پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

فراوانی مری بارت در بیماران کاندید انجام آندوسکوپی


فراوانی مری بارت در بیماران کاندید انجام آندوسکوپی
مری بارت یک ضایه پیش سرطانی است که در حدود ۱۰ درصد موارد منجر به آدنوکارسینوم مری می‌گردد. مشکل اصلی در مورد مری‌بارت آن است که به کرات در آندوسکوپی از دید پزشکان پنهان می‌ماند و آندوسکوپیست‌ها بندرت از محل اتصال مری به معده (GEJ) که نرمال به نظر ‌رسند، نمونه‌برداری انجام می‌دهند. با توجه به اهمیت وجود یا عدم وجود مری‌بارت ما در مطالعه خود تصمیم گرفتیم فراوانی مری‌بارت را بدون انتخاب بیماران، هنگام مراجعه به بخش آندوسکوپی و در حین انجام آندوسکوپی بررسی نماییم.
۱۴۶ بیمار مراجعه کننده به بخش آندوسکوپی بیمارستان آیت اله طالقانی تهران به مدت ۸ ماه از تاریخ مهر ۱۳۸۱ لغایت اردیبهشت ۱۳۸۲ بدون توجه به اندیکاسیون انجام آندوسکوپی مورد بررسی قرار گرفتند. برای هر یک از بیماران پرسشنامه‌ای شامل مشخصات فردی بیماران، وجود علایم بالینی ریفلاکس گوارشی و اندیکاسیون انجام آندوسکوپی تکمیل گردید. سپس بیماران توسط فوق تخصص گوارش تحت آندوسکوپی فوقانی قرار گرفته و از ناحیه اتصال مخاط مری به معده(Z-line) ،از هر بیمار ۴-۲ بیوپسی و حتی‌الامکان از هر ربع یک نمونه بیوپسی گرفته شد. در نهایت کلیه اطلاعات جمع‌آوری شده توسط نرم افزارSPSS مورد آنالیز قرار گرفت.
کل بیماران مورد بررسی شامل ۶۸ مرد و ۷۸ زن بودند. شایعترین علت مراجعه بیماران درد شکمی در ۶۷.۸% (۹۹ نفر) بود. ترش کردن در ۷۹.۵% (۱۶ نفر)، دیسفاژی در ۱۷.۱% (۲۵ نفر)، درد سینه در ۲۸.۱% (۴۱ نفر) و رگورژیتاسیون در ۴.۸% (۷ نفر) بیماران مشاهده شد. در بررسی آندوسکوپی ۱۳% مری‌بارت کوتاه، ۴.۸% مری‌‌بارت بلند،۱۱% ازوفاژیت و۱۱% هرنی هیاتال گزارش شد. در بررسیهای پاتوبیولوژی، تنها در ۲.۷% (۴ مورد) بیماران مورد مطالعه بافت مری مری‌بارت یافت شد. از میان بیماران مبتلا نیمی از بیماران (۲ نفر) سابقه‌ای از علایم ریفلاکس معده به مری نداشتند. از ۲۶ بیمار که در آندوسکوپی مشکوک به مری بارت بوده‌اند، تنها یک نفر در بافت شناسی‌ مری بارت را نشان دادند.
بر اساس آمارهای موجود مری‌بارت بر اساس درجه دیسپلازی که در آن به وقوع می‌پیوندد تا ۱۰% می‌تواند به آدنوکارسینوم تبدیل گردد. برای جلوگیری از بروز آدنوکارسینوم مری و توقف این روند رو به رشد لازم است ملاک‌های مشخص شود تا حداکثر بیماران مبتلا با حداقل هزینه در مرحله مری‌بارت (در واقع متاپلازی با یا بدون دیسپلازی) تشخیص داده شوند.
رحیم آقازاده
بهرام هاشمی
امیرهوشنگ محمدعلی زاده
مهناز بالادست
زهرا هنرکار
مهستی ابتیاع
محمدرضا زالی
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید