جمعه, ۲۹ فروردین, ۱۴۰۴ / 18 April, 2025
مجله ویستا

شیراک مستاجر ‪ ۱۰‬ساله الیزه (‪(۳‬


ژاك شیراك در طول دوران ریاست ‪ ۱۰‬ساله خود بر جمهوری فرانسه، فرمان‌ها و دستوراتی صادركرده است كه ازنظرتاریخی نقطه عطفی در دوره ریاست جمهوری وی به حساب می‌آید.
این دوران به شرح زیر است:
* ‪ ۲۷‬مه ‪ :۱۹۹۵‬شیراك در آغاز راه است، فرمان وی به نیروهای نظامی مستقر در بوسنی علیه صربها منجر به تشكیل نیروی واكنش سریع اروپا برای حمایت از سربازان كلاه آبی سازمان ملل می‌شود.


* ‪ ۱۳‬ژوئن ‪ :۱۹۹۵‬شیراك دستور آغاز از سرگیری آزمایش‌های اتمی فرانسه در جزایر پولینزی را می‌دهد كه پیش از این فرانسوا میتران رییس جمهوری فقید فرانسه دستور تعلیق آنها را داده بود.
این دستور كه در آستانه پنجاه سالگی انفجار هیروشیما صادر شده بود موجی از مخالفت با وی را در جهان ایجاد كرد تا جایی كه شیراك در ‪ ۲۹‬ژانویه ‪ ۱۹۹۶‬میلادی دستور توقف كامل این آزمایش‌ها را صادر كرد.


* ‪ ۱۶‬ژوییه ‪ :۱۹۹۵‬شیراك با اعلام مقصر بودن فرانسه در اخراج یهودیان از این كشور، از آنان عذر خواست و در حقیقت با این كار از اسلاف خود در زمینه محكوم كردن جنایات ضد یهود فاصله گرفت. (رییس پلیس وقت فرانسه در حكومت "ویشی" (طرفدار آلمان نازی) با صدور دستور بازداشت و اخراج ‪ ۱۳‬هزار یهودی، آنان را از منطقه پاریس بزرگ جمع‌آوری و به بازداشتگاههای آلمان نازی انتقال داد. آلمانها هیچ گاه مسوولیت چنین دستوری را نپذیرفتند و بنظر می‌رسد كه دولت دست نشانده ویشی راسا به این كار مبادرت كرده باشد.)
* ‪ ۱۵‬نوامبر ‪" :۱۹۹۵‬آلن ژوپه" نخست وزیر منتخب شیراك طرح گسترده اصلاحات در بیمه درمانی را اعلام كرد. این اصلاحات كه از سال ‪ ۱۹۴۵‬میلادی تا آن زمان كسی جرات انجامش را نداشت مردم فرانسه را به خیابانها كشاند واعتصاب بزرگ آن سال ناشی از این ماجرا نظام حمل و نقل فرانسه را فلج كرده و برای حدود یك هفته كشور را به تعطیلی كامل كشانید.
* ‪ ۲۲‬فوریه ‪ :۱۹۹۶‬در این زمان شیراك دستور بازسازی حرفه‌ای ارتش را صادر و خدمت نظام وظیفه را لغو كرد.
* ‪ ۲۱‬آوریل ‪ :۱۹۹۷‬انحلال مجلس ملی فرانسه یكی از ماندگارترین حركت‌های شیراك است. وی كه با این كار قصد داشت از دولت خود دفاع كند در حقیقت با برگزاری انتخابات زودرس بازی را به جناح رقیب سپرد و در انتخابات ‪ ۲۵‬مه و اول ژوئن آن سال چپ متحد توانست اكثریت را در مجلس بدست آورد.
همین اتفاق غیر منتظره زمینه قدرت گرفتن چپ‌ها را فراهم كرد و لیونل ژوسپن رهبر حزب سوسیالیست به نخست وزیری رسید. همزیستی میان او و ژاك شیراك ، طولانی‌ترین همزیستی در تاریخ جمهوری پنجم فرانسه شده و پنج سال به درازا كشید. در همین زمان "فیلیپ سگن" دوست نزدیك شیراك به ریاست حزب راست شیراكی به جای "آلن ژوپه" انتخاب شد.
* ‪ ۲۳‬مارس ‪ :۱۹۹۸‬با انتخاب راست‌ها در راس شوراهای استانی كه با همسویی ناخودآگاه راست افراطی همراه شده بود، ژاك شیراك هر گونه نزدیكی به این جریان (نژاد پرست و خارجی ستیز) را محكوم و رد كرد.
* ‪ ۲۱‬سپتامبر ‪" :۲۰۰۰‬ژان كلود مری" نواری منتشر كرد كه در آن رییس جمهوری فرانسه به تخلفات مالی حزب خود متهم شده است. متن این نوار را روزنامه لوموند نیز منتشر كرد و شیراك آن را بی‌ارزش خواند.
* ‪ ۲۴‬سپتامبر ‪ :۲۰۰۰‬طرح كاهش زمان ریاست جمهوری از هفت سال به پنج سال به آرای عمومی گذاشته شد و با وجود غیبت زیاد رای‌دهندگان به تصویب رسید. این طرح از سوی "لیونل ژوسپن" نخست وزیر و "والری ژیسكاردستن" رییس جمهور وقت دست راستی هدایت می‌شد.
* ‪ ۱۸‬مارس ‪ :۲۰۰۱‬حزب راست (شیراكی) شهرداریهای پاریس و شهر بزرگ لیون را از دست می‌دهد و "برتران دو لانوئه" از حزب سوسیالیست فرماندهی پایتخت را در دست می‌گیرد. در این انتخابات كه "ژان تیبری" و "فیلیپ سگن" دو تن از نزدیكان شیراك (شهرداران دو شهر) از دور خارج می‌شوند چپ، فاتح مطلق نیست و بسیاری از شهرهای مهم دیگر در فرانسه چون استراسبورگ، آوینیون و بولوا به دست راست ها می‌افتد.
* اول ژانویه ‪ :۲۰۰۲‬یورو به عنوان واحد پول بیش از ‪ ۳۰۰‬میلیون اروپایی انتخاب می‌شود و شیراك با بزرگداشت این روز تاریخی و در حالی كه با ژوسپن همكار است آن را به حساب دستاوردهای دولت آلن ژوپه می‌گذارد!