پنجشنبه, ۳۰ فروردین, ۱۴۰۳ / 18 April, 2024
مجله ویستا

۱۳علامت تشخیص خستگی شغلی و راه‌های پیشگیری آن


۱۳علامت تشخیص خستگی شغلی و راه‌های پیشگیری آن
معمولا در یك ملاقات صبحانه اتفاق می‌افتد. گارسن بسیار خوش برخورد، تخم‌مرغ‌ها متوسط، رستوران پر از مشتری. هر كدام یك فنجان چای یا قهوه داریم، مشتری من، یك جرعه از فنجان را مزه‌مزه می‌كند، تا بتواند بقیه آن را بنوشد.
دست‌های لرزانش نشانه خستگی و افسردگی او است. به خاطر همین، قرار ملاقات گذاشته‌ایم. او می‌خواهد بداند آیا من می‌توانم به او كمكی بكنم یا نه.
من یك عدد چنگال برداشتم و به او گفتم: تا زمانی كه از این چنگال به منظور غذا خوردن استفاده كنم تا ابد سالم خواهد ماند. او در صورتی كه از آن برای میخ درآوردن و یا چاله كندن استفاده كنم، به زودی می‌شكند. راه حل این است كه از آن فقط برای آن كاری كه برنامه‌ریزی شده و طراحی شده استفاده شود.
چشم‌هایش به من می‌گفت كه منظور مرا متوجه شده است. اما باز ادامه دادم: انسان‌ها هم مثل این چنگال هستند. وقتی به كارهایی می‌پردازند كه با طبیعتشان سازگار نیست، آنها هم می‌شكنند.
با اطمینان كامل و مطالعه مشاوره شغلی وی، متوجه شدم كه طبیعت وی برای كار بر روی پروژه‌های هدفمند طراحی شده است. او از رسیدن به هدف نهایی در كارهایش، از نظر روحی كاملا ارضا می‌شود. همچنین مایل است به تنهایی برای خودش كار كند و كارش نیمه‌وقت باشد. او محقق بود و عاشق آزمایشگاه، حساب و كتاب‌های تحقیقی و تجزیه و تحلیل نتایج. اما آنچه در شغل روزانه‌اش انجام می‌داد، داستان دیگری بود. اول اینكه كار ۱۲نفر را بازدید و نوع فعالیت‌ها را مشخص كند. نه هدفی، نه شغلی، نه زمان تنهایی و خلوتی. خلاصه اینكه این شغل روحیه او را به مرور از بین می‌برد.
بخشی از بهبود روحیه او بستگی به رییس وی داشت كه شغل او را تغییر دهد و از او یك نیروی مفید بسازد.
از چه طریقی بدانیم كه فرد مراجعه‌كننده از خستگی شغلی رنج می‌برد؟ این علائم هشدارهای اولیه است:
۱) خستگی مزمن – فرسودگی – احساس از پا افتادگی جسمی در كار
۲) عصبانیت از بابت دستورات افراد بالادست
۳) انتقاد از خود در اجرای دستورات
۴) بدبینی، منفی‌گرایی و زودرنجی
۵) احساس به ستوه آمدن
۶) بی‌مورد و بی‌منطق عصبانی شدن و به سرعت از كوره در رفتن
۷) سردردهای مكرر و اختلالات معده و روده
۸) اضافه وزن بیش از حد یا لاغری مفرط
۹) بی‌خوابی و افسردگی
۱۰) تنفس‌های ناقص و كوتاه
۱۱) بدگمانی و سوءظن
۱۲) احساس بی‌پناهی
۱۳) افزایش میزان خطرپذیری
با خستگی مبارزه كنید. آنچه با طبیعت شما سازگار است انجام دهید. اگر تصمیم دارید شغل مناسب خود را پیدا كنید حتما تست پتانسیل نهفته استعدادهای شغلی را انجام دهید.
حتما نگاه دقیقی به نتیجه تست خود داشته باشید و به آنچه كه به شما انگیزه می‌دهد تا شغل دلخواهتان را انجام دهید فكر كنید. گاهی اوقات یك تغییر ساده در كار، به شما كمك می‌كند از بسیاری (نه از همه آنها) از علائم خستگی كه در بالا ذكر شد مصون بمانید.
منبع : روزنامه دنیای اقتصاد


همچنین مشاهده کنید