جمعه, ۳۱ فروردین, ۱۴۰۳ / 19 April, 2024
مجله ویستا

والیبال بازی‌های آسیایی


والیبال بازی‌های آسیایی
بازیهای آسیایی از سال ۱۹۵۱ در دهلی نو آغاز شد ولی ورزش والیبال در سال ۱۹۵۸ و در بازیهای آسیایی توکیو وارد این بازیها گردید. دراین ارتباط ژاپنی‌ها به واسطه میزبانی بازیهای آسیایی در توکیو برای ورود والیبال به جمع ورزش‌های آسیایی تلاش ویژه‌ای داشتند. حال آن که در آن روزگار تیم‌های هندوستان و فیلیپین از تیم‌های مطرح آسیا در جهان بودند. هندی ها در سال ۱۹۵۲ به عنوان هشتم جهان رسیدند و در سال ۱۹۵۶ به عنوان بیست‌ویکم دست یافتند. ژاپنی ها اما قبل از سال ۱۹۵۸ در سه رویداد قهرمانی جهان در سالهای ۱۹۴۹، ۱۹۵۲ و ۱۹۵۶ غایب بودند.
از سال ۱۹۵۸ والیبال در بازیهای آسیایی به دو شکل برگزار گردید: یکی مسابقات ۶ نفره که در حال حاضر متداول است و دیگری مسابقات ۹ نفره که دیگر در جهان منسوخ شده و فقط در شرق آسیا به صورت تفریحی بازی می‌شود. مسابقات والیبال ۹ نفره فقط در سالهای ۱۹۵۸ و ۱۹۶۲ انجام گرفت و از سال ۱۹۶۶ از بازیهای آسیایی خارج شد و بازیهای ۶ نفره رایج و مرسوم گردید.
در سال ۱۹۵۸ تیم والیبال ایران با هدایت فریدون شریف زاده در بخش ۶ نفره به مدال نقره رسید. در این دوره تیم ایران با سه پیروزی و یک شکست در برابر ژاپن به این عنوان دست یافت. تیم ایران در رقابت های ۹ نفره شرکت نکرد چراکه تیم اعزامی فقط از ۸ بازیکن تشکیل شده بود. تیم ایران در بازیهای ۱۹۶۶ با مربیگری مرحوم حسین جبارزادگان پس از ژاپن و کره جنوبی به عنوان سوم و مدال برنز دست یافت. درسال ۱۹۷۰ ایران با هدایت میروسلاو ایم از جمهوری چک در بین ۸ تیم شرکت کننده به مقام پنجم رسید و چهار باخت در کارنامه‌اش ثبت شد.
در سال ۱۹۷۴ درحالیکه میزبان بازیهای آسیایی بودیم، تیم ایران با مربیگری کورادا ژاپنی با شکست دادن کویت (۳-۰)، پاکستان (۳-۰) و قبول سه شکست مقابل کره جنوبی (۳-۰) ، ژاپن (۳-۰) و چین (۳-۱) به مقام چهارم رسید. پس از این دوره والیبال ایران در سالهای ۱۹۷۸، ۱۹۸۲، ۱۹۸۶ و ۱۹۹۰ در بازیها غایب بود تا اینکه پس از بیست سال، در هیروشیما حضور یافت. در این دوره ماتسوموتو ژاپنی سرمربی ایران بود و ایران به مقام پنجم در میان هفت تیم شرکت‌کننده دست یافت. پس از این ناکامی، ایران در ۱۹۹۸ حضور نیافت و چهار سال بعد با تیمی قدرتمند با مربیگری پارک‌کی‌وون کره‌ای به مقام دوم بازیهای آسیا دست یافت. در این دوره تیم ایران با کسب چهار پیروزی در برابر ماکائو (۳-۰)، هند (۳-۲)، قطر (۳-۰) و چین (۳-۲) و قبول دو شکست (۳-۰) در برابر کره جنوبی به مدال نقره رسید.
والیبال ایران در قسمت زنان هم در سه دوره از بازیهای آسیایی در سالهای ۱۹۶۶، ۱۹۷۰ و ۱۹۷۴ شرکت کرده است که حاصل آن یک مدال برنز در سال ۱۹۶۶، یک مقام چهارم در سال ۱۹۷۰ و یک عنوان پنجمی در سال ۱۹۷۴ بوده است.
● والیبال بازیهای آسیایی (۲۰۰۲ - بوسان (کره جنوبی))
دوازدهمین دوره مسابقه های والیبال بازیهای آسیایی با شرکت ۹ تیم، ژاپن، ایران، کره جنوبی، چین، تایوان، پاکستان، ماکائو، هند و قطر در شهر بوسان برگزار شد و پس از انجام ۲۴ پیکار، تیم کره جنوبی به مقام قهرمانی رسید و تیم های ایران، ژاپن و چین در مکان های دوم تا چهارم قرار گرفتند. والیبال ایران که برای ششمین بار در بازیهای آسیایی حضور پیدا کرده بود پس از سالها به مدال دست یافت. ایران در سال ۱۹۵۸ (مدال نقره) و ۱۹۶۶ (مدال برنز) موفق به دریافت مدال شده بود و این بازگشتی موفقیت آمیز پس از ۳۲ سال انتظار بود.
نتایج مسابقه ها
▪ گروه اول: کره جنوبی، ایران، هند، قطر و ماکائو
ایران ۳ - ماکائو صفر
کره جنوبی ۳ - هند صفر
هند ۳ - ماکائو صفر
کره جنوبی ۳ - قطر صفر
ایران ۳ - هند ۲
قطر ۳ - ماکائو ۱
ایران ۳ - قطر صفر
کره جنوبی ۳ - ایران صفر
هند ۳ - قطر صفر
کره جنوبی ۳ - ماکائو صفر
▪ گروه دوم: ژاپن، چین، پاکستان و تایوان
چین ۳ - ژاپن ۱
تایوان ۳ - پاکستان صفر
چین ۳ - تایوان ۱
ژاپن ۳ - پاکستان صفر
چین ۳ - پاکستان ۱
ژاپن ۳ - تایوان صفر
▪ نیمه نهایی
ایران ۳ - چین ۲
کره جنوبی ۳ - ژاپن صفر
▪ دیدار رده بندی
ژاپن ۳ - چین ۲
▪ دیدار نهایی
کره جنوبی ۳ - ایران صفر (۲۵-۱۸، ۲۵-۱۹، ۲۵-۲۳).
اعضای تیم ایران: بهنام محمودی، افشین علیایی، پیمان اکبری، عباس تاسیمان، امیر حسین منظمی، علیرضا بهبودی، امیر حسینی، محمد ترکاشوند، احسن الله شیر کوند، محمد منصوری، محمد افشاردوست و رحمان محمدی راد.
سرمربی: پارک کی وون مربیان: محمد صادق پشنگ و نیما خواجوی
منبع : سایت پارس اسپورت


همچنین مشاهده کنید