پنجشنبه, ۹ فروردین, ۱۴۰۳ / 28 March, 2024
مجله ویستا

بکارگیری Voice XML در در تجارت و آموزش الکترونیکی


بکارگیری Voice XML در در تجارت و آموزش الکترونیکی
Voice XML یکی از زبانهای برنامه نویسی پذیرفته شده توسط استاندارد های کنسرسیوم WWW است که برای ایجاد اینترفیس های کاربری صوتی به ویژه برای گوشی های موبایل طراحی شده است. در این زبان از امکان تشخیص صحبت و کیبوردهای DTMF و صدای لمس کلید های آن، به عنوان ورودی استفاده کرده و از صدای از قبل ضبط شده و ترکیب متن به کلام به عنوان خروجی استفاده می کند. قابلیت متن به کلام در ابزارهای مجهز به Voice XML مثل WebSphere، چشم اندازهای جدیدی را در زمینه های تجارت الکترونیکی و آموزش الکترونیکی فراهم می کند. با استفاده از این ویژگی دیگر محدود به استفاده از صدای از پیش ضبط شده نبوده و می توان به راحتی صدا را برای کاربرانی که نقص بینایی دارند یا ترجیح می دهند به جای دیدن بشنوند فراهم کرد. در حال حاضر برنامه های تحت Voice XML برای e-Commerce یا تجارت الکترونیکی و راهنمایی کاربران موبایل پیاده سازی شده اند.
۱) معرفی
برنامه هایی که قابلیت صوتی دارند- برنامه هایی با قابلیت های صوتی در زمینه های مختلف وجود دارند که از جمله آن ها عبارتند از:
▪ ارائه اطلاعات
تسهیلات پاسخگویی صوتی برای انواع مختلف اطلاعات تلفن مثل: زمان، آب و هوا، طالع بینی، نتایج بخت آزمایی، اخبار، رویدادهای ورزشی، تغییرات پول و ارز و... استفاده می شود.
▪ مؤسسات مالی
در بانکها از سیستم پاسخگویی صوتی برای ارائه خدمات به مشتریان مثل دسترسی به حساب های مالی، دریافت اطلاعات در مورد نرخ سود یا وضعیت وام و انتقال پول استفاده می شود. همچنین یک برنامه ی دیگر جهت رسیدگی و مطلع شدن از عملیات انتقال و تراکنشهای مالی، مثل تجدید کردن دفترچه حساب پس انداز، با مشتری تماس می گیرد. علاوه بر این با استفاده از برنامه های صوتی کمپانی هایی که واسطه و کار گذار هستند می توانند از طریق خطوط تلفنی قیمت های حال حاضر سهام، نرخ بازار و اطلاعات مربوط به وضعیت سبد سهام هر شخص را به صورت صوتی در اختیارش قرار دهند و کاربران نیز بدون نیاز به دخالت کارگزاران می توانند در تراکنشهای مالی پیچیده شرکت کنند و در صورت نیاز به کمک کارگزاران از طریق سیستم صوتی اقدام کنند.
▪ مؤسسات آموزشی
برنامه های پاسخگوی صوتی اطلاعاتی در زمینه برنامه های زمانبندی کلاسها و در دسترس بودن آن ها و نیز محتوای درسی هر دوره را ارائه می دهند. دانش آموزان قادرند از طریق تلفن ثبت نام کرده و برنامه نرم افزاری که روند ثبت نام را کنترل می کند. این سیستم اطلاع رسانی صوتی در صورت تغییر در برنامه های زمانبندی کلاسها، با دانش آموزان تماس گرفته و آنها را مطلع می سازد. نکته ی مهم اینجاست که این برنامه های صوتی قابلیت ارتقاء یافتن برای استفاده در آینده را خواهند داشت چرا که با رشد روز به روز این سیستم ها و افزایش کاربران آن و نیز پیشرفت های سریع تکنولوژی که قابلیت پشتیبانی از سرویس های صوتی را داشته باشند نیاز به این سیستم ها در زمینه های مختلف بیشتر خواهد شد. در گذشته برنامه ها و سرویس های صوتی مبتنی بر صدای از پیش ضبط شده بودند اما کم کم مدل های جدید ارتباطی اطلاعاتی جدید و ابزارهای تطبیق صوتی به زودی جایگزین آن ها خواهند شد. این نوع انتقال اطلاعات برنامه های نرم افزاری جدیدی مبتنی بر صوت و قابلیت پشتیبانی افرادی که نقص بینایی را دارا هستند می باشد. مثلاً برای برنامه های راهنمای کاربران می توان از این روش استفاده کرد.
۲) Voice XML
Voice XML یک زبان برنامه نویسی تحت وب (شبیه HTML) و مبتنی بر XML است که برای ایجاد اینتر فیس های کاربری صوتی و ایجاد دیالوگهای صوتی ایجاد شده و آخرین نسخه آن در آدرس اینترنتی http://www.w۳.org/TR/voice xml ۲۰ وجود دارد. هدف اصلی این زبان بکارگیری مزایای برنامه های تحت وب و محتوای آن ها است. Voice XML، تقابل رفتار انسان و ماشین را در سیستم های صوتی تعریف می کند این رفتارها عبارتند از:
- خروجی مکالمات ترکیب شده (متن- به- مکالمه)
- خروجی فایل های صوتی
- تشخیص صدای ورودی
- تشخیص ورودی صفحه کلید DTMF
- ضبط مکالمات ورودی
- ویژگی های مکالمات تلفنی مثل انتقال یا قطع مکالمه
ریشه XML اصلی زبان Voice XML، و< vxml> است که در واقع نگه دارنده دیالوگ است. دو نوع دیالوگ وجود دارد: فرم ها و منو ها، فرم ها نمایش دهنده اطلاعات و نگه دارنده ورودی ها هستند و منوها گزینه های بعدی را نشان می دهند.
Voice XML به عنوان یک زبان کلیدی برای انتقال متن به صوت یا ورودی های پایگاه داده به صوت به صورت کاملاً روان می باشد. هر نوع فایل متنی به همراه فهرست و محتوا را می توان به فرم یا منوی فایل Voice XML تبدیل کرد که فقط قابلیت خوانده شدن به صورت متن- به- صوت را مثل WebSphere داشته باشد.
۳) راهنمای کاربر گوشی موبایل براساس Voice XML
انواع مختلف راهنمایی های کاربران موبایل را می توان به برنامه هایی با قابلیت های صوتی تبدیل کرد. یک نمونه از این پیاده سازی روی گوشی SL۵۵ زیمنس صورت گرفته که در این مقاله به آن می پردازیم. راهنمای کاربر در این گوشی بصورت دفترچه ۷۳ صفحه ای به همراه گوشی بوده و نیز امکان دانلود آن از اینترنت وجود دارد. اما برای افرادی که نقص بینایی دارند یا شنیدن صوت را به خواندن ترجیح می دهند امکان صوتی آن فراهم شده است به این صورت که با استفاده از منوها و فرم های مختلف که به صورت صوتی بیان می شوند می توان این دفترچه راهنما را مرور کرد. در این برنامه ابتدا یک متن به عنوان خوش آمد گویی با کاربر ارتباط برقرار کرده و سپس منوها و گزینه های مختلف نرم افزار را معرفی می کند.
راهنمای کاربر Voice XML تحت نرم افزار Web Sphere که محصول شرکت IBM است پیاده سازی شده و شامل قسمت های زیر است:
ـ یک موتور تشخیص صدا ( نرم افزار تبدیل صوت- به- متن) که کلمات را حین صحبت تلفنی شناسایی کرده و آن ها را به صورت متن به برنامه دیگری منتقل می کند.
- یک موتور تبدیل صوت- به- متن که صدا را از نرم افزار متنی دریافت کرده و برای اجرای دوباره پشت تلفن نگه داری می کند.
- اتصال به موتور صوت- به- متن
- اتصال به پاسخگویی صوتی Web Sphere
- ابزارهای توسعه ای با پشتیبانی برنامه های Voice XML و Java TM.
▪ PIC
▪ PIC ۲
۴) Voice XML برای آموزش الکترونیکی
برنامه های مبتنی بر صوت از جنبه های مختلفی آموزش های الکترونیکی را پشتیبانی می کنند و بخصوص قادرند سیستم های آموزشی الکترونیکی را برای افرادی که از لحاظ بینایی مشکل دارند باز کنند. همانطور که قبلاً گفته شد هر نوع سند یا متنی را می توان از طریق برنامه نویسی Voice XML و ابزارهای لازم به صوت تبدیل کرد. یکی از مهمترین ویژگی های آن امکان حرکت روی مطالب با استفاده از منویی است که بطور اتوماتیک توسط این نرم افزار ساخته می شود.
برنامه های Voice XML قابل استفاده روی کامپیوترهای خانگی یا لابراتورها و یا حتی روی تلفن ها و موبایل ها هستند. به این ترتیب در آینده ای نزدیک می توان در هر کجا و در هر شرایطی از شنیدن مطالب آموزشی الکترونیکی استفاده کنیم و به کمک های آموزشی و درسی گوش فرا دهیم. در حال حاضر دیکشنری ها و یا کتابهای صوتی در دسترس هستند که همگی با صدای از پیش ضبط شده کار می کنند اما بزودی از امکانات Voice XML در این زمینه ها استفاده خواهد شد.
۵) درانتها:
برنامه ها و نرم افزارهای Voice XML را می توان در زمینه های مختلف مثل طراحی راهنمای کاربر، آموزش الکترونیکی یا تجارت الکترونیکی از آن استفاده کرد. این برنامه ها کاملاً انعطاف پذیر هستند و می توان دیتا یا مطالب مختلف را از آن ها استخراج کرد. برنامه های Voice XML را می توان روی کامپیوترها و موبایل ها که امروزه جزو ابزارهای ارتباطی اصلی همه مردم هستند پیاده سازی کرد.
منبع : سایت جی.اس.ام


همچنین مشاهده کنید