پنجشنبه, ۲۲ شهریور, ۱۴۰۳ / 12 September, 2024
مجله ویستا
نوشیدنیهای ورزشی و انواع آن
حدود۵۰ درصد وزن بدن آب است که این درصد در بدن ورزش کاران به دلیل عضلانی بودن بیشتر است. آب به عنوان حامل بسیاری از مواد مغذی، بستری جهت انجام فعالیتهای بیولوژیک و عاملی برای تنظیم حرارت درونی در بدن نقش دارد. بر این اساس و با توجه به میزان بالای سوخت و ساز بدن در ورزش کاران، این افراد از گروههای در معرض خطر کمبود آب هستند و در چنین شرایطی تامین و تکمیل ذخایر مایعات بدن از اهمیتی خاص برخوردار است.
براساس توصیهی کالج آمریکایی طب ورزشی،آب بدون هیچگونه افزودنی یا ترکیب اضافی می تواند مایعات از دست رفته در طی یک فعالیت ورزشی را که برای مدت زمانی کمتر از یک ساعت به طول میانجامد، به خوبی جبران کند. البته برخی مطالعات نشانگر آن است که مصرف مایعی که حاوی ترکیبات کربوهیدراتی و الکترولیتها باشد، میتواند در ورزشهای قدرتی (که در مدت زمان کوتاه انجام میشوند) نیز موثرباشد.
عقیدهی عامهی مردم و ورزش کاران بر این است که با مصرف آب، بلافاصله ذخایر مایعات فرد جایگزین میشود، لیکن چنین چیزی در عمل صادق نیست، زیرا مایعات مصرفی نیز همانند غذا میبایست مسیر دستگاه گوارش را طی نموده و جذب شوند. بنابراین مدت زمانی خاص جهت جذب مایع، ورود آن به خون و بازسازی ذخایر مایعات مورد نیاز میباشد.
این دورهی زمانی وابسته به سرعت جذب مایع میباشد و سرعت جذب، خود وابسته به حجم، نوع و اسمولالیتهی مایع مصرفی است. همچنین سرعت تخلیهی معده پس از نوشیدن مایعات، برمیزان و سرعت جذب مایعات و مواد مغذی موجود در آن تأثیر میگذارد. از مهمترین عوامل موثر بر سرعت تخلیهی معده، اسمولالیته و تونیسیتهی محلول میباشد. چنین شرایطی موجب گردیده که تحقیقات متعددی در طی سالهای اخیر به بررسی و تهیهی محصولاتی، جهت تسهیل جایگزینی مایعات از دست رفته در طی ورزش بپردازند.
● انواع نوشیدنیهای ورزشی موجود در بازار
۱) محصولات پودری:
این محصولات به صورت پودر تهیه گردیده و برای مصرف میبایست پودر را در آب حل نموده و سپس مصرف نمود. مزیت اصلی این قبیل محصولات ،سهولت حمل و نقل آنهاست، زیرا در محصولات آمادهی مصرف ،حجم زیادی از ظرف محصول را آب به خود اختصاص میدهد و آن چه در مورد مصرف این محصولات موجب نگرانی است، عدم اطمینان از دسترسی به آب سالم و نحوهی تهیهی نوشیدنی است.
بهترین و ایدهآلترین انواع نوشیدنیهای ورزشی، نوشیدنیهای ایزوتونیک میباشند.
۲) محصولات آمادهی مصرف:
این نوشیدنیها در قوطیها و ظروف مخصوص بستهبندی گردیده و برای مصرف آنها کافی است، درب قوطی را باز نمایید. این قبیل محصولات به دو گروه محصولات معمولی و محصولات ایزوتونیک قابل تقسیم میباشند.
▪ نوشیدنیهای ورزشی معمولی:
این محصولات که به تازگی در بازار کشور انواعی از آنها تهیه و عرضه میگردد، به دلیل سهولت مصرف مطلوب است. لیکن، آن چه که میبایست مورد بررسی قرار گیرد، درصد مواد و ترکیبات موجود در این نوشیدنیهاست، زیرا همان طور که ذکر گردید با کاهش یا افزایش هریک از ترکیبات ممکن است میزان و سرعت جذب مایع دچار نقص گردد و این امر با افزایش درصد مواد کربوهیدراتی، املاح غیرضروری یا ویتامینها به وجود خواهد آمد. مصرف چنین نوشیدنی هایی، نه تنها برای عملکرد ورزشی یک ورزشکار مفید نخواهد بود، بلکه موجب آسیب آن نیز خواهد شد.
▪ نوشیدنیهای ایزوتونیک:
در تهیهی این نوع نوشیدنیها درصد مواد متشکله و ترکیبات به گونهای در نظر گرفته میشود که با میزان اسمولالیتهی مایعات بدن برابر بوده و در نتیجه پس از مصرف ، آب و مواد مغذی موجود در آنها به سهولت جذب بدن میشوند. بنابراین در واقع این نوع نوشیدنیها ، بهترین و ایدهآلترین انواع نوشیدنیهای ورزشی میباشند. البته در حال حاضر این محصولات در بازار کشورمان گستردگی زیادی ندارد و دسترسی به آنها چندان آسان نیست.
دانیال تارمست
منبع : علوم ورزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد پرند
وایرال شده در شبکههای اجتماعی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست