چهارشنبه, ۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 24 April, 2024
مجله ویستا

برای کوچک کردن بینی اصرار نکنید


برای کوچک کردن بینی اصرار نکنید
● گزارشی از همایش جراحی پلاستیك بینی و صورت
جراحی پلاستیك بینی یا رینوپلاستی دارای سابقه چندصد ساله در دنیا و سابقه ای بیش از ۵۰ سال در كشور ما است. برای نخستین بار این اعمال جراحی برای موارد ترمیمی بینی انجام می گرفته است.
این روش كه از اوایل قرن بیستم به منظور تغییر در شكل ظاهری بینی و زیبایی بیشتر مورد توجه قرار گرفته، با پیشرفت وسایل و قطعات جراحی، تغییر روش های زندگی و لوكس گرایی توسعه بیشتری پیدا كرده است.
جراحی پلاستیك بینی امروزه شایع ترین عمل جراحی پلاستیك و زیبایی در دنیا و در ایران به شمار می رود.
در سال های اخیر، با افزایش كنگره های پزشكی داخلی و خارجی و نیز انتقال تجارب و اطلاعات، تكنیك های قبلی كه صرفاً به منظور كوچك كردن بینی مورد استفاده قرار می گرفته، جای خود را به تكنیك های جدید با هدف فرم دادن به بینی و ایجاد یك چهره مناسب داده است.
كشور ما كه در حال حاضر یكی از مراكز مهم جراحی پلاستیك در دنیا به حساب می آید، خوشبختانه در این زمینه تكامل یافته و پیشرفت قابل توجهی كرده است؛ به طوری كه همه ساله تعداد زیادی از هموطنان ما كه در اروپا، آمریكا و كانادا زندگی می كنند برای انجام جراحی «رینوپلاستی» به ایران می آیند.
همایش جراحی پلاستیك بینی و صورت كه در روزهای ۲۵ تا ۲۷ فروردین ماه امسال از سوی انجمن جراحان گوش، گلو، بینی و جراحی سر و گردن ایران در تهران برپا شد، فرصت بسیار مناسبی برای ارائه یافته های جدید در زمینه رشته جراحی پلاستیك بینی و صورت بود. گزارش زیر نگاهی كوتاه به این همایش دارد.
● حفظ عملكرد بینی در جراحی زیبایی
امروزه نگرش به رینوپلاستی (جراحی بینی) نسبت به سال های قبل تغییر كرده است. به عبارتی به بینی تنها از منظر عضوی زیبا نگریسته نمی شود، بلكه نقش این عضو در سلامت بدن بیشتر مورد تاكید پزشكان متخصص رینوپلاستی است.
دكتر محسن نراقی راینولوژیست كه در همایش جراحی پلاستیك بینی و صورت مقاله ای را با عنوان «عملكرد بینی در جراحی بینی» ارائه كرده در این زمینه می گوید: در علم پزشكی نقش بینی در سلامت بدن و حفظ سلامت سایر اعضای بدن روز به روز مشخص تر می شود.
بینی به عنوان عضوی كه گذرگاه هوایی تنفسی است و در تنفس و رسیدن اكسیژن به بدن نقش اساسی دارد، مورد توجه است.
مطالعات انجام شده نشانگر آن است میزان اكسیژن موجود در خون افرادی كه تنفس دهانی دارند، نسبت به كسانی كه تنفس از راه بینی دارند، كمتر بوده كه این مسئله عوارض و مخاطرات زیادی برای بیمار دربردارد.
دكتر نراقی می افزاید: بینی به عنوان عضوی كه در سیستم دفاعی بدن اهمیت داشته و سبب تصفیه میكروارگانیسم ها می شود نقشی اساسی دارد.
در جراحی های بینی آنچه كه می بایست مورد توجه جراحان قرار گیرد، حفظ عملكرد بینی پس از عمل جراحی است. جراحی پدیده ای است كه بافت ها را دچار تغییر كرده و با ایجاد زخم داخل بینی و تغییرات در آناتومی بینی، تغییرات گسترده ای در فرد ایجاد می كند.
این پزشك متخصص در ادامه تصریح می دارد: در بخش «رینوپلاستی فانكشنال» دو هدف عمده دنبال می شود؛ اول آنكه اگر بیماری كه تمایل دارد مورد عمل جراحی رینوپلاستی قرار گیرد قبل از عمل در تنفس دچار مشكل است، پزشك معالج حین عمل جراحی پلاستیك علاوه بر بازسازی ظاهری بینی وی مشكلات تنفسی داخل بینی او را نیز رفع كند.
وی ادامه می دهد: امروزه با روش های مدرن تشخیصی و درمانی، بسیاری از مشكلات داخل بینی افراد را می توان حین عمل جراحی پلاستیك رفع كرد.
انحراف تیغه بینی از جمله مواردی است كه تنفس بسیاری از افراد را دچار اختلال می كند و در صورت آنكه فرد تمایل به عمل زیبایی بینی نیز داشته باشد می توان همزمان هم انحراف بینی را برطرف ساخت و هم از نظر زیبایی بینی اعمال جراحی لازم را برای شخص انجام داد.
بزرگ شدن شاخك های بینی از دیگر مشكلاتی است كه رفع آن نیازمند عمل جراحی است. در هر دو طرف بینی سه برآمدگی وجود دارد كه در اصطلاح به آنها شاخك می گویند. هوایی كه از داخل این شاخك ها می گذرد، گرم، مرطوب و تصفیه می شود كه مجموعه این فرآیند در عملكرد مطلوب بینی نقش دارد. در صورتی كه شاخك های تحتانی بیش از حد دچار حجم شده و راه های تنفسی فرد را مسدود سازد رفع معضل نیازمند جراحی پلاستیك بینی است.
یكی از روش های كوچك كردن این شاخك ها بهره گیری از وسایل پیشرفته مانند لیزر است. در این روش به جای برداشتن این شاخك ها كه عمل منسوخ شده ای است، با جمع و چروكیده كردن این شاخك ها حجم آنها را كم می كنیم.
به گفته دكتر نراقی امكانات تشخیصی جدید، مانند آندوسكوپی بینی سبب شده تا تشخیص پزشكان متخصص و جراحان نسبت به قبل دقیق تر باشد.
امروزه به كمك آندوسكوپی بینی، امكان مشاهده تمام قسمت های بینی فراهم آمده و پزشكان مواردی را در بیماران مشاهده می كنند كه در معاینات معمولی قبلی قابل رویت نبودند.
با توجه به شیوع اعمال جراحی بینی، سه عارضه در افرادی كه تحت عمل جراحی قرار می گیرند بیشتر شایع است كه باید حتماً به موارد زیر توجه شود:
- در جراحی های پلاستیك بینی حداقل دستكاری در بافت داخل بینی انجام شود.
- در این جراحی ها حداقل زخم ایجاد گردد.
- با برداشتن حداقل از بافت های بینی به ویژه بافت هایی كه در حمایت از اسكلت بینی نقش دارند - مانند غضروف ها- بافت های موجود برای جلوگیری از فروافتادگی و چسبندگی به داخل حفظ شوند.
وی با اشاره به اینكه بیشتر بیماران خواستار تنگ شدن سوراخ های بینی خود هستند یادآور شد: هرچه این اقدامات كمتر صورت گرفته و راه هوای تنفسی بیمار بازتر بماند، در سلامت بینی او موثر تر بوده و حالتی طبیعی برای بینی ایجاد می كند. امروزه زیبایی بینی را به صورت برگشت به حالت طبیعی بینی تعریف می كنند كه معنای آن لزوماً كوچك ساختن بینی نبوده بلكه تناسب بینی با چهره از اهمیت شایانی برخورداراست.بنابراین یك توصیه جدی به متقاضیان جراحی پلاستیك بینی: «اصرار به كوچك كردن بینی خود نداشته باشید؛ زیرا عواقب آن غیر قابل برگشت است.»
● روش های نوین جراحی لیفتینگ
اعمال جراحی لیفتینگ صورت یكی دیگر از اعمال جراحی پلاستیك شایع در دنیا به شمار می رود. در حقیقت به دنبال افزایش طول عمر متوسط انسان و افزایش امید به زندگی در افراد میانسال و مسن این رشته مورد توجه قرار گرفته است.
در ابتدا عمل جراحی لیفتینگ برابر با كشیدن پوست صورت و پیشانی شناخته می شد لیكن به دنبال شناخت بیشتر از آناتومی بافت ها و عضلات صورت و مطالعه بیشتر در زمینه فرآیند سن، توجه به سمت نواحی عمقی تر، برای افزایش ماندگاری نتایج جراحی بیشتر شد.
با رشد تكنولوژی و ورود وسایل میكروسكوپی در اتاق های عمل امروزه این اعمال جراحی دیگر نیاز به انجام برش های وسیع روی پوست سر و صورت نداشته و می توان با برش كمتر و به كارگیری وسایل آندوسكوپی، نتایج بهتری را به دست آورد. اما بیشترین مراجعان به جراحان برای اعمال جراحی زیبایی در كدام گروه سنی قرار دارند؟
دكتر ابوالحسن قیصری متخصص گوش، حلق و بینی و دبیر اجرایی همایش جراحی پلاستیك بینی و صورت در پاسخ به این پرسش می گوید: در كشور ما بیشترین گروه های اجتماعی مراجعان به جراحان پلاستیك را جوانانی تشكیل می دهند كه در سنین ۱۶ تا ۲۵ سال قرار دارند و عموماً برای اعمال جراحی رینوپلاستی (پلاستیك بینی)، جراحی گونه و چانه مراجعه می كنند.
به گفته این پزشك متخصص گروه سنی بعدی در حدود ۴۵ تا ۵۵ ساله ها هستند كه برای اعمال جراحی لیفتینگ مراجعه می كنند. اما شایع ترین اعمال جراحی پلاستیك و زیبایی كدام است؟ دكتر قیصری در پاسخ به این پرسش می گوید: جراحی پلاستیك پلك، لیفتینگ پوست، جراحی پلاستیك چانه و جراحی پلاستیك گونه به ترتیب اهمیت پس از جراحی پلاستیك بینی در رتبه های بعدی قرار دارند.
● جراحی پلاستیك برای بیماران دچار سوختگی
هرچند بیشتر مردم كار جراح پلاستیك را در بخش ترمیمی و زیبایی برای زیباتر به نظر رسیدن و تناسب اعضای صورت می شناسند، اما به عقیده دكتر حافظی جراح پلاستیك فعالیت هایی كه یك جراح پلاستیك برای بیمارانی كه دچار ضایعات مادرزادی یا انواع سوختگی ها هستند انجام می دهد كم اهمیت تر از جراحی های زیبایی صرف نیست.
وی می گوید: بیماران دچار سوختگی نیازمند انجام اعمال بسیار مشكل هستند تا بتوانند دوباره به جامعه بازگشته و زندگی طبیعی خود را دنبال كنند.
او از جراحی بیماران مبتلا به ناهنجاری های ظاهری كه نیازمند جراحی های بسیار پیچیده هستند به عنوان پروژه مشترك متخصصان مختلف نام می برد تا اینكه بیمار نتیجه بهتری از درمان بگیرد.
● رفع ناهنجاری های دهان، فك و صورت
یكی از رشته های مرتبط با جراحی پلاستیك بینی و صورت، جراحی دهان، فك و صورت است. از همین رو جمعی از متخصصان جراحی دهان، فك و صورت در این همایش نیز شركت داشتند. دكتر حسین بهنیا یكی از این متخصصان است.
وی می گوید: ضایعات ناحیه دهان، فك و صورت مانند انواع تومورها، كیست ها یا مشكلات بر اثر ضربات مانند تصادفات، افتادن از ارتفاع، صدمات ناشی از نزاع و.... همگی نیازمند بازسازی ناهنجاری های دهان، فك و صورت است. به همین منظور یكی از رشته های تخصصی دندانپزشكی به جراحی فك و صورت اختصاص یافته است.
دكتر بهنیا یادآور می شود: برخی ناهنجاری های فك و صورت نیز از دوران كودكی در فرد به وجود می آید و نیاز است ناهنجاری های به وجود آمده پس از سن رشد مورد اعمال جراحی قرار گیرد.
• ژل های تزریقی
استفاده از ژل ها كه از جمله پركننده های اطراف چشم محسوب می شوند نظریات موافق و مخالف بسیاری دارد. دكتر قیصری درباره كاربرد این ژل ها می گوید: تا كنون هیچ یك از مراجع رسمی و معتبر دنیا بی ضرر بودن استفاده از ژل های تزریقی را تائید نكرده اند. FDA (سازمان غذا و داروی آمریكا) نیز كه یكی از موسسات معتبر تائید بی ضرر بودن مواد مصرفی برای بدن است برای هیچ یك از ژل های تزریقی كه به منظور رفع چین و چروك های صورت به كار برده می شوند، تائیدیه ای صادر نكرده است.
وی در مورد عوارض و آثار تزریق این ژل ها می افزاید: استفاده از این ژل ها ممكن است با عوارضی از قبیل جابه جایی در محل تزریق، هدایت و گسترش به سایر نقاط بدن همراه باشد.
دكتر قیصری با یادآوری اینكه در گذشته از «كلاژن های» طبیعی و مصنوعی و چربی بدن خود فرد به عنوان یك ماده پر كننده و بی ضرر در نواحی ای كه نیاز به تقویت و پر كردن داشت بهره گرفته می شد، تصریح كرد: به دلیل اینكه چربی تزریقی در مدت كوتاهی تخریب و جذب می شود و نیازمند تزریق مكرر است، این شیوه با رضایت مراجعان همراه نبوده كه همین امر سبب شده تا به تدریج كمپانی ها و شركت های مختلف نسبت به تهیه مواد مصنوعی با مدت ماندگاری بیشتر اقدام كنند.به گفته این پزشك متخصص طی نیم قرن گذشته، انواع ژل های تزریقی با اسامی تجاری و بروشورهای رنگی وارد بازار شده اند و به علت اینكه تزریق آنها به طرز سرپایی و ساده انجام می شود، متاسفانه مورد استفاده عده زیادی از مردم قرار گرفته است.
بنفشه پورناجی
منبع : روزنامه شرق


همچنین مشاهده کنید