پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

آسمانخراش های آینده بسکتبال ایران


آسمانخراش های آینده بسکتبال ایران
تب بسكتبالی میان اهالی ورزش فروكش كرده. تبریكات قهرمانی جام ملت ها گفته شده و اوضاع به حالت عادی باز می گردد. تیم ملی و عنوانی كه به دست آمده به تاریخ پیوسته و حالا همه به آینده و سرنوشتی كه در انتظار است می اندیشند. دراین میان یك نكته تكراری وجود دارد كه هیچ كس آن را به بایگانی نمی سپارد: برای حفظ این روند و جانشینان ستاره های فعلی چه كرده ایم؟
این پرسش عمومی مدتهاست مطرح می شود و به نظر می رسد خاك خورده های بسكتبال را نگران كرده است. تقریباً بعد از درخشش در بازی های آسیایی دوحه بود كه از گوشه و كنار علائم هشدار دهنده ای مبنی بر توجه به استعدادها مشاهده شد و حتی در میانه راه جام ملت های آسیا در ژاپن نیز این ابهام عمومی در كانون توجهات قرار گرفت.
این كه با پایان گرفتن دوره قهرمانی نسل كنونی تیم ملی چه وضعی پیدا خواهد كرد و ستاره های آینده آیا تداوم بخش این موفقیت هستند؟ این پرسش همواره به گوش می رسد. محمود مشحون رئیس فدراسیون بسكتبال نیز دراین باره گفته كه باید دقت و جدیت بیشتری صورت گیرد. وی البته یادآور می شود كه كمبود امكانات بزرگترین مانع بر سر این راه است. رئیس فدراسیون بسكتبال تأكید می كند كه وی و همكارانش در حد توان تلاش خود را برای كشف و پرورش استعدادها به كار گرفته اند و نسبت به این موضوع حیاتی غافل نیستند.
به طور حتم در شرایط كنونی نگاه های ریزبین بیشتری نسبت به تمام سال های گذشته در پی تیم های پایه ای بسكتبال خواهد بود و دراین میان تیم جوانان وضع دیگری دارد چرا كه بازیكنان این تیم همان نفراتی هستندكه دیر یا زود باید پیراهن تیم ملی را بپوشند و علاوه بر رقابت با آسمانخراش های كنونی، جای آنها را بگیرند. آیا آنها شایستگی های لازم را برای رسیدن به چنین جایگاه رفیعی دارند؟
● یك فرصت خوب
برگزاری مسابقه های جوانان غرب آسیا كه از روز دوشنبه در تهران برگزار می شود فرصت خوبی برای برطرف كردن بسیاری از این ابهامها است. حضور تیم های لبنان، سوریه، اردن، یمن و عراق می تواند عیار واقعی آینده سازان را مشخص كند.
این كه نسل بعدی بسكتبال ایران تا چه اندازه در یادگیری اصول اولیه این رشته موفق عمل كرده اند نكته مهمی است كه همه به دنبال پاسخ آن هستند. در همین حال فراموش نكنیم بازیكن های باقیمانده در آخرین مراحل اردو از نظر فیزیكی و قدی شرایط جالب توجهی دارند طوری كه میانگین قدی نفرات باقیمانده ۱۹۳ سانتیمتر است.
این می تواند یك نكته مثبت پیش از آغاز رقابت ها باشد. با توجه به این كه بازیكنان حاضر در سنین رشد قرار دارند انتظار افزایش این میانگین می رود. كما این كه ۶ ماه قبل میانگین قدی تیم كنونی جوانان ۱۹۱ سانتیمتر اعلام شده بود. در این تیم بازیكن های بلندقامتی حضور دارند كه می توانند برجهای آینده بسكتبال كشور لقب گیرند. فریبرز فربد، یار مشهدی تیم جوانان یكی از همین نفرات است با ۲۰۸ سانتیمتر بلندای قامت. سورنت بوغوسیان ۲۰۶ سانتیمتری هم چنین وضعیتی دارد یا محمد حسن زاده ۲۰۱ سانتیمتری.
همین طور ارسلان كاظمی كه ۲۰۱ سانتیمتر بلندی قامت دارد و رامتین زارع كه در مرز ۲۰۰ سانتیمتری قرار گرفته است. حتی بازیكن های بیرونی تیم نظیر مهدی شیرچنگ (۱۹۰) یا عماد سلطانی (۱۸۶ سانتیمتر) و پوریا كاظمی از شرایط فیزیكی مناسبی برخوردارند و این امیدواری ها را افزایش داده است. البته باید صبر كرد و دید این بازیكنان كه ماههاست در كنار یكدیگر تمرینات و اردوهای زیادی را پشت سر می گذارند در عمل چقدر موفق هستند؟ خوشبختانه سرجانت ست كوویچ، مربی بدنساز تیم ملی ایران كه پس از بازگشت تیم ملی از رقابت های جام ملتهای آسیا (ژاپن) در كنار تیم جوانان ایران حضور دارد از نحوه تمرین و آمادگی بدنی حاضرین در اردو ابراز رضایت كرده و برنامه های بدنسازی آنها را كه از دی ماه گذشته شروع شده مورد تأیید قرار داده است.
● شكل گیری تیم جوانان
اما آغاز به كار تیم كنونی جوانان ایران را كه در رقابتهای غرب آسیا شركت می كند چه زمانی بوده است؟ برای یافتن پاسخ این پرسش باید به ۲ سال قبل بازگردیم. درست از روز هشتم تیر ماه سال ۸۴ بود كه افشین رضاپور، مربی جوانی كه فدراسیون به وی اعتماد لازم را داشته است نخستین تمرینات تیم جوانان را شروع كرد تا پیش از نوروز سال ۸۶ تقریباً ۱۵۰ بازیكن از سراسر كشور در مراحل مختلف تمرینات شناسایی این مربی و همكارانش شركت كردند كه شامل ۱۵ مرحله اردویی می شد.
اما با شروع سال جدید كه تعداد اردونشینان به ۲۵ نفر رسید اوضاع كاملاً فرق كرده است. بخصوص از نیمه دوم خرداد ماه كه رضا نوری به عنوان سرمربی به كادر قبلی اضافه شد. رضاپور در خصوص نحوه تعامل با نوری خاطرنشان می كند مشكلی وجود ندارد و طبق وعده فدراسیون منتظر حضور یك خرید به عنوان سرمربی در تیم جوانان كشورمان بوده است. مربی تیم جوانان درباره نحوه گزینش بازیكنان در این مدت توضیح می دهد: «ما برای ۳ اردو از هیأت ها خواستیم شاخص ترین ها را معرفی كنند.
با آقای كبیر در آموزش و پرورش هم تعاملات لازم را برقرار كردیم. در دوره رقابت های نوجوانان قهرمانی كشور را نیز زیر نظر گرفتیم تا كسی از قلم نیفتد. متأسفانه در سنین پایه ای نوسانات زیاد است و نمی توان روی بازیكنی كه چند ماه پیش آماده بود هم حساب باز كرد.» رضاپور مدعی است تیم كنونی نوجوانان پاك ترین تیم در این باره است و حتی بازیكنی كه چند ساعت صغر سنی داشته باشد هم در اردو وجود ندارد.
در بررسی برنامه های تداركاتی تیم جوانان كشورمان به انجام ۴۰ مسابقه تداركاتی برمی خوریم كه آمار قابل توجهی است و جالب تر از همه تنها چهار باخت در این تعداد بازی نصیب تیم ایران شده است. پیروزی بر تیم های دیناموتفلیس، بحرین، آذربایجان، قزاقستان، قبرس، گرجستان، كاوه و نفت تهران از جمله بردهای مهم این تیم بوده و در نقطه مقابل شكست برابر بشیكتاش تركیه و تیم ب بزرگسالان گرجستان در كارنامه این تیم مشاهده می شود. آنها در آخرین مسابقه خود تیم دست اولی لوله سبز فارس را پشت سر گذاشتند تا با روحیه كافی گام به رقابت های غرب آسیا بگذارند.
رضا نوری سرمربی این تیم پیش از آغاز مسابقات می گوید: «در این سنین تغییر و تحولات زیاد است ولی در نهایت ۱۵بازیكنی را نگاه داشتیم كه بهترین هستند. در هر پست سه بازیكن خوب داریم كه گره گشا هستند. نوری ضمن تمجید از پشتكار و آمادگی بالای شاگردانش عنوان می كند خصیصه اصلی این تیم سرعتی بودنش است.
این در حالی است كه اثنی عشری یكی دیگر از اعضای كادر فنی معتقد است تیم جوانان در كارهای دفاعی ضعیف است و با شوتزن هایی كه دارد و گل های زیادی كه به ثمر می رساند این نقیصه را پوشانده است. با این حال افشین رضاپور كه مدت بیشتری نسبت به دیگر اعضای كادر فنی عهده دار مسئولیت تیم كنونی جوانان بوده درخصوص ضعف و قوت های تیم نظر دیگری دارد او بر این باور است نمی تواند از قبل درباره تیم های پایه ای چنین اظهارنظرهایی كرد. او ادامه می دهد: «حتی اگر ما تیم بزرگسالان ایران را ببریم یا ببازیم دلیلی بر قوت و ضعف تیم جوانان نیست.
چون كه جوان ها نوسان فراوانی دارند و تاكنون میدان رسمی عمده ای ندیده اند البته خودم به مشخصه از پیشرفت بازیكن ها راضی ام و امیدوارم مردم را هم راضی نگه داریم.»رضاپور در بخش دیگری از حرف هایش حضور چهار بازیكن این تیم (امجد، سلمانی، صادقی و فرمان) در اردوی بسكتبالیست های بدون مرز شانگهای چین را مدنظر قرار می دهد و یادآور می شود دوران، كارشناس برجسته فیبا در گفت وگویی كه با دبیر فدراسیون بسكتبال ایران داشت كیفیت كار ایرانی های حاضر در شانگهای را ستود. با تمام این تفاسیر حضور در یك میدان رسمی و رقابت با تیم هایی مثل لبنان، اردن و سوریه به طور حتم بسیاری از واقعیت ها را در خصوص آینده سازان بسكتبال مشخص خواهد كرد.
● بازی های غرب آسیا
تقریباً اوایل سال ۹۸ بود كه برگزاری رقابت های قهرمانی غرب آسیا در همه رده ها شروع شد و آخرین دوره آن در رده جوانان اردیبهشت ماه سال گذشته به میزبانی امان، پایتخت اردن انجام گرفت. لبنان در آن مسابقه ها قهرمان شد و جوان های ایرانی عنوان بهتر از چهارمی پیدا نكردند. بنابراین مسابقه های امسال اهمیت فوق العاده ای برای تیم كشورمان دارد زیرا سه تیم برتر مجموع دوره قبل و این دوره به مسابقه های آسیایی ۲۰۰۸ راه پیدا می كنند.
نیز سه تیم برتر آسیا گام به عرصه رقابت های جهانی در سال ۲۰۰۹ می گذارند كه این هدف نهایی فدراسیون ایران است.عناوین خوبی كه تیم های مختلف بسكتبال ایران در یكی دو سال اخیر كسب كرده اند انتظارات را بحق از این رشته بالا برده است با این حال نمی تواند فشار غیرمتعارفی به بازیكن ها وارد كند و آنها را تحت فشار قرار داد.
تردیدی نیست افزایش استرس بازیكن ها تنها بازیكنان را از حالت عادی دور خواهد كرد. بنابراین در فضایی متفاوت با تیم ملی، باید این شانس را در اختیار جوان هایی كه قرار داد كه قطعاً شایستگی های فراوانی دارند.
علی رضایی
منبع : روزنامه ایران


همچنین مشاهده کنید