پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

اگر می خواهی نیفتی، بدو


اگر می خواهی نیفتی، بدو
آیا شما از ورزش گریزان هستید. آیا سنگین ترین ورزشی كه در طول این سالها انجام داده اید، ورزش شطرنج بوده است؟ به نظرتان جالب نیست اگر شما نسبت به انجام فعالیتهای ورزشی حساسیت داشته باشید؟ لازم به ذكر نیست كه مطالعات فراوان انجام شده ثابت می كند كه- فعالیت ورزشی منظم، حتی در سطوح متوسط- میزان ابتلا به بیماریهای قلبی، سرطان، فشار خون بالا و چاقی را كاهش و كارایی فیزیكی و روانی را افزایش می دهد.
در حقیقت مردم همواره خود را تحت فشار قرار می دهند كه زمان مشخصی را به ورزش اختصاص دهند، به خصوص مادران شاغل كه معتقدند زمان كافی برای ورزش كردن ندارند و نمی دانند، چگونه باید برای ورزش برنامه ریزی كنند، اما همواره به خاطر داشته باشید كه اگر شما برای مدیریت زمان خود دچار مشكل هستید، ورزش اولین چیزی است كه باید مورد توجه قرار دهید.
در واقع افرادی كه فعالیت ورزشی را براساس یك نظم و قاعده انجام می دهند، كسانی هستند كه از فعالیت ورزشی لذت می برند و علاوه بر آن از مشكلات جسمی كه در اثر عدم تحرك عارض می شود، در امان خواهند بود. در زیر به برخی از بیماریها كه تحقیقات جدید، اثرات شگرف ورزش را در بهبودی آنها به اثبات رسانده است، اشاره می كنیم:
●كمبود تحرك جسمی به قلب صدمه می زند
كارشناسان هشدار داده اند كه ورزش نكردن به اندازه كشیدن یك پاكت سیگار در روز، برای بدن ضرر دارد. فدراسیون جهانی قلب گفت: نداشتن تحرك جسمانی، احتمال گسترش بیماری قلبی را مضاعف ساخته و خطر ابتلا به دیابت و فشار خون بالا را افزایش می دهد.
به گزارش بی بی سی، پروفسور ماریو مارانهائو- رئیس فدراسیون جهانی قلب- گفت: كه حتی كودكان نیز با چنین خطری روبه رو هستند.
در حقیقت هر نوع تحرك، حتی ورزشهای سبك مثل پیاده روی سریع برای ۳۰ دقیقه در اكثر روزها به كنترل وزن و كاهش فشار عصبی، اضطراب و افسردگی كمك می كند.
●كاهش خطر ابتلا به آلزایمر
محققان سوئدی معتقدند كه ورزش منظم، می تواند به كاهش خطر ابتلا به آلزایمر و مقابله با تحلیل قوای مغزی كمك كند. در حقیقت، خطر ابتلا به آلزایمر در آن دسته از افراد این گروه كه در دوران میانسالی تحرك جسمی داشته اند، ۵۰ درصد كمتر از سایرین بود. این پندار كه ورزش فكری، مانند حل جدول كلمات متقاطع، ممكن است به دفع آلزایمر كمك كند، از قدیم رایج بوده است.
به علاوه منطقی به نظر می رسد، اگر استدلال كنیم، احتمال تحلیل رفتن یك ذهن ورزیده در اثر آلزایمر كمتر است.
شواهد روز افزون حاكی از آن است كه ورزش منظم، می تواند در این زمینه مؤثر باشد؛ شاید به این دلیل كه بهبود فرآیند گردش خون، باعث جاری شدن خون به كلیه بخش های مغز می شود.
●جلوگیری از سرطان سینه
پژوهشگران در امر سرطان، اعتقاد دارند زنان در هر گروه سنی، می توانند با انجام حركات ورزشی به طور منظم، میزان خطر ابتلا به سرطان سینه را كاهش دهند.
مطالعات علمی بارها تأیید كرده است كه ورزش منظم به بدن انسان در مقابله با بیماریها كمك می كند، از آن جمله می توان به یافته جدید محققان مبنی بر كاهش ۲۰ درصدی سرطان سینه در زنانی كه به شكل مرتب ورزش می كردند، اشاره كرد.
محققان با انتشار مقاله ای در نشریه انجمن پزشكی آمریكا نوشتند كه حتی كسانی كه وارد دوره یائسگی شده اند نیز می توانند با ورزش كردن از خطر سرطان سینه بكاهند.
ورزش های معتدل مانند پیاده روی، دوچرخه سواری یا شنا كه در هفته پنج بار تكرار شود، بیش از هر فعالیت دیگر مؤثر است، اما از نظر خطر سرطان سینه، زنان چاق تنها زمانی بیشترین بهره را از ورزش می برند كه وزن خود را كم كنند.
دانشمندان همچنین متوجه شدند كه ورزش های منظم در مورد كسانی كه بیش از حد اضافه وزن دارند یا چاق مفرط هستند، مؤثر نیست.
با این حال دكتر مك تیرنان- از مركز مطالعات سرطان هاچینسون در سیاتل- معتقد است: این یافته مسلماً نباید باعث منصرف شدن زنان چاق از ورزش شود. شروع ورزش برای زنان، حال با هر وزنی، می تواند فواید متعددی داشته باشد، از جمله كاهش خطر بیماری قلبی و دیابت- اما از نظر خطر سرطان سینه، زنان چاق تنها زمانی بیشترین بهره را از ورزش می برند كه وزن خود را كم كنند.
●پیشگیری از چاقی در كودكان
در پی افزایش نرخ چاقی كودكان در ۲۰ سال اخیر، كارشناسان بهداشتی در انگلستان اعلام كردند كه كودكان باید حداقل ۹۰ دقیقه در روز ورزش كنند، در حالی كه مطالعات قبلی تنها ۶۰ دقیقه ورزش در روز را برای كودكان توصیه می كرد.
براساس دستورالعمل هایی كه در حال حاضر در انگلیس رایج است، انجام یك ساعت تمرینات بدنی و حركات ورزشی در روز توصیه می شود، در صورتی كه آمارها و بررسی های اخیر نشان می دهد كه تنها یك كودك از هر ۱۰ كودك در سنین مدرسه این میزان از ورزش كردن را انجام می دهند.
محققان تأكید می كنند كه ورزش كردن به اندازه كافی، نه تنها امروز، كودكان را از ابتلا به چاقی در امان نگه می دارد، بلكه مانع از افزایش درصد مرگ و میرهای زود هنگام به دلیل ابتلا به بیماری های مربوط به چاقی در نسل آینده می شود.
از جمله راهكارهایی كه محققان برای جلوگیری از بروز چاقی در بین كودكان و نیز افزایش تحرك بدنی آنها ارائه كردند، شامل: رفتن به مدرسه و برگشتن به خانه با پای پیاده و یا با دوچرخه، دویدن در حیاط مدرسه در زنگ های تفریح و نیز ورزش كردن در ساعات بعد از ظهر و یا تعطیلات آخر هفته، هر حركت كوچكی می تواند در این زمینه برای كودكان مفید باشد.
●ورزش و پوكی استخوان
همه ما می دانیم كه با افزایش سن شكستگی استخوان ها، خمیدگی پشت و كوتاه شدن قد ایجاد می شود كه در واقع این علایم، نشانه هایی از بیماریهایی است كه در نتیجه بی توجهی به سلامتی در گذشته پیش آمده است.پوكی استخوان نیز یكی از بیماریهایی است كه در اثر مصرف كم مواد غذایی حاوی كلسیم، عدم تحرك و سیگار كشیدن به مرور زمان فرد را درگیر می كند. از راهكارهای ارائه شده برای مقابله با بیماری پوكی استخوان، می توان به پیاده روی همراه با مصرف منابع غنی از كلسیم (شیر- ماست- پنیر- كشك- سبزیجات برگ سبز تیره و...) و همچنین استفاده از منابع ویتامین ث (پرتقال- لیموشیرین- توت فرنگی و...) و محدودیت در مصرف نمك اشاره كرد.حتی در مواردی كه پوكی استخوان عارض شده و شكستگی هایی را ایجاد كرده است، می توان با درمان های فیزیوتراپی و هیدروتراپی (تمرین آرام در آب گرم) درمان كرد. بنابراین اثرات ورزش هم قبل از این بیماری و به منظور پیشگیری و هم بعد از بروز شكستگی برای بهبود سریع، بسیار نافع است.
صدف كوه كن
منبع : روزنامه همشهری


همچنین مشاهده کنید