جمعه, ۳۱ فروردین, ۱۴۰۳ / 19 April, 2024
مجله ویستا

سیگار نمی‌کشم اما سیگاری‌ام


سیگار نمی‌کشم اما سیگاری‌ام
بسیاری از افراد اگر چه خود سیگار نمی‌كشند، اما در مجاورت افراد سیگاری قرار دارند (به طور مثال فرزندان و همسران افراد سیگاری یا همكاران آنها در محیط كار.) چنین افرادی در معرض ابتلا به عوارض ناشی از دود سیگار هستند و به همین دلیل به آنها "سیگاری‌های غیرفعال" اطلاق می‌شود.
حتی سیگاری‌های غیرفعال هم در خطر تسریع رشد تومورها و سرطان‌ها (به‌واسطه استنشاق دود سیگار) هستند كه شاید به علت تشكیل عروق جدید در این تومورها باشد. به عبارت دیگر، مواجهه غیرمستقیم با دود سیگار باعث تحریك تولید عروق جدید در تومورهای موجود شده، همین رگ‌دار شدن تومورها، رشد آنها را تسریع می‌كند. علاوه بر این، بین استنشاق دود سیگار به طور غیرمستقیم و افزایش خطر ابتلا به سرطان ریه هم ارتباط واضحی كشف شده است، به طوری كه خطر ابتلا به این سرطان در سیگاری‌های غیرفعال، ۲۰ تا ۳۰ درصد بیشتر از افراد عادی است. به همین میزان، خطر مرگ ناشی از بیماری‌های قلبی ـ عروقی هم در این افراد بیشتر است.
دود سیگار حاوی بیش از ۶۰ ماه شیمیایی است (آرسنیك و بنزن‌ها) كه ممكن است قادر به تحریك رشد تومورها باشند. حتی تحقیقاتی كه روی موش‌های آزمایشگاهی انجام شده، نشان می‌دهد استنشاق دود سیگار تا پنج برابر می‌تواند رشد سلول‌های توموری سرطان ریه را تشدید كند. به دلایل فوق، همواره توصیه می‌شود مبتلایان تمام انواع سرطان‌ها از مصرف سیگار پرهیز كنند و در ضمن، مراقب باشند حتی به طور غیرمستقیم و به واسطه سیگار كشیدن اطرافیان در معرض دود سیگار قرار نگیرند. حتی مشاهده شده است كه مواجهه با دود سیگار (حتی به طور غیرمستقیم) می‌تواند عود تومورها را بعد از شیمی‌ درمانی و پرتو درمانی هم به میزان قابل توجهی تسریع كند.

‌ دكتر علی‌ غلامرضانژاد
منبع : روزنامه سلامت


همچنین مشاهده کنید