جمعه, ۲۳ آذر, ۱۴۰۳ / 13 December, 2024
مجله ویستا
خانواده هستهای، خانواده گسترده
تأثیر مذهب تشیّع و آموزههای آن بر الگوی خانواده در ایران معاصر، از چند جنبه قابل بررسی است. از مهمترین این جنبهها، میتوان به رواج الگوی خانواده «هستهای» به موازات تثبیت نسبی جایگاه خویشاوندی، فراهمسازی بستر مناسب برای انطباق یافتن قانون كشور با تغییرات معطوف به افزایش اختیارات زنان و كاهش اقتدار مردان، پذیرش عمومی سیاستهای كنترل موالید به استناد اصل فقهی «ضرورت»، و قبح عمومی «طلاق» اشاره كرد. در این مقاله به بحث خانواده هسته ای و گسترده می پردازیم.
«خانواده هستهای» در اصطلاح علوم اجتماعی، به خانوادههای متشكّل از زن و شوهر و فرزندان آنها اطلاق میشود و مقصود از «خانواده گسترده» خانوادهای است كه اعضای آن بیش از دو نسل از افراد را در برمیگیرند. در جوامع سنّتی، كه نمود بارز آن را میتوان در جوامع كشاورزی و روستایی دید، خانواده گسترده ممكن است مجموعه گستردهای از خانوادههای زن و شوهری و فرزندان آنها، عموها، عمّهها، داییها، خالهها و پدربزرگها و مادربزرگها را دربرگیرد، اما در پایینترین سطح، «خانواده گسترده» از پدر و مادر و فرزندان آنها و پدربزرگ و مادربزرگ تشكیل میشود.تأكید فراوان اسلام بر حقوق والدین، به ویژه پدر و مادر سالمند، احتمال كناره گرفتن از آنان یا سپردن آنها به خانههای سالمندان را كاهش میدهد.
به دلیل آنكه خانواده هستهای در شكل كنونی آن، كه معمولاً در سكونتگاهی جدا و مستقل از سایر بستگان و خویشاوندان زندگی میكند، از اقتضائات زندگی شهری و صنعتی جدید است، رواج این الگو و افول نسبی الگوی خانواده گسترده در جوامع در حال توسعه، مانند ایران دور از انتظار نبوده است. بر حسب برخی تحقیقات در سالهای اخیر، قریب ۵۸ درصد مردم ایران سكونت مستقل و جداگانه زوجهای جوان از پدر و مادرها را ترجیح میدهند. در عین حال، تأثیرپذیری از آموزههای دینی ویژگی خاصی به این الگو در جوامع اسلامی میبخشد. تأكید فراوان اسلام بر حقوق والدین، به ویژه پدر و مادر سالمند، احتمال كناره گرفتن از آنان یا سپردن آنها به خانههای سالمندان را كاهش میدهد. این تحقیقات از آن حكایت دارند كه تنها ۲ درصد مردم به خانههای سالمندان میاندیشند؛ قریب ۲۳ درصد افراد زندگی پدر و مادرها با فرزندان ازدواج كرده خود را شیوه مناسبی میدانند و قریب ۱۹ درصد، زندگی با این شیوه را منوط به سنجیدن شرایط میكنند كه این نسبت در بین نوجوانان ۲۴۱۶ ساله به قریب ۲۲ درصد میرسد.
بدینسان، زمینه فرهنگی گسترش خانواده گسترده در شكل حداقلی آن، كه از پدر و مادر و فرزندان و پدربزرگ و مادربزرگ تشكیل میشود، مهیّاست.
بدون شك، ناسازگاریهایی بین اعضای سالمند و اعضای جوانتر در این خانوادهها كم و بیش رخ میدهند و به طور خاص، در مواردی كه پیوند عاطفی طرفین ضعیفتر باشد ـ مثل عروس و مادر شوهر ـ شدت ناسازگاریها بیشتر است. با اینهمه، میتوان پیشبینی كرد كه در درازمدت، شاهد كاهش تدریجی اینگونه دشواریها باشیم؛ زیرا با توجه به آنكه زوجهای جوان امروز اغلب با اندیشهها و هنجارهایی جامعهپذیر میشوند كه بر احترام به شخصیت و آزادی عمل فرد تأكید دارند، به احتمال زیاد، این افراد در سنین سالمندی آمادگی آن را دارند كه با فرزندانشان به شیوههای مسالمتآمیز و غیرمستبدّانه رفتار كنند.
شایان ذكر است كه افول الگوی خانواده گسترده در ایران نباید با سست شدن روابط خویشاوندی آنگونه كه در جوامع غربی میبینیم، یكسان انگاشته شود. تأكید اسلام بر ارزشهایی مانند «صله ارحام» موجب استحكام نسبی پیوندهای خویشاوندی گردیده است و گردهماییهای خویشاوندان در مناسبتهای گوناگون شادی و سرور، همچون اعیاد مذهبی و ملّی، موالید معصومان علیهمالسلام ، جشنهای تولّد، ازدواج، بازگشت از سفرهای زیارتی و در سالهای اخیر، جشن تكلیف دختران و همچنین در مناسبتهای سوگواری مانند ایّام شهادت معصومان علیهمالسلام و مراسم تشییع، تدفین و ترحیم اموات، جایگاه روابط خویشاوندی در ایران را تا حدی مشخص مینماید. همچنین در زمانی كه افراد به كمكهای مالی یا غیرمالی نیازمند میشوند، پیش از هر كس، به سوی خویشاوندان خود رو میآورند و احتمال اینكه خویشاوندان به فرد نیازمند كمك كنند، بیش از سایران است.
منبع : تبیان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست