جمعه, ۱۰ فروردین, ۱۴۰۳ / 29 March, 2024
مجله ویستا

آلزایمر


آلزایمر
در سالهای اخیر پژوهش گران بیشماری در جستجوی علل ابتلاء به این بیماری و یافتن راه حلی برای پیش گیری و احیاناً درمان آن می باشند و باوجود آنکه آشنائی های بیشتری درباره این بیماری کسب شده است، باز همچنان امیدواری زیادی برای درمان آن وجود ندارد. از جمله ژنهای متعددی شناخته شده اند که در بیماران مبتلا به آلزایمر یافته اند و نحوه درمان مهندسی ژنتیک، نوید درمان پذیری این بیماری را در آینده دور مطرح ساخته است.
علائم این بیماری در مراحل مختلف آن بشرح زیر می باشد:
۱) فراموشکاری و بعبارت بهتر از یاد بردن اطلاعات و تجربیاتی که فرد اخیراً کسب کرده است. فراموش کردن قول و قرارها، شماره تلفن ها، اسامی افراد و غیره. اگر چه می تواند عادی باشد و برای هرکسی اتفاق بیفتد ولی مردم عادی بعداً و یا پس از مدت کوتاهی آنها را بیاد می آورند. در افراد مبتلا به آلتسهایمر، این امر زیاد اتفاق می افتد و بعداً هم بخاطر آنها خطور نمی کند.
۲) فراموش کردن وظایف خانوادگی یعنی چیزهائی که لازم نیست درباره آن فکر کنیم مثلاً چگونگی تهیه غذا و یا انجام عادات و ادامه موضوعات مربوط به علائق شخصی انسانها.
۳) مسئله دشوار بودن انتخاب و بیان الفاظ و کلمات. البته هرکس میتواند گاهگاهی لغت یا ضرب المثل یا جمله ایرا فراموش کند ولی افراد مبتلا به آلزایمر مرتباً دچار این ناتوانی می شوند و از بیاد آوردن لغات عاجز میشوند و نمی توانند واژه مناسبی را که بتواند جانشین کلمه از یاد رفته بشود، پیدا کنند. باین جهت صحبت یا نوشته آنها نامفهوم می شود و درک آن برای شنونده یا خواننده دشوار می گردد.
۴ ) از یاد بردن وقت و محل، شما می توانید گاه و بیگاه روز هفته را فراموش کنید، یا اینکه کجا می خواسته اید بروید را از یاد ببرید. ولی مبتلایان به آلزایمر، خیابان محل زندگی خود را نیز فراموش می کنند و نمی دانند چه شده که بجای دیگر رفته و گم شده اند و چگونه می توانند خانه شان را پیدا کنند.
۵ ) داوری نامعقول و کاهش قدرت قضاوت. هیچ کس همیشه داوری درست نمی کند ولی مبتلایان به آلزایمر حتی از تشخیص بدیهی ترین موضوعات عاجزند. مثلاً در فصل تابستان و در شدت گرما چند پلور و پالتوی ضخیم بر تن مـی کنند و در زمسـتان با لباس کـوتاه و نـازک از خـانه خارج می شوند.
۶ ) درباره پول و بهای اجناس دچار حواس پرتی می شوند و یا اشیاء نالازم را خریداری می کنند و در مقابل آن مقدار کمتر یا زیادتری که فروشنده مطالبه کرده است، می پردازند و از این بابت گرفتار ناملایماتی می شوند. با چک و صورت حسابها و نتیجتاً با بانکها و شرکت های تجارتی و بیمه و غیره نیز دردسر پیدا می کنند.
۷ ) چیزها را بجای مناسب آنها قرار نمی دهند مثلاً اطو را در یخچال میگذارند و ساعت مچی خود را در قندان و یا لیوان آب می اندازند و یا دندانهای مصنوعی خود را روی زمین می گذارند.
۸ ) تغییر خلق و خو و رفتار، هر کس می تواند در موقع خشم و ناراحتی، اخلاق و رفتارش تغییر کند و بمناسبات گوناگون خوشحال و خندان و یا اندوهناک و گریان شود ولی آلزایمری ها می توانند بدون هیچ علت و دلیلی گریه یا خنده کنند و بدون هیچ حادثه نامطلوبی، خشمناک و عصبانی بشوند.
۹ ) تغییر شخصیت با بالا رفتن سن، برخی از رفتار انسانها بسادگی تغییر می کند ولی مبتلایان به آلزایمر شخصیت و رفتارشان بکلی عوض می شود. بدبین و مظنون می شوند، سردرگم و گیج می شوند. از برخی اقوام یا دوستان خود بدون دلیل می ترسند و وحشت می کنند یا بی اندازه به عده دیگری وابسته و علاقمند می شوند.
۱۰) بیماران مبتلا به آلزایمر سرانجام بسیار منفعل می شوند، ساعتها جلوی تلویزیون می نشینند بدون آنکه به آن نگاه کنند یا گوش بدهند. بیش از حد می خوابند و نمی خواهند و یا نمی توانند فعالیت های عادی و معمولی خود را انجام دهند.
۱۱) و بالاخره در مراحل پایانی بیماری، حتی نمی توانند کسی را شناسائی کنند، لباس بپوشند و بی اختیار مدفوع و ادرار آنها دفع می شود و در خوردن و نوشیدن دچار اشکال می شوند و جامه و اطراف خود را کثیف و آلوده به اغذیه و نوشابه های خود می کنند.
منبع : روزنامه حمایت


همچنین مشاهده کنید