شنبه, ۱۴ مهر, ۱۴۰۳ / 5 October, 2024
مجله ویستا

مقایسه روش‌های مختلف واکسیناسیون بر علیه بیماری گامبورو در طیور گوشتی


گامبورو یكی از بیماری‌های ویروسی مهم طیور است كه موجب واگیریها و تلفات مستقیم و یا سركوب ایمنی و مستعد كردن طیور نسبت به سایر عوامل بیماریزا می‌شود. در این مطالعه به منظور ایجاد ایمنیت زودرس بر علیه گامبورو در طیور گوشتی ۵ برنامه واكسیناسیون، با استفاده از یك واكسن زنده تخفیف حدت یافته (بورسین۲) و یك واكسن كشته تجربی (تهیه شده در آزمایشگاه ویروس‌شناسی دانشكده دامپزشكی دانشگاه شهید چمران)، مورد ارزیابی قرارگرفتند. بدین منظور ۱۲۰ قطعه جوجه گوشتی یك روزه دارای آنتی‌بادی مادری در ۶ گروه ۲۰ قطعه‌ای تقسیم شدند. یك گروه بعنوان شاهد هیچ واكسنی را دریافت نكرد و ۵ گروه دیگر طی روزهای ۱ و ۱۲ (در دو نوبت) با واكسن‌های زنده و كشته بصورت تنها یا تلفیقی واكسینه شدند. در روز ۲۵ نیمی از جوجه‌های هرگروه با ویروس حاد گامبورو چالش شدند. براساس نتایج بدست آمده گروههایی كه با تلفیقی از واكسن‌های زنده و كشته (زنده- كشته و یا كشته- زنده) ایمن شده بودند در آزمایش سرمی الایزا نتایج بهتری را نشان دادند. در ارزیابی نسبت وزن بورس به وزن بدن (پس از چالش) نیز این دو گروه بالاترین میانگین را نسبت به گروه شاهد نشان دادند. علاوه بر این در این دو گروه درصد محافظت بر علیه گامبورو نیز بالاتر از سایر گروهها بود و تلفاتی در آنها مشاهده نشد. این دو گروه از نظر نتایج سرولوژیك و میانگین نسبت وزن بورس به وزن بدن تفاوت معنی‌داری با یكدیگر نداشتند. بر این اساس هریك از برنامه‌های واكسیناسیون اعمال شده برای این دو گروه را می‌توان برای واكسیناسیون طیور گوشتی بر علیه گامبورو توصیه نمود.
منبع : مؤسسه مرغداری ایران