دوشنبه, ۱۹ آذر, ۱۴۰۳ / 9 December, 2024
مجله ویستا


بازار را بزرگ و شفاف می‌کنیم، آرام آرام


بازار را بزرگ و شفاف می‌کنیم، آرام آرام
کمیته سخت‌افزار انجمن شرکت‌های انفورماتیک ایران، شاید یکی از فعال‌ترین کمیته‌ها و محل بحث‌های داغ در مورد مواردی همچون تعرفه واردات بود. بحث‌هایی داغ که گاه در قالب نامه‌ای، شکواییه‌ای یا پیشنهادی از جلسات خارج می‌شد.
با تشکیل سازمان نظام صنفی رایانه‌ای، به پشتوانه موقعیت مستحکم قانونی‌اش، پیش‌بینی می‌شد که کمیسیون سخت‌افزار جایگاهی رفیع‌تر در نظام ساماندهی بازار فناوری اطلاعات ایفا کند.
اما، گویا به دلیل نداشتن دبیر به عنوان مسوول پیگیری امور این جایگاه یا به چشم نیامد، یا شکل واقعیت به خود نگرفت.
درست به همین دلیل در شانزدهم اردیبهشت ماه امسال، علیرضا خمسه، مدیر عامل مرکز تحقیقات صنایع انفورماتیک، پست دبیری کمیسیون سخت‌افزار نظام صنفی رایانه‌ای کشور را پذیرفت تا به پشتوانه تجربیات و تخصص‌های اجرایی، بازرگانی و IT خود، هم اجرایی شدن تصمیمات و مصوبات کمیسیون را سرعت بخشد و هم به واسطه فعالیت‌اش در مرکز تحقیقات صنایع انفورماتیک گشاینده راه‌های جدید و ارایه دهنده ایده‌های تازه باشد.
اکنون که دو ماه از فعالیت خمسه در سمت دبیر گذشته با او به گفت‌وگو نشسته‌ایم تا بدانیم در این دو ماه چه کرده و برای ماه‌های آینده، چه در سر دارد.
● گام اول، شفاف‌سازی
دکتر علیرضا خمسه، دبیر کمیسیون سخت‌افزار نظام صنفی رایانه‌ای استان تهران، نخستین گام در پیشبرد اهداف این کمیسیون را شفاف‌سازی عملکرد و اولویت‌ها می‌داند که البته شفاف‌سازی و نظم‌بخشی بازار نیاز به تامل، تداوم و صبر دارد. وی می‌گوید: اولویت‌های کاری کمیسیون را در سه محور موضوعات مستقیم، غیر مستقیم و حاشیه‌ای طبقه‌بندی کرده‌ایم که این مورد در نخستین جلسه پس از انتخاب به سمت دبیری مطرح و مورد تایید قرار گرفت. خمسه موضوعات مستقیم را شامل تعامل و ارتباط با مراجع، سازمان‌ها و نهادهای تاثیرگذار روی صنعت سخت‌افزار مانند گمرک، وزارت صنایع، وزارت بازرگانی و ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز عنوان کرد. همچنین موارد مرتبط با مناقصات و ایجاد تسهیلات برای واردکنندگان کالاهای IT از جمله مواردی است که به طور مستقیم در صدر فعالیت‌های کمیسیون قرار می‌گیرد. به گفته وی فرهنگ‌سازی، ایجاد تعادل در بازار و آگاه‌سازی مشتریان در کنار بررسی و حل مشکلات و خدمات پس از فروش در زمره فعالیت‌های غیر مستقیم این کمیسیون رده‌بندی شده است.
دبیر کمیسیون سخت‌افزار گفت: اجرای طرح تسهیل خرید کامپیوتر از طریق لیزینگ و شناسنامه‌دار کردن کالاهایIT نیز به طور غیرمستقیم در این کمیسیون در حال پیگیری است.
اما تحقیقات و به دست آوردن آمار از حجم بازار و میزان فروش کالاهای IT، بررسی استانداردها و تحولات دنیا از جمله مواردی است که این کمیسیون نگاه حاشیه‌ای به آنها دارد.
خمسه نبود یک مارکت سرور (آمار و تحقیقات بازاریابی) را از معضلات امروز بازار سخت‌افزار کشور دانست و گفت: باید درباره اطلاعات آماری در کشور فعالیت بیش‌تری شود همچنین خلا یک نشریه استاندارد در حوزه فناوری اطلاعات حس می‌شود؛ وظیفه کمیسیون مارکت‌سازی و بازاریابی است که بهتر است در مورد بازارهای بین‌المللی نیز بیندیشد و راهکارهای آن را اندازه‌گیری کند. خمسه مهم‌ترین وظیفه کمیسیون سخت‌افزار را ایجاد بازار برای تمامی گروه‌های فعال سخت‌افزاری درون صنف می‌داند و می‌گوید: امیدواریم با اتخاذ تصمیمات مناسب برای تمام گروه‌های کاری و همچنین در بازار شاهد ثبات و نظم باشیم.
● مناقصات شیشه‌ای
قطعا مهم‌ترین اقدام دکتر خمسه در مدت ۲ ماهی که از حضورش در سمت دبیری کمیسیون می‌گذرد، فعالیت در راستای شفاف‌سازی مناقصات بوده است. وی می‌گوید: دولت در سال ۱۳۸۳ قانون برگزاری مناقصات را تدوین کرد و به تصویب مجلس رساند. اما با وجود کارآیی و جامعیت قانون و وجود امکانات متناسب برای اجرای آن، متاسفانه تاکنون به طور کامل اجرا نشده است. خمسه می‌افزاید: ما این قانون را در کمیسیون سخت‌افزار به بحث گذاشتیم و به نزدیک ۶۰ شرکت عضو در نظام صنفی فراخوان دادیم تا در بررسی آن شرکت کنند. به گفته وی این قانون تمامی ارگان‌ها و نهادهای دولتی و غیر دولتی و حتی تشکل‌های مردمی، به جز نیروهای مسلح را در بر می‌گیرد و می‌تواند زوایای یک مناقصه عادلانه را روشن کند.
وی می‌افزاید: در این قانون تمامی موارد از جمله تعداد افراد شرکت‌کننده، نظرات و ارزیابی‌ها و همچنین دلایل رد مشارکت در مناقصه باید در سایت ویژه‌ای درج شود و ما در سازمان قصد داریم از طریق نهادهای نظارتی اجرای آن را خواستار شویم و پیگیری کنیم. وی می‌گوید: سازمان نظام صنفی به عنوان حافظ منافع شرکت‌ها تلاش می‌کند تا قانون به طور کامل اجرا شود و از سوی دیگر، موارد نقض قانون را جمع‌آوری و گزارش خواهد کرد.
● تعامل، برای تعادل تعرفه
تعرفه‌ها، از قدیم موضوع بحث‌های داغ میان واردکنندگان و تولیدکنندگان بوده و طبیعتا یکی از چالش‌های همیشگی کمیسیون سخت‌افزار است. خمسه در این رابطه می‌گوید: کمیسیون سخت‌افزار نظام صنفی در حال حاضر امکان قانونی برای اثرگذاری بر روی تعرفه‌ها را دارا نیست. ولی ما در صدد این هستیم تا با افزایش تعامل با وزارت بازرگانی و گمرک بتوانیم در آینده به عنوان یک حوزه مطلع در این خصوص عمل کنیم و به عنوان یکی از مراجع آگاه در این رابطه مورد مشورت قرار گیریم. خمسه معتقد است که کمیسیون سخت‌افزار باید با قوی‌تر کردن ارتباط با مراکز تاثیرگذار بر تعرفه‌های واردات کالا به عنوان مشاوری امین، بازخوردها و تبعات افزایش و یا کاهش تعرفه‌ها را بازگو کند.
● نمایندگی‌ها؛ اولویت‌ بعدی
دکتر خمسه در مورد مسایل مربوط به نمایندگی اعم از مشکلات ورود کالا، خدمات پس از فروش و همچنین رفتارهای غیر اخلاقی در حوزه IT می‌گوید: در مورد نمایندگی‌ها سه موضوع مهم مطرح است که کمیسیون در پی برطرف کردن آنها است.
به گفته خمسه، اولین موضوع مربوط به نمایندگای است که نمی‌توانند به دلایل مختلف از شرکت مادر نمایندگی مستقیم داشته باشند و نماینده بودن خود را به وزارت بازرگانی اثبات کند.
وی می‌افزاید: وزارت بازرگانی برای نمایندگای که بتوانند نماینده بودن خود را اثبات کنند هیچ گونه مشکلی در رابطه با ورود کالا ایجاد نمی‌کند. اما در صورتی که این موضوع به اثبات نرسد برای ورود کالا مراحل مختلفی باید طی شود که این امر موجب بروز مشکلات فراوانی شده است که کمیسیون سخت‌افزار درصدد پیدا کردن راه حلی برای این مشکل است.
خمسه در مورد خدمات پس از فروش و بروز رفتارهای غیر اخلاقی در بازار نیز می‌گوید: خدمات پس از فروش در شرکت‌ها باید به صورت سازماندهی شده صورت گیرد و تعریف دقیقی از گارانتی دهنده و گارانتی گیرنده ارایه شود که در جلسات کمیسیون سخت‌افزار طرح خود را برای سامان‌دهی این امر به کمیسیون ارایه خواهم کرد. در مورد رفتارهای غیراخلاقی و غیرتجاری نیز باید با شفاف‌سازی معاملات و نمایندگی‌های فروش و نوع فعالیت‌های آنها به مرور زمان این مشکل را حل کرد
گزارش: حامد گل‌جان اکبری
منبع : روزنامه فناوران