جمعه, ۱۳ مهر, ۱۴۰۳ / 4 October, 2024
مجله ویستا
صنعت ماشینسازی ایران و نقش حمایتی دولت از آن
امروز حمایت از شركتهای كوچك و متوسط، به یكی از ضروریات توسعه مبدل گشته است و اكثر كشورهای در حال توسعه چنین سیاستهایی را دنبال میكنند. ماشینسازی یك صنعت اشتغالزا است، یعنی هم در مرحله ساخت، هم در مرحله استفاده و هم در مرحله تعمیر و نگهداری پتانسیل اشتغالزایی زیادی دارد، بررسی آمارها نشان میدهد تعداد زیادی از شركتهای كوچك و متوسط در كشور در زمینه ماشینسازی فعال هستند. لذا حمایت از این صنعت میتواند بسیار مفید واقع شود دیدگاههای آقای گلمحمدی مدیرعامل شركت ماشینسازی گلمحمدی در ارتباط با نقش دولت در حمایت از صنعت ماشینسازی و نحوه حمایت دولت از آن، در زیر آورده شده است:
● وضعیت بازار ماشینسازی در ایران و مقایسه آن با رقبای خارجی
در حال حاضر تقاضای بازار داخلی این صنعت بسیار بالا است، به گونهای كه سازندگان با چند برابر تولید فعلی نیز پاسخگوی بازار داخلی نیستند. در مجموع این بازار پتانسیل بالایی جهت سرمایهگذاری بخش خصوصی و دولتی دارد. به عنوان مثال تمامی صنایعی كه با دستگاه فرز سر وكار دارند، حداقل باید یك قیچی و یك نورد در اختیار داشته باشند. همچنین قطعات بسیاری از دستگاههای ماشینكاری فعال در ایران دیگر تولید نمیشوند و از رده خارج شدهاند. بنابراین چارهای جز ساخت آنها در ایران نداریم.
در حال حاضر دستگاههای تولید شده در داخل كشور از كیفیت قابل قبول و امتیاز پایین بودن قیمت نسبت به رقبای اروپایی خود برخوردارند. به عنوان مثال دستگاههایی مانند قیچی، فرز، نورد و غیره با كیفیت مناسب در ایران تولید میشوند و نیازی به وارد كردن آنها نداریم.
نكته حائز اهمیت در این میان ورود رقبای قدرتمند به این عرصه است در حال حاضر كشور چین با توسعه بازار ماشینسازی خود وارد بازارهای منطقه شده است، همچنین تایوان هم محصولاتی با كیفیت بالا را وارد بازار كرده است. كشور تركیه نیز درحال توسعه صنعت ماشینسازی خود است. جالب اینجاست كه قیمتهای آنها هم به مراتب كمتر است. به عنوان مثال در نمایشگاه ماشینآلات، دستگاهی كه ما ارائه كرده بودیم، ۷ میلیون قیمت داشت در حالی كه نمونهٔ تركیهای آن ۳ میلیون بیشتر نبود. ۵ سال پیش تمام قیچیها خمها از ایران به دوبی میرفت و پخش میشد، ولی الان بازار با نمونههای پیشرفتهتر و ارزانتر تایوانی پر شده است.
● نقش حمایتی وزارت صنایع از شركتهای ماشینسازی كوچك و متوسط
۱) ادغام شركتهای كوچك
وزارت صنایع میتواند با ادغام كارگاههای كوچك و ایجاد كارخانهای بزرگ مانند ایران خودرو تأثیر زیادی در جهتدهی به این صنعت و بالا بردن قدرت رقابتی آن در منطقه داشته باشد. با ایجاد یك كارخانه بزرگ برای صنعت ماشینسازی میتوان تمامی دستگاههای نورد، فرز، پرس و مانند آن را در داخل با كیفیت قابل قبول تولید كرد. با این سیاست قادر خواهیم بود با كاهش قیمتها شرایط را برای صادارت مهیا كنیم. كیفیت محصولات میتواند حداقل از چین بهتر باشد الان ما را بیشتر از چین قبول دارند، سابقه ما از چین و روسیه كه تازه وارد هستند، بیشتر است.
خود من راضیم كارگاهم را به خاطر پیشرفت كشور جمع كنم و به كارگاههای بزرگ بروم، ولی در نهایت بتوانیم ماشین ارزان و با كیفیت تولید كرده و صادر كنیم.
۲) فعال كردن متولیان صنعت ماشینسازی
یكی از متولیان صنعت ماشینسازی اتحادیه ماشینسازی است، در اتحادیه كسانی عضو هستند كه كارت صنایع ندارند و اتحادیه با شركتهایی كه كارت صنایع دارند، كاری ندارد. در حال حاضر فعالیت اتحادیه خریداری دستگاهها از ماشینسازیها و صادركردن آنها و یا واردات ماشینآلات است. اما اتحادیه میتواند نقش محوریتری در حمایت از ماشینسازها داشته باشد. به عنوان مثال اتحادیه میتواند با برگزاری دورههای آموزشی، ماشینسازها را با تكنولوژی روز آشنا سازد و باعث رشد علمی و در نهایت پیشرفت این صنعت گردد.
راهكار پیشنهادی دیگر این است كه اتحادیه امكاناتی را جهت ارائه مشاورههای فنی به شركتهای ماشینساز فراهم كند. ایجاد یك مركز اطلاعاتی قدرتمند توسط اتحادیه میتواند بسیاری از مشكلات ماشینسازان را حل نماید و باعث پرهیز از دوباره كاری شود. به عنوان مثال ما یك ماشین ساختیم، كاركرد آن هم مطلوب بود، ولی اگر با اتحادیه مشاوره كردیم، سریعتر این كار انجام میشد و یا فلان قطعه قدیمی را در ساخت آن بكار نمیبردیم.
۳) حمایت مالی
مشكل مالی، یكی از مهمترین مشكلات شركتهای كوچك ماشینسازی است. در این زمینه باید تمهیدات لازم برای اعطای وامها به طور سریع از طرف بانكها در نظر گرفته شود.
در كل صنعت ماشینسازی میتواند اشتغالزایی زیادی در زمینه ساخت، استفاده و تعمیر و نگهداری ایجاد كند. بنابراین لازم است، مسوولان با برنامهریزی و اقدامات حمایتی، شرایط مناسب را برای پیشرفت این صنعت فراهم كنند.
منبع : شبکه تحلیلگران تکنولوژی ایران
وایرال شده در شبکههای اجتماعی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست