز در گزارشی با عنوان «طرح کروبی: دولت ائتلافی» خبر داده بود که مهدی کروبی به اصلاحطلبان دو پیشنهاد ارایه کرده است که بر مبنای آن اصلاحطلبان یک دولت ائتلافی تشکیل دهند. این دو ایده در نشستهای مجمع روحانیون مطرح شد اما با مخالفتهایی روبهرو شد. هرچه بود پس از به بنبست رسیدن آن دو طرح، اکنون طرح سوم کروبی به اصلاحطلبان ارایه میشود. حسین مرعشی میگوید که ما ایده جدید آقای کروبی را مثبت ارزیابی میکنیم: «بد نیست در ابتدا یک رقابت درونجناحی آغاز شود و سپس به یک رقابت جناحی بپردازیم.
مشروط بر اینکه این ایده محدود به خاتمی و کروبی نباشد. چون این ایده فرصت را برای کاندیداهای دیگر هم فراهم میکند.» او البته میگوید برای اینکه بحثهای بیشتری در اینباره صورت بگیرد، ما ایده آقای کروبی را در نشست مجمع روحانیون نیز مطرح میکنیم تا بلکه در آنجا بحثهای بیشتری صورت بگیرد و در صورت موافقت جمع اجرایی شود. حسین مرعشی یک نکته دیگر را نیز میگوید: «برداشتی که من از آقای کروبی پیدا کردم این بود که ایشان به جد به ائتلاف اصلاحطلبان میاندیشد و میخواهد این اتفاق رخ دهد. این نکته مثبتی است که نباید آن را از خاطر برد.»
شهریور به پایان رسید. قرار اولیه این بود که اصلاحطلبان، چنانکه پیشتر گفته بودند وضعیت کاندیدای نهایی خود را مشخص کنند؛ خصوصا آمدن یا نیامدن آقای خاتمی و ماندن یا نماندن مهدی کروبی. اما گویا هنوز سیب انتخابات در حال چرخیدن هزارباره خود در آسمان است. این در حالی است که همزمان با طرح نام خاتمی و کروبی، دانشجویان، خصوصا طیف تحکیم وحدت و برخی روزنامهنگاران چشم به حضور عبدالله نوری دوختهاند.
از آن سو، فرزندان سردارانی چون باکری و بروجردی و شهدای بزرگ ایران از میرحسین موسوی میخواهند که پاشنهها را ورکشد، پای به میدان انتخابات بگذارد.در دیگر سو برخی تکنوکراتها جلسه برگزار میکنند و به دنبال یک مدیری هستند که سابقه مدیریتی خوبی از خود بر جای گذارده است. تردیدها کی پایان مییابد آیا این ماه نیز همچنان در بر همان پاشنه پیشین میچرخد و هر طرحی وتو میشود یا اینکه سرانجام اصلاحطلبان به نتیجه میرسند؟
اکبر منتجبی
منبع : شهروند امروز
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست