چهارشنبه, ۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 24 April, 2024
مجله ویستا

دیابت همه را تهدید می کند


دیابت همه را تهدید می کند
حدود ۷ میلیون نفر در ایران مبتلا به بیماری دیابت هستند كه بیش از ۵۰ درصد آنها از بیماری خود خبر ندارند و فقط ۵/۱ میلیون نفر آنها عضو انجمن حمایت از بیماران دیابتی كشور هستند.همزمان با روز جهانی دیابت گفت وگویی با دكتر شكور امیدی استاد دانشگاه و مدیرعامل انجمن حمایت از بیماران دیابتی كشور انجام داده ایم كه از نظرتان می گذرد:
* انجمن حمایت از بیماران دیابتی كشور از چه سالی كار خود را شروع كرده و اهداف آن را بفرمایید؟
- سال ۸۱ مجوز كشوری را گرفتیم و شروع به كار كردیم. انجمن دیابتی كشور تحت نظر وزارت كشور و بهزیستی فعالیت می كند و باتوجه به شیوع بالای دیابت در كشور (حدود ۱۰ درصد جمعیت) متأسفانه ۷ میلیون نفر در كشور دیابتی هستند یا در معرض ابتلا به دیابت اند. و طبق آخرین اطلاعات علمی حدود ۶۰ درصد از مبتلایان به بیماری، از بیماری خود خبر ندارند و این برای جامعه بسیار خطرناك است. بنابراین یكی از وظایف انجمن، شناسایی و آموزش بیماران ، درمان مدام و كنترل دائمی بیماری آنهاست. كمك به بیماران بی بضاعت و یا بدون دفترچه های بیمه و دادن وام های قرض الحسنه، تقبل جراحی بیماران از دیگر خدمات انجمن خیریه بیماران دیابتی كل كشور است. ما در ۳۰ استان كشور نمایندگی فعال داریم. حتی دفاتر بین المللی فعال شده، مثلا در كیش دفتر بین المللی راه اندازی كردیم. در خارج كشور نیز در تدارك تأسیس دفتر هستیم. هدف ما شناسایی ایرانیان خارج از كشور است كه با این كار، آخرین اطلاعات علمی را وارد كشور كنیم. این كار عزم ملی می خواهد. دیابت یكی از بیماری هایی است كه ما به تنهایی از عهده آن برنمی آییم. این بیماری پرهزینه است و سالانه ۹۰۰ میلیارد تومان خسارت به كشور وارد می كند. ما از مجلس می خواهیم كه بخش كوچكی از این خسارت سنگین را بپردازد تا با حمایت پزشكان معتمد در كل كشور و مردم به پیشگیری از این بیماری بپردازیم، البته كمیسیون بهداشت و درمان مجلس كارهایی را به انجام رسانده كه امیدوارم به نتیجه مطلوب برسد.
شعار انجمن ما این است؛ با یك آزمایش ساده از سلامت خود مطمئن شوید. این شعار كلیدی است. مردم آزمایش قند بدهند. وضعیت قند آنها مشخص شود. آنهایی كه مقدار قندشان بالاست باید مراحل تكمیلی را انجام دهند و وقتی دیابت مشخص شد می توانند تحت پوشش انجمن قرار گیرند و در واقع تحت حمایت ما باشند. كار دیگری كه انجام دادیم ویزیت رایگان برای بیماران دیابتی است. از سوی دیگر در نظر داریم طرح بزرگ دیابت را كه در استان گیلان انجام شد به كل كشور تعمیم بدهیم.
طرح نگاه دیابت هم جنبه اطلاع رسانی دارد و هم نوعی جلب مشاركت مردمی است كه مردم با خرید كارت های مخصوص به انجمن كمك می كنند.
از سوی دیگر قرار است به زودی هفته نامه آزاداندیشان كه ارگان اصلی آموزشی و خبری انجمن حمایت از دیابت كشور است به منظور بالا بردن سطح آگاهی عمومی منتشر شود. البته تا به امروز مسئولان توجه خاصی به بیماری دیابت داشته اند اما انتظار آن است كه بیش از گذشته به این مقوله توجه شود چراكه كمك به بیماران دیابتی وظیفه است. باید با عزم ملی و مشاركت عمومی و یاری همه استادان دانشگاه و متخصصان به یاری مبتلایان به دیابت بشتابیم.
* آیا معالجه بیماران دیابتی فقط به عهده پزشكان متخصص است؟
- قبلا فقط به عهده پزشكان متخصص بود اما ما به پزشكان عمومی هم آموزش های لازم را دادیم كه در پی آن، این پزشكان تحت عنوان پزشكان معتمد تعاونی ای در شهرستان ها و استان ها دایر كرده اند و در حال حاضر ۹۵ درصد كل بیماران دیابتی را پزشكان عمومی تحت نظر و معالجه دارند، بدون این كه ویزیت دریافت كنند. بیماران از نظر تغذیه، رژیم درمانی ، ورزش و غیره به طور دائمی كنترل می شوند. امروزه شایع ترین عامل معلولیت ها در كشور مثل نابینایی، قطعی عضو، از بین رفتن كلیه و ناتوانی های جنسی بیماری دیابت است.
بنابراین، شناسایی این بیماران در كمترین زمان ممكن برای جلوگیری از عوارض ناشی از آن، اهمیت بسیاری دارد چراكه عدم رسیدگی و كنترل این بیماری لطمه بسیار بزرگی به نیروی كار جامعه می زند و صدمات اقتصادی به دولت و سازمان های دیگر وارد می كند. برای مثال ۳۰ الی ۳۵ درصد از مبتلایان به دیابت در صورت عدم رسیدگی دچار كوری می شوند كه این مشكل بسیار بزرگی است.
شناسایی، آموزش و كنترل منظم و دائمی بیماری سه ركن اصلی درخصوص این بیماری است. شناسایی سریع بیماران دیابتی موجب كاهش هزینه های ناشی از عوارض آن برای سازمان های بیمه گر و دولت می شود. بنابراین اگر سازمان های بیمه گر درمورد شناسایی بیماری همكاری نكنند، میزان هزینه های ناشی از این بیماری صد برابر می شود.سازمان های غیردولتی در هر كشوری حرف اول را می زنند اما ما می توانیم با كمك دولت و در كنار این سازمان ها به مناسبت های مختلف در خارج از كشور با مجامع غیردولتی، تماس برقرار كنیم. بدیهی است هرچه سازمان های غیردولتی رشد كنند باعث قدرتمندی دولت و نظام می شوند. ولی بعضی مسئولان دولتی ما سنتی فكر می كنند و در نتیجه به این مقوله بهای چندانی نمی دهند.
* برای آموزش بیمار دیابتی چه اقداماتی صورت داده اید؟
- برای این منظور با مدارس راهنمایی و دبیرستان مكاتبه كردیم و از آنها خواستیم تا دانش آموزان را تست دیابت كنند. این كار برای هر دانش آموز فقط ۵۰۰ تومان هزینه داشت. در صورتی كه بیماری تالاسمی میلیاردها تومان در سال هزینه دارد. من به عنوان یك فوق تخصص و به عنوان كسی كه مسئولیت علمی و تخصصی در كار دیابت داشتم می دانم كه اگر بیمار دیابتی به فرض مثال تصادف كند، اولین كاری كه پرسنل بیمارستان ها انجام می دهند سرم قندی به بیمار وصل می كنند درحالی كه این باعث مرگ بیمارانی می شود كه درصد قند آنها ۳۰۰ الی ۴۰۰ است.
با این همه امیدوارم روزی فرا برسد كه با افزایش آگاهی عمومی و آموزش مردم، كنترل بیماری دیابت به حد مطلوب برسد و بیش از این شاهد مشكلات بیماران مبتلا به دیابت نباشیم.
بهشته فارغی
منبع : روزنامه همشهری


همچنین مشاهده کنید