جمعه, ۳۱ فروردین, ۱۴۰۳ / 19 April, 2024
مجله ویستا

مروری بر ۱۳ اتفاق مهم دنیای فوتبال


مروری بر ۱۳ اتفاق مهم دنیای فوتبال
فوتبال دنیا طبق معمول آبستن حوادث گوناگونی بود. در این میان برخی اتفاقات بیشتر مورد توجه قرار گرفت و چندی دیگر کمتر در معرض دید و تفسیر قرار داشت. آنچه می‌خوانید مروری است بر ۱۳ اتفاق جالب توجه ۲ هفته اخیر فوتبال دنیا.
۱. ال کلاسیکو
این‌بار اتفاقات داوری به سود بارسا رقم خورد تا آنها ابتدا از رئال‌مادرید پیش بیفتند. وقتی کارلوس، داور را یک هوادار کاتالانی خواند و از بازی اخراج شد باخت رئال‌مادرید محرز دانسته می‌شد؛ اما رونالدو مرد مغضوب بارسائی‌ها از تک فرصت خود نهایت بهره را برده و بازی را به تساوی کشاند.
نیمه دوم، نیمه بارسلونا بود اما آنها از حملات پرتعداد خود سودی نبردند تا ۲ دشمن بزرگ در نیوکمپ همیشه ناآرام و همواره زیبا به تساوی رضایت دهند. این یعنی قهرمانی بارسلونا!
۲. دست ”دروگ“
دیدیه دروگبا، مهاجم ساحل عاجی چلسی با گلی که به کمک دستان خود وارد دروازه بلکبرن نمود مورد توجه قرار گرفت. کاری‌که حتی پای وی را به کمیته انضباطی انگلستان کشاند، ولی کار از کار گذشته بود و گل او مورد قبول داور قرار گرفته بود. آنچه در بطن این حادثه نهفته بود ”گلزنی با دست“ آن‌هم در کشوری بود که خود یک‌بار قربانی چنین حقه‌ای! شده بود.
همگان دست خدای مارادونا را به یاد دارند. گلی که اعجوبه آرژانتینی در مرحله یک‌چهارم نهائی جام‌جهانی ۱۹۸۶ وارد دروازه ”شیلتون“ نمود و در اوج درگیری‌های سیاسی ۲ کشور بر سر جزیره فالکلند آن‌را دست خدا و انتقام آرژانتینی‌ها از اهالی جزیره نامید. حال این اتفاق ۲۰ سال بعد توسط یک مهاجر و به‌سود قدر قدرت جزیره رقم خورد. کمی دورتر از جزیره، مارادونا ”گری لینه‌کر“ را به خانه خود دعوت کرد و با او درباره دست خدا صحبت نموده بود!
۳. لیورپول
پرافتخارترین تیم جزیره بدون در نظر گرفتن کیفیت نتیجه بازی شنبه اخیر یکی از موفق‌ترین تیم‌های چند هفته اخیر فوتبال انگلستان نام گرفت. آنها ابتدا با ۳ گل در سنت جیمز پارک به برتری رسیدند، سپس در جام حذفی بیرمنگام را با ۷ گل مقهور ساختند. جالب آنکه بازی در سنت اندروز (زمین تیم بیرمنگام) برگزار شد. اوج کار لیورپول حداقل از نظر هوادارانش برتری در دربی بندر مقابل اورتون بود. جائی‌که گل‌های لوئیس گارسیا، و برتری ۳ بر یک را برای قرمزهای میزبان به ارمغان آورد. حاشیه‌های بازیکنان این تیم جالب توجه می‌نمود. از دلقک‌بازی سیسه در اواسط نیمه دوم بازی مقابل نیوکاسل که به یک‌باره زمین بازی را رها کرد و زبان خود را برای چند بازیکن حریف دراز نمود تا اخراح جرارد در دربی، لیورپول را در تمام زمینه‌ها متفاوت نشان داد. ظاهراً کاپیتان جرارد متخصص عصبانیت در دربی است. هنوز آن تکل وحشتناک وی در دربی ۳ سال پیش فراموش نشده است. حرکت وی به‌حدی وحشیانه بود که پس از پایان دیدار یک هوادار افراطی اورتون او را تهدید به مرگ نمود!
۴. منچستریونایتد ـ بکهام ـ وودز
مثلث ثروتمندترین فوتبالیست‌ها، تیم‌ها و ورزشکاران این‌گونه شکل گرفت. هیچ‌نکته تعجب‌آوری دیده نمی‌شود. منچستریونایتد بار دیگر عنوان ثروتمندترین باشگاه جهان را از رئال‌مادرید پس گرفت. فوتبال بازاری عصر مدرن منچستریونایتد تیم محبوب کلنی‌های کاتولیک شهر منچستر را که زمانی تنها عشق هواداران منزجر از پروتستانیسم جزیره را سرمایه خود می‌دید به پول‌های گلیزرو آن سهام حسرت برانگیز، وابسته نموده است.
ماجرای بکهام عروسک تبلیغاتی عصر جدید نیز تکراری است. او در ۱۶ سالگی خانه‌ای تحت تملک داشت و به گفته خود اولین شغلش جمع‌آوری شیشه‌خرده‌های کناره خط‌آهن مجاور خانه‌شان بود. او حالا کجاست؟ ثروتمندترین فوتبالیست جهان، دارای یک همسر مشهور، ۳ فرزند که در ماه‌های آتی به عدد ۴ افزایش می‌یابد و... راستی می‌دانستید او پول‌های کلانی صرف خالکوبی بدن خود می‌کند. عملی‌که چنان دردی به او مستولی می‌سازد که به گفته خود هنگام برخاستن جای دندان‌های خود روی بالش را به وضوح می‌بیند!
داستان تایگر وودز نیز از جهاتی دیگر قابل توجه است. او که امپراتور گلف‌بازان جهان بود و چند صباحی تاج و تخت امپراتوری‌اش توسط افرادی چون ”الست“ آفریقائی تهدید شد، همواره مورد توجه بوده است؛ چه در هنگام نوجوانی که تمام مشاغل دشوار را امتحان کرد و چه هنگامی‌که ۱۹ ساله بود و دنیائی از عناوین و سرمایه دلاری در دستانش.
۵. تله سانتا
مربی تیم افسانه‌ای برزیل در جام‌جهانی ۱۹۸۲ و ۱۹۸۶ از روز شنبه ۲۵ مارس به‌دلیل ناراحتی ناحیه شکم در بیمارستانی واقع در بلوهوریزنته (۵۰۰ کیلومتری شمال سائوپائولو) که زادگاهش محسوب می‌شود، بستری شد. ”دکتر خوزه اولینتو“ وضعیت وی را تا روز اول آوریل با کلمه ”اندکی بهبودی“ توصیف کرد. این مرد ۷۴ ساله علیرغم بهبودی نسبی در بیمارستان باقی ماند تا معالجات تکمیلی را انجام دهد. دکتر وی معتقد است سن بالای سانتا عاملی در جهت ترس آنها و عدم ترخیص وی از بیمارستان بوده است. ظاهراً مشکل سانتار ریشه‌دار بوده؛ چرا که در سال ۱۹۹۶ نیز دچار سکته قلبی شده بود. از تله سانتا به‌عنوان سازنده رؤیائی‌ترین تیم ناکام تاریخ جام‌جهانی نام برده می‌شود. تیم شایسته او در جام‌جهانی نام برده می‌شود. تیم شایسته او در جام‌جهانی ۱۹۸۲ مغلوب ایتالیا و در جام‌جهانی ۱۹۸۶ مغلوب فرانسه شد (در بازی که به‌عنوان زیباترین بازی تمام تاریخ جام‌های جهانی شناخته می‌شود) سانتا در فصول ۱۹۹۲ و ۱۹۹۳ همراه با سائوپائولو جام لیبرتادورس را فتح کرد و سابقه فتح جام باشگاه‌های جهان نیز در کارنامه پیرمرد ۷۱ ساله به‌چشم می‌خورد. شاید او مدت زیادی زنده نماند؛ اما فوتبال رؤیائی تیم او در عصر نازیبای امروز فوتبال کیمیای دست نیافتنی است!۶. دیوید بکهام
به هر حال باید جنجالی‌ترین بازیکن دنیا نیز حاشیه‌ای می‌آفرید. او در گفت‌وگو با روزنامه AS از اریکسون به‌عنوان بهترین مربی جهان نام برد و حسابی برای خود دردسر ایجاد کرد. به هر حال از نظر بکهام، اریکسون باید پس از جام‌جهانی ۲۰۰۶ نیز در تیم ملی باقی بماند. با وجود تمام حاشیه‌سازی‌اش که در این مورد شاگرد از استاد چند گامی جلوتر است.
۷. فابرگاس
اگر نام او به‌جای آرسنال در اسکوربورد ورزشگاه و روبه‌روی نام یووه قرار می‌گرفت در اصل ماجرا تغییر چندانی به‌وجود نمی‌آمد! او بود که یک تنه روند بازی رفت مرحله یک‌چهارم نهائی لیگ قهرمانان را به سود توپچی‌ها عوض کرد. چه چیز دیگری از یک جوان ۱۸ ساله انتظار داشتیم؟
فابرگاس گل زد، یک پاس گل داد و در تمام صحنه‌ای دیدنی بازی ردی از خود به‌جای گذاشت. نکته جالب، حقیقتی بود که پس از پایان دیدار به زبان آورد: ”آماده حضور در آلمان هستم!“ به‌راستی که او می‌تواند نقش مهمی در موفقیت احتمالی قدرت اول گروه هشتم جام‌جهانی ایفا کند. نمایشی که او را بهترین جوان اسپانیائی تاریخ آرسنال معرفی کند، مؤید این موضوع است. او یک سر و گردن بالاتر از کولی (لقب خوزه آنتونیو ری‌یز) نشان می‌دهد. در مرحله رفت یک‌چهارم نهائی لیگ قهرمانان افرادی نظیر رونالدینیو (مرد برتر بازی بارسا ـ بنفیکا) مورتو دروازه‌بان بنفیکا، آنری، ویلتورد، آدریانو، فورلان و... نیز درخشیدند اما ری‌یز درخشش پرتلألوئی داشت.
۸. بوکا ـ ریور
بزرگ‌ترین دشمنان جهان یعنی بوکاجونیورز و ریوپلات ۲ تیم پایتخت‌نشین آرژانتین در بازی سراسر خشن به تساوی یک بر یک رسیدند. نتیجه‌ای که به سود بوکا بود؛ چرا که رقیب با توجه به برد ”نیوولز اولدبویز“ صدر جدول را از دست داد. ریورپلات با یک پنالتی نجات یافت.
ضربه‌ای که حاصل خطای وحشتناک بازیکن رقیب بود. ضربه‌ای که از اعمال نفرت به پای حریف کوبیده شد. بوکا را مهاجران عمدتاً تهیدست شهر بوینوس‌آیرس بنا نموده‌اند و ریورپلات ساخته دست آن ۱۰ درصد از طبقات بالانشین شهر است. یکی از ۲ نبرد سنتی آمریکای جنوبی به سود طبقه ضعیف خاتمه یافت. هر چند هیاهو این دیدار تحت‌الشعاع ال‌کلاسیکوی ناب اسپانیا (نبرد رئال‌مادرید ـ بارسلونا) که از این بازی کلاسیک نیز سیاسی‌تر است، قرار گرفت.
۹. ریدینگ
باشگاه اهل ”برکشایر“ برای اولین‌بار در طول تاریخ ۱۳۵ ساله خود به لیگ برتر راه‌یافت. آن‌هم در حالی‌که چند هفته به پایان رقابت‌های لیگ دسته اول باقی‌مانده بود. لقب این تیم (Royals) است. صعود برای هواداران زجر کشیده این تیم اهمیت فوق‌العاده زیادی داشت. ریدینگ در ۱۳۵ سال عمر خود تنها ۳۰ سال را در رقابت‌های لیگی گذراند، ۶ بار از دسته خود صعود کرد و ۳ بار سقوط در ۲ فینال و یک نیمه‌نهائی (play Off) مغلوب شد؛ اما امسال سرانجام با اقتدار صعود کرد. یکی از مفسران بخش ورزشی BBC با اشاره به آرزوی ریدینگ برای باقی‌ماند در دسته برتر آرزو نمود آنها تا سال‌های سال در دسته برتر حضور داشته باشند. احساس او، هم‌ذات‌پنداری تمام هواداران تیم‌های محلی که همیشه پرطرفدار باقی می‌ماند را نیز در بر دارد.
۱۰. کوربیس و مارسی
ظاهراً پرونده‌های باشگاه مارسی تمامی ندارد. پس از آنکه تمامی عناوین تیم رؤیائی دهه ۹۰ به‌نوعی مهر باطل شد خورد، حالا نوبت به تیم نیمه درخشان فصل ۱۹۹۹ رسیده تا در مظان اتهام قرار بگیرد. رولند کوربیس، مربی رؤیاپرداز آن مقطع مارسی به جرم انجام نقل و انتقال غیرقانونی و به زبان ساده‌تر دریافت رشوه از بازیکنان موردنظر محکوم و از هرگونه فعالیت ورزشی منع شد. مافیائی که در همسایگی باشگاه قرار دارد. همواره قدم زدن در راه راست را برای پرطرفدارترین تیم فرانسه مسدود ساخته و تاکنون فقط ”اسکوبلار“ (گلزن بزرگ تیم در دهه ۵۰) پای میز محاکمه ننشسته است!
۱۱. کاسیاس
”در کاتولونیا دوستانی دارم اما یک مادریدیسم بوده و برای برد به آنجا می‌روم“ این سخنان متعلق به ایکر کاسیاس دروازه‌بان رئال‌مادرید است که قبل از ”ال‌کلاسیکو“ به زبان آورد، نکته جنجالی حرف‌های وی اینجا است: ”اگر در نیوکمپ پیروز شویم هیچ‌کس برایمان دست نمی‌زند. آنجا در سال ۲۰۰۲ بردیم، اما با عکس‌العمل خصمانه هواداران رقیب روبه‌رو شدیم. آنها احترام گذاشتن را بلند نیستند!“
۱۲. رابرت پیرس و ویارئال
روزنامه جنجالی سان با درج این خبر در شماره روز شنبه خود جنجال بزرگی آفرید. صحت و سقم قضیه در پرده‌ای از ابهام قرار دارد. اما حالا که نقش هافبک سابق المپیک مارسی در آرسنال کمرنگ شده و مدل‌های گوناگون ریش وی نیز نزد کمپانی‌های غرب لندن خریداری ندارد احتمال جدائی بیش از پیش وجود دارد، اما مقصد واقعاً ویارئال است؟ یک قرارداد ۲ ساله پیشنهاد شده است!
۱۳. دارودسته فرگوسن
این شنبه اختلاف یونایتد و چلسی در صدر لیگ برتر به ۷ امتیاز کاهش یافت. یونایتد زمانی، اختلاف ۱۴ امتیازی خود با نیوکاسل را جبران کرد (فصل ۱۹۹۷ ـ ۱۹۹۶). حالا چه باک از ۷ امتیاز حتی اگر رقیب تیمی باثبات به نام چلسی باشد. گلزنی نیستلروی پس از مدت‌ها نیمکت‌نشینی نکته قابل توجه در بازی منجر به برتری مقابل بولتون بود. آرسنال نیز حریف خود را با ۵ گل بدرقه کرد. آنری که پس از پایان فصل و قبل از فرارسیدن جام‌جهانی تصمیم ماندن یا رفتن را اتخاذ خواهد کرد ۲ گل زد؛ اما حرف اصلی را فرگوسن به زبان آورد: ”یک برد گرانبها در زمینی سفت به‌دست آوردیم. چلسی در هفته‌های آتی میهمان بولتون خواهد بود. در ضمن آنها بلکبرن را نیز پیش‌رو دارند. تقلیل اختلاف امتیاز به عدد ۷ دستاورد بزرگی برای تیم من محسوب می‌شود.“
منبع : روزنامه ابرار ورزشی


همچنین مشاهده کنید