سه شنبه, ۲۸ فروردین, ۱۴۰۳ / 16 April, 2024
مجله ویستا

آلرژی‌ غذایی‌


آلرژی‌ غذایی‌
● اطلاعات‌ اولیه‌
آلرژی‌ غذایی‌ عبارت‌ است‌ از واكنش‌ پیش‌ از اندازه‌ دستگاه‌ ایمنی‌ به‌ برخی‌ غذاها یا موادی‌ كه‌ معمولاً بی‌خطرند. این‌ واكنش‌های‌ نامطلوب‌ ممكن‌ است‌ ارثی‌ یا ناشی‌ از یك‌ نقص‌ اكتسابی‌ بیوشیمیایی‌ باشند. علایم‌ ممكن‌ است‌ در عرض‌ چند دقیقه‌ یا تا ۲ ساعت‌ پس‌ از خوردن‌ آن‌ غذای‌ به‌ خصوص‌ بروز كنند. در بعضی‌ موارد، امكان‌ دارد علایم‌ تا ۲-۱ روز بعد نیز ظاهر نشوند.
● علایم‌ شایع‌
▪ اسهال‌ (شایع‌ است‌)
▪ درد شكمی‌ (شایع‌ است‌)
▪ بثورات‌ پوستی‌
▪ نفخ‌ و باد شكم‌ (شایع‌ است‌)
▪ كهیر
▪ تورم‌ صورت‌ (به‌ خصوص‌ لب‌ها)
▪ خارش‌
▪ تورم‌ دست‌ها و پاها
▪ آسم‌
▪ تهوع‌ و استفراغ‌
▪ سرفه‌
▪ سردرد میگرنی‌
▪ غش‌ یا حالت‌ نزدیك‌ به‌ غش‌
● علل‌
هرگونه‌ غذا یا ماده‌ای‌ كه‌ بلعیده‌ می‌شود می‌تواند باعث‌ بروز واكنش‌ آلرژیك‌ شود. غذاهایی‌ كه‌ بیشتر باعث‌ این‌ حالت‌ می‌شوند عبارتند از: شیر گاو، زرده‌ تخم‌مرغ‌، گندم‌، سویا، بادام‌ كوهی‌ یا همان‌ پسته‌ شامی‌، ماهی‌، آجیل‌های‌ درختی‌ (مثل‌ گردوی‌ معمولی‌)، صدف‌ دریایی‌، خربزه‌، كنجد، تخم‌ آفتاب‌ گردان‌، و شكلات‌.
● عوامل‌ افزایش‌دهنده‌ خطر
▪ خطر برای‌ كسانی‌ كه‌ مشكلات‌ آلرژی‌ دیگری‌ نیز دارند بیشتر است‌.
▪ اگر در یكی‌ از اعضای‌ خانواده‌ سابقه‌ آلرژی‌ غذایی‌ وجود داشته‌ باشد.
● پیشگیری‌
▪ غذاهای‌ مسؤول‌ ایجاد آلرژیی‌ در خود را شناسایی‌ نمایید و از آنها پرهیز كنید.
▪ معلوم‌ شده‌ است‌ كه‌ شیرخورانی‌ كه‌ غذای‌ جامد برای‌ آنها دیرتر شروع‌ می‌شود كمتر به‌ آلرژی‌ غذایی‌ دچار می‌شوند.
● عواقب‌ مورد انتظار
▪ آلرژی‌ غذایی‌ در شیرخواران‌ معمولاً بعد از ۴-۲ سالگی‌ برطرف‌ می‌شود.
▪ بزرگسالانی‌ كه‌ به‌ بعضی‌ از غذاها (به‌ خصوص‌ شیر، ماهی‌، صدف‌ دریایی‌، یا آجیل‌) آلرژی‌ دارند با احتمال‌ بیشتری‌ این‌ آلرژی‌ را برای‌ سال‌ها حفظ‌ می‌نمایند.
● عوارض‌ احتمالی‌
▪ آنافیلاكسی‌ (یك‌ نوع‌ آلرژی‌ حاد و خطرناك‌ كه‌ حین‌ آن‌ تنفس‌ دچار مشكل‌ شده‌، ضربان‌ قلب‌ نیر نامنظم‌ شده‌، و فشارخون‌ كاهش‌ می‌یابد)
▪ واكنش‌ شبیه‌ كهیر
▪ آسم‌ برونشیال‌
▪ التهاب‌ روده‌ها
▪ ضایعات‌ شبیه‌ اگزما
● درمان‌
▪ حذف‌ غذاهای‌ مورد شك‌ از رژیم‌ غذایی‌ برای‌ مدت‌ دو هفته‌ (یا تا زمانی‌ كه‌ علایم‌ آلرژی‌ ناپدید شوند) و سپس‌ اضافه‌ نمودن‌ غذاهای‌ مورد شك‌ به‌ صورت‌ تك‌ تك‌ به‌ رژیم‌ غذایی‌. به‌ این‌ ترتیب‌ مشخص‌ می‌شود كه‌ كدام‌ غذاها در ایجاد آلرژی‌ شما نقش‌ دارند.
▪ آزمایش‌ تزریق‌ پوستی‌ گاهی‌ ممكن‌ است‌ غذای‌ مسؤول‌ آلرژی‌ را شناسایی‌ كند، اما كم‌ نیستند مواردی‌ كه‌ این‌ آزمایش‌ها اشتباهاً غذاهایی‌ كه‌ شما واقعاً به‌ آنها آلرژی‌ ندارید را به‌ عنوان‌ مسؤول‌ آلرژی‌ غذایی‌ معرفی‌ كنند.
▪ بیمارانی‌ كه‌ آلرژی‌ غذایی‌ شدیدی‌ به‌ یك‌ نوع‌ غذا دارند باید بسیار مراقبت‌ باشند كه‌ از خوردن‌ آن‌ غذا پرهیز كنند.
▪ همیشه‌ یك‌ كیت‌ كه‌ دارای‌ سرنگ‌ حاوی‌ آدرنالین‌ است‌ را به‌ همراه‌ داشته‌ باشید تا اگر احیاناً غذای‌ آلرژی‌زا تصادفاً خورده‌ شد و واكنش‌ حاد و فوری‌ رخ‌ داد، از این‌ سرنگ‌ استفاده‌ شود.
یك‌ دست‌بند یا گردن‌ آویز مخصوص‌ همراه‌ داشته‌ باشید كه‌ روی‌ آن‌ نوع‌ آلرژی‌ دقیقاً مشخص‌ شده‌ باشد.
● داروها
هیچ‌ دارویی‌ برای‌ درمان‌ آلرژی‌ غذایی‌ وجود ندارد، اما از بعضی‌ از داروها می‌توان‌ برای‌ تخفیف‌ یا رفع‌ علایم‌ استفاده‌ نمود.
● فعالیت‌
هیچ‌ محدودیتی‌ برای‌ آن‌ وجود ندارد.
● رژیم‌ غذایی‌
▪ اجتناب‌ از غذای‌ مسؤول‌ آلرژی‌، یا مصرف‌ آن‌ به‌ مقدار كم‌. برچسب‌ غذاها را به‌ دقت‌ مطالعه‌ كنید.
▪ در این‌ شرایط‌ به‌ پزشك‌ خود مراجعه‌ نمایید
▪ اگر شما یا یكی‌ از اعضای‌ خانواده‌ تان دچار علایم‌ خفیف‌ تا متوسط‌ آلرژی‌ غذایی‌ هستید.
▪ اگر شاهد یك‌ واكنش‌ شدید پس‌ از خوردن‌ غذا در یكی‌ از همراهانتان‌ هستید. در این‌ شرایط‌ فوراً درخواست‌ كمك‌ اورژانس‌ نمایید.
منبع : پایگاه اطلاع رسانی سلامت ایرانیان


همچنین مشاهده کنید