جمعه, ۱۰ فروردین, ۱۴۰۳ / 29 March, 2024
مجله ویستا

بالن در فضای سینوسی


بالن در فضای سینوسی
درد سینوس و سر درد ناشی از آن می تواند زندگی فرد را با مشکل روبرو کند، نخستین درمانی که برای از بین بردن یماری استفاده می شود،‌تجویز آنتی بیوتیک است، هنگامی استفاده از آنتی بیوتیک موثر واقع نشد،‌تنها راه حل برای رهایی از بیماری جراحی است. در جراحی خطرات زیادی متوجه بیمار است، که شامل خون ریزی، آسیب به مایع نخاعی و ... است اما به تازگی روش جراحی جدیدی، با کمترین میزان تهاجم برای جراحی سینوس ها استفاده می شود. این پروسه بالن سینوپلاستی نامیده می شود.
بینی ، سینوس ها و گلو نخستین بخش های سیستم تنفسی هستند که در ابتدا در برخورد با هوای وارد شده قرار می گیرند. این بخش ها می توانند تحت شرایط آلرژیک قرار گیرند مانند آلرژی های فصلی ، سینوزیت و عکس العمل های ساده ای نظیر عطسه زدن .
چهار جفت سینوس در اطراف حفره بینی قرار دارد.این سینوس ها توسط مجاری ریزی به بینی راه دارند، سینوس های بینی حفراتی در درون استخوان های صورت هستند که توسط یک لایه مخاط مفروش شده اند، سینوس ها به طور طبیعی ترشحات موکوس (مخاطی) تولید می کنند که بدرون بینی تخلیه می شوند.
ده هزار لیتر هوایی که روزانه استنشاق می کنیم ابتدا توسط بینی قبل از اینکه وارد مجراهای سینوس ها شود ، گرم و مرطوب می شوند.هنگامی که مخاط بینی احتقان پیدا می کند ، هوا دیگر داخل سینوس ها نمی شود ، بنابراین محل مناسبی برای رشد باکتری ها و عفونت های گوناگون می شود.
سینوزیت ها (التهاب سینوس ها) معمولا وقتی رخ می دهد که حداقل یکی از حالات زیر رخ دهد:
۱) منفذ سینوس ها بسته شود.
۲) مژک های سلول های مخاطی که باعث موکوس به خارج از سینوس می شوند ، درست کار نکنند.‏
۳) مقدار زیاد موکوس تولید شود . این حالت معمولا‏ التهاب سینوس ها گفته می شود.‏
به طور کلی سینوزیت بیماری سینوس های هوایی است که در آن یک یا چند عدد از ‏سینوس ها دچار التهاب می شوند.
بیشتر افرادی که در نقاط سردسیر زندگی می کنند ، مشکلات مربوط به سینوس ها را تجربه کردند.
درد سینوس و سردرد ناشی از آن مـی تواند زندگی را مشکل سازد، نخستین درمان که برای از بین بردن بیماری استفاده می شود ، تجویز آنتی بیوتیک است، هنگامی که استفاده از آنتی بیوتیک موثر واقع نشد، تنها راه حل برای رهایی از بیماری جراحی است.در جراحی خطرات زیادی متوجه بیمار است، که شامل خون ریزی ، آسیب به مایع نخاعی و.... است اما به تازگی روش جراحی جدیدی، با کمترین تهاجم برای جراحی سینوس ها استفاده می شود.این پروسه بالن سینوپلاستی نامیده می شود. در این روش از یک کتتر کوچک و قابل انعطاف که به یک بالن متصل است استفاده می شود. تکنولوژی این روش مشابه تکنولوژی است که در کاردیولوژی، ارولوژی، و جراحی عروق استفاده می شود. ‏
هنگامی که بیمار تحت بیهوشی قرار گرفت، یک سیم راهنما با یک بالن کوچک که به آن وصل شده است، از طریق بینی به سمت سینوس ها فرستاده می شود.تا به سینوس های بسته برسد، و ماده ‏dye‏ اشعه ایکس یا حاجب تزریق می شود.سپس بالن باز(باد) می شود(حدود یک چهارم اینچ) تا راه های مسدود شده را باز کند و دیوار ها را گشاد کند. سپس باد بالن خالی می شود و آن را خارج می کنند. در طول انجام پروسه پزشک از فلوروسکوپی برای مشاهده مسیر می کند تا به پزشک در تعیین دقیق محل مسیرهای بسته کمک کند. بیش از دو دهه است که فلوروسکوپی بیش از رادیوگرافی معمولی در طول پروسه های بالن گذاری متداول شده است ، هر ساله در حدود ۷۰۰۰۰۰ فلوروسکوپی انجام می شود.سیستم فلوروسکوپی شامل دو قسمت اساسی یعنی لامپ اشعه ایکس و صفحه فلوروسکوپی است. لامپ و صفحه فلوروسکوپی معمولا در دو انتهای یک بازوی ‏C‏ شکل قرار دارند تا امتداد آنها در یک راستا باشد.اصولا فلوروسکوپی برای مطالعه و جستجوی اعضای متحرک داخل بدن استفاده می شود. متوسط دز تابشی که در این روش بیمار دریافت می کند ‏mSv‏ ‏‎۰/۳۲‎‏ و میانگین کل زمان دریافت اشعه ۳ دقیقه است.در این حالت بیمار کمترین میزان دز اشعه را دریافت می کند.‏‎ ‎مدت زمان بالن سینوپلاستی در حدود ۵ دقیقه الی ۵۰ دقیقه است.‏بالن سینوپلاستی روش درمانی با کمترین تهاجم است.در این تکنولوژی یک اندوسکوپ کوچک و نرم و قابل انعطاف از طریق بینی به سمت سینوس ها فرستاده می شود.
این روش درمان در مقایسه با روش های درمانی و سنتی قدیم مزایای زیادی دارد.‏
● مزایایی استفاده از تکنولوژی بالن سینوپلاستی
▪ ایمن و موثر ‏
هنگام استفاده از وسایل جراحی خطرات زیادی برای بیمار وحود دارد،مطالعات کلینکی نشان داده است که در هنگام بالن سینوپلاستی بیمار ایمن تر است و این تکنولوژی در درمان بیماری نیز موثرتر است.
▪ کمترین تهاجم
وسایلی که در حین بالن سینوپلاستی استفاده می شود ، بسیار کوچک ، نرم ، و قابل انعطاف هستند که از طریق بینی وارد می شوند.این وسایل به نرمی و آرامی دهانه های سینوس بسته شده را بدون نیاز به برداشتن بافت یا استخوان باز می کنند.‏
▪ کاهش خونریزی ‏
به دلیل آنکه در بسیاری از موارد استفاده از این تکنولوژی هیچ بافت یا استخوانی بر داشته نمی شود، خونریزی کاهش می یابد ، در نتیجه ناراحتی و خونریزی هایی مه به دنبال جراحی های دیگر وجود دارد ، در حین این پروسه حذف خواهد شد.
▪ بهبودی سریعتر
زمان بهبودی در بین بیماران متفاوت است ، ولی بسیاری از بیماران در طی ۲۴ ساعت به فعالیت های روزمره خود بر می گردند. چندی پیش برای نخستین بار در کشور درمان عفونت های سینوس با روش بالن سینوپلاستی در بیمارستان شهید صدوقی یزد صورت گرفت.هم اکنون تنها چند کشور دنیا از این روش برای درمان عفونت های سینوسی استفاده می کنند. ‏
نویسنده: مهندس آزاده صدوقی
منبع : ماهنامه تخصصی مهندسی پزشکی


همچنین مشاهده کنید