پنجشنبه, ۱۹ مهر, ۱۴۰۳ / 10 October, 2024
مجله ویستا

الکسی دوم(Alexi II)


الکسی دوم(Alexi II)
"الكسی دوم"، اسقف اعظم مسكو و سراسر روسیه پانزدهمین رهبر اعظم كلیسای ارتدكس روسیه از زمان تاسیس كلیسای اعظم در این كشور از سال ۱۵۸۹ میلادی تا كنون به شمار می‌رود.
پدر الكسی با نام كامل "الكسی میخایلوویچ ریدیگر" ۲۳فوریه ۱۹۲۹ میلادی در "تالین" جمهوری استونی در یك خانواده كاملاً مذهبی به دنیا آمد. پدر وی "میخائیل الكساندروویچ ریدیگر"، اهل "سنت پیترزبورگ" بود و در دانشكده حقوق مشغول به تحصیل بود و هنگام مهاجرت به استونی از آنجا فارغ‌التحصیل شد و در سال ۱۹۴۰ میلادی در رشته الهیات در تالین فارغ‌التحصیل شد. او پس از آن به خدمت كلیسا درآمد. وی برای ۱۶ سال سرپرستی كلیسای "ولادت عیسی" در تالین را بر عهده داشت و عضو شورای حوزه اسقفی بود كه بعدا به ریاست آنجا نیز برگزیده شد.
مادر وی "یالنا لوسیفوونا پیساروا" نیز در سال ۱۹۵۹ در "ریول" (تالین كنونی) به دنیا آمد.
هر ساله پدر و مادر الكسی به همراه پسر خود برای زیارت به صومعه "پوتیكا" و صومعه "پسكو" سفر می‌كردند. این زیارت‌ها تأثیرات فراوانی از لحاظ معنوی بر اسقف اعظم كنونی روسیه گذاشت و الكسی ریدیگر از همان دوران كودكی در كلیسا و تحت آموزش و راهنمایی پدر معنوی خود، "لون بوگویاولنسكی" كه بعداً به مقام اسقفی كلیسای تالین و استونی برگزیده شد، قرار گرفت.
ریدیگر در دبیرستان تالین تحصیل كرد و در سال ۱۹۴۵ به وی توصیه شد به كلیسای جامع سنت "الكساندر نوسكی" در تالین مراجعه كند تا بتواند در آنجا خادمی الهی را از سر گیرد كه این كلیسا به خاطر اشغال در جنگ جهانی دوم تعطیل شد.
الكسی از ماه مه ۱۹۴۵ تا اكتبر ۱۹۴۶ به عنوان واعظ در كلیسای سنت "سیموئن" مشغول شد و از سال ۱۹۴۷ در كلیسای قازان تالین مشغول شد.
وی پس از آن در مدرسه علوم دینی لنینگراد (سنت پیترزبورگ كنونی) به تحصیل پرداخت و در سال ۱۹۴۹ از آنجا فارغ‌التحصیل شد. زمانی كه به عنوان یكی از دانشجویان آكادمی علوم الهی لنینگراد مشغول بود (از آوریل ۱۹۵۰) به سمت كشیش كلیسای "اپیفانی" در "ژوفی" برگزیده شد كه یكی از بخش‌های تابعه تالین به شمار می‌رود. الكسی در سال ۱۹۵۳ از آكادمی علوم الهی فارغ‌التحصیل شد و درجه داوطلبی علوم الهی دریافت كرد.
وی در ژوئیه ۱۹۵۷ به سمت كشیشی كلیسای جامع تالین و رئیس كلیساهای منطقه "تارتو" برگزیده شد و در اوت ۱۹۵۸ تا درجه سركشیشی ارتقا یافت.
در ماه مارس ۱۹۵۹ به عنوان رئیس بخش متحده مناطق تحت قلمرو كلیسا در تارتو – ویلیاندیس برگزیده شد كه از مناطق وابسته به تالین به شمار می‌روند. دو سال بعد وی در كلیسای جامع لورا و سنت "سرجیس" قسم یاد كرد. الكسی در اوت ۱۹۶۱ به عنوان نامزد اسقفی تالین و استونی برگزیده شد و در سپتامبر همان سال به اسقفی تالین و استونی در كلیسای جامع سنت آلكساندر نوسكی در تالین منصوب شد.
در نوامبر ۱۹۶۱ به عنوان معاون رئیس اداره روابط كلیساهای خارجی وابسته به كلیسای جامع مسكو منصوب شد و در ژوئن ۱۹۶۴ به سمت اسقف اعظمی رسید و در همان سال به عنوان نایب رئیس كلیسای اعظم مسكو برگزیده شد و به عنوان یكی از اعضای ثابت شورای كلیسا بدل گشت. اسقف اعظم الكسی در سال ۱۹۶۵ به عنوان ریاست كمیته آموزشی منصوب شد و از سال ۱۹۶۳ الی ۱۹۷۹ عضوی از كمیته شورای كلیسا در امور اتحاد كلیسا و روابط بین كلیسایی بود.
روند ارتقای جایگاه الكسی دوم به همین ترتیب ادامه داشت تا این كه پس از كسب مقام سراسقفی در سال ۱۹۹۰ به منصب ریاست شورای محلی كلیسای جامع مسكو وابسته به كلیسای اعظم ارتدكس روسیه برگزیده شد.
وی در زمانی كه به عنوان سراسقف بود، در امور مختلف بین‌المللی فعالیت می‌كرد. عضویت در هیئت نمایندگی كلیسای ارتدكس روسیه در سومین دور شورای جهانی كلیساها در دهلی‌نو در سال ۱۹۶۱،‌ عضویت در كمیته مركزی شورای جهانی كلیساها بین سال‌های ۶۱ الی ۶۸، ریاست كنفرانس جهانی "كلیسا و جامعه" در سال ۱۹۶۶ در ژنو سوئیس، عضویت در كمیته ادیان شورای جهانی كلیساها و ریاست هئیت نمایندگی كلیسای ارتدكس روسیه در مذاكرات علوم الهی با نمایندگان كلیسای مبلغان مسیحی در آلمان و گفت‌وگوی معنوی با نمایندگان اتحادیه كلیساهای انجلیكن در آلمان شرقی سابق را بر عهده داشت.
وی در طول ۲۵ سال سراسقفی خود تلاش زیادی برای اتحاد كلیساهای اروپایی انجام داد.
این اسقف اعظم هم‌اكنون عضو افتخاری دانشگاه علوم الهی سنت‌پیترزبورگ و مسكو و همچنین آكادمی ارتدكس "كرت" است. دریافت دكترای علوم دینی در دانشگاه‌های روسیه،‌ مجارستان و جمهوری چك و امریكا از دیگر افتخارات این عالم مذهبی ارتدكس است.
وی اكنون ریاست كمیسیون شورای كلیسای جامع را بر عهده دارد و در تدوین دایره‌المعارف ارتدكس شركت داشته و نظارت بر شورای علمای كلیسا برای انتشار این دایره‌المعارف را نیز بر عهده دارد.
ریاست شورای اسقف‌ها در سال‌های ۱۹۹۲، ۱۹۹۴، ۱۹۹۷ و ۲۰۰۰ از دیگر افتخارات ایشان است و همواره ریاست جلسات شورای مقدس كلیسا نیز بر عهده الكسی بوده است.
الكسی دوم به عنوان اسقف اعظم سراسر روسیه تاكنون از ۸۱ بخش تابعه دیدار كرده است كه بازدید از برخی از بخش‌ها برای بیش از یك بار صورت گرفته است.
اسقف اعظم كلیسای ارتدكس روسیه توجه خاصی به امر آموزش روحانیان برای كلیسای ارتدكس و همچنین آموزش‌های دینی و معنوی برای نسل جوان قائل است.
این در حالی است كه پس از سال‌ها محدودیت و سركوب در دوران كمونیستی شوروی، كلیسای جامع روسیه توانسته فعالیت‌های مذهبی و آموزشی خود را از سر گیرد و همچنین در امور خیریه و كمك به نیازمندان، بیماران، سالمندان و زندانیان فعال شود.
منبع : موسسه گفتگوی ادیان