چهارشنبه, ۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 24 April, 2024
مجله ویستا

رویا پردازی یا خبررسانی!؟


رویا پردازی یا خبررسانی!؟
بسیاری از سیاستمداران، رسانه‌ها و احزاب ایرانی دچار این مشكل هستند كه <ایده‌آل>ها و <آرزو>های خود را در جای خبرها قرار می‌دهند و به جای آنچه كه در عالم <واقع> وجود دارد، چیزی را كه خود می‌پسندند به اطلا‌ع مردم می‌رسانند.
همین مسأله باعث شده است كه از یك خبر مشخص، روایت‌های گوناگون در جامعه منتشر می‌شود و موجب سردرگمی مردم می‌گردد. از سوی دیگر، اینگونه خبررسانی‌ها، گاه می‌تواند سیاستمداران و مسئولا‌ن را نسبت به برخی تحولا‌ت به اشتباه بیندازد . البته این ضعف و اشتباه - كه گاه عمدی نیز به نظر می‌رسد - تنها به تحولا‌ت داخلی محدود نشده و بعضاً مسائل مهم بین‌المللی را نیز شامل می شود و در نتیجه گروهی از مردم، سیاستمداران و تریبون‌داران با اعتماد به اخبار جهت‌دار، به تحلیل‌های غیردقیق - و حتی خطرناك - می رسند كه نتیجه آن در بعضی اظهار نظرها و تصمیم‌‌گیریها منعكس می‌گردد.
بزرگ نمایی برخی همزبانی‌های ظاهری تعدادی از كشورها با برنامه‌ هسته‌ای ایران و نیز تبلیغ بیش از حد بر روی بعضی از اختلا‌ف نظرهای درونی هیأت حاكمه آمریكا توسط رسانه ملی و تعدادی از روزنامه‌های ایرانی ، دو نمونه‌ای است كه مردم ایران در ۴ سال گذشته بارها شاهد آن بوده‌اند و نهایتاً به هنگام تصمیم‌گیری در مورد برنامه هسته‌ای ایران مشخص گردیده است كه همان كشورهای به ظاهر دوست، هیچ تفاوتی با آمریكا و انگلیس ندارند و نیز ثابت شده است كه دل خوش كردن به دعواهای درونی جمهوریخواهان و دموكرات‌های آمریكا، جز غفلت از هدف‌های مشترك ضد ایرانی آنها حاصلی نداشته است.
البته توجه به این نكته ضروری است كه این چرخه معیوب خبر رسانی، گاه به درخواست غیر رسمی تعدادی از مسئولان تقویت می‌گردد و بعضی از رسانه‌ها خبر را آن گونه ارائه می‌كنند كه مسئولان می‌خواهند، از سوی دیگر خبرهای غیر دقیق و ایده‌آلیستی موجب تقویت <باور> همان مسئولا‌ن به مبانی نه چندان صحیح و دقیق خود می گردد.
انتخابات تركیه ونحوه مواجهه بعضی از رسانه‌های داخلی با آن نمونه مشخصی است كه همین روزها در برابر چشم هموطنان قرار گرفت. تعدادی از روزنامه‌های داخلی، ضمن اظهار خوشحالی از پیروزی اسلام گرایان تركیه، به یك حقیقت موجود و غیرقابل انكار در عرصه سیاسی تركیه یعنی تعهد دولتمردان مسلمان آن كشور به مبانی سكولاریسم نیز گوشه چشمی داشتند.
آنچه این روزنامه ها به آن اشاره كردند حقیقتی است كه در ۵ سال حاكمیت حزب <اردوغان> در تركیه توسط او و همكارانش مورد اشاره قرار گرفته است وشاید اشاره كم رنگ بعضی از روزنامه های ایرانی به این موضوع نیز برای مصونیت از فضاسازی‌های جهت‌دار تعدادی از رسانه ها و جلوگیری از مواجه شدن با بعضی اتهامات بوده است.
در حالی كه كمتر از سه ماه قبل، وزیر خارجه دولت اسلا‌مگرای تركیه برای آنكه نگرانی بعضی از سیاستمداران را رفع و موانع موجود بر سر راه ریاست جمهوری خود را برطرف نماید، به صراحت بر پایبندی خود به سكولا‌ریسم تاكید كرد و در روزهای اخیر نیز،‌سران حزب پیروز در انتخابات سراسری تركیه از تداوم پایبندی خود به قانون اساسی سكولار سخن گفتند.
در تمام ۵ سال گذشته نیز اردوغان و همكارانش،‌ضمن رعایت شعائر اسلا‌می در رفتار شخصی و خانوادگی،‌مراودات سیاسی خود در داخل وخارج از تركیه را به نحوی تنظیم كردند كه هیچكس نتواند در التزام - نه اعتقاد- آنها به سكولا‌ریسم تردید كند. روابط صمیمانه با اسرائیل- بزرگ‌ترین دشمن جهان اسلا‌م- همكاری نظامی با ناتو و حفظ پایگاه نظامی آمریكا درخاك تركیه نمونه‌هایی بودكه نشان می‌‌داد، سران حزب اسلا‌م‌گرای حاكم، از نظر رفتارهای‌سیاسی -به‌خصوص درعرصه‌بین‌المللی - تفاوتی با بلند اجویت، كنعان اورن،‌ احمد نجدت سزر وتورگوت اوزال و... ندارند.اما متاسفانه با وجود این نشانه های آشكار،‌ تعدادی از رسانه‌های داخلی اخبار انتخابات تركیه را به شكلی انعكاس دادند كه گویی به زودی شاهد برپایی یك <جمهوری اسلا‌می> در تركیه خواهیم بود.
تعجب نكنید! آیا انتخاب تیتر<پیروزی اسلا‌م بر سكولا‌ریسم> معنایی جز این دارد؟ البته شاید اینگونه رسانه‌ها به دنبال توجیه برخی توافق‌های اقتصادی جدید میان ایران و تركیه هستند كه نخست وزیر تركیه آنها را برای كشور خود بسیار جذاب دانسته است.
اما این رسانه‌ها ،لا‌زم است با نگاهی به بعضی اتفاقات دو سال اخیر و تبلیغ وسیع پیرامون استراتژی خارجی دولت نهم به خصوص در مواجهه با كشورهایی مانند چین و روسیه ، در مورد بعضی از كشورهای دیگر همچون تركیه جانب احتیاط را در نظر بگیرند و با تشبیه انتخابات تركیه به معجزه، دولتمردان ایرانی را از حقایق موجود در آنكارا، غافل ننمایند.
فراموش نكنیم كه در سایه حاكمیت همین دولت اسلا‌م گرا، چند روز قبل با فشار آمریكا ۶ فروند هواپیمای اجاره‌ای از ایران مسترد گردید. نشانه تدبیر در سیاست خارجی آن است كه باور كنیم همه كشورها ، گروهها و شخصیت‌های خارجی در برخورد با ایران یا هر كشور دیگر، قبل از هر چیز بدنبال منافع خود و پیشنهادهای جذاب‌تر هستند؛ و لذا نه حق داریم كه انتظار خارج از معمول از كشورهای دیگر داشته باشیم و نه مجاز هستیم بدلیل تلا‌ش هر كشور برای رسیدن به منافع خود، بر طبل دشمنی بكوبیم.
منبع : روزنامه آفتاب یزد


همچنین مشاهده کنید