پنجشنبه, ۹ فروردین, ۱۴۰۳ / 28 March, 2024
مجله ویستا

افغانستان؛ گورستانی برای ناتو


افغانستان؛ گورستانی برای ناتو
«این كه افغانستان به زودی تبدیل به قبرستانی برای ناتو خواهد شد، احتمال بسیار واردی است زیرا این كشور پیش از این نیز قبرستان بسیاری ازنیروهای خارجی تجاوزگر بود. افغانستان پیش از این قبرستان نیروهای اتحاد جماهیر شوروی بود و قبل از آن نیز سرزمین آرزوهای امپراطوری انگلیس، امپراطوری كه نتوانست هیچ یك از خواب های طلایی خود را در این سرزمین رویایی محقق سازد.»
تریبیون میدیا سرویس (T.M.S) با ارایه تحلیلی درباره افغانستان تحت عنوان «افغانستان، گورستانی برای ناتو» می نویسد: «تاریخ افغانستان تاریخی بس شگفت است، این كشور همیشه مورد توجه ابرقدرت های خارجی بوده است و برغم آن كه بسیاری از این قدرت ها توانستند وارد خاك افغانستان شوند اما دیری نگذشت كه با تحمل بدترین و سنگین ترین شكست ها و هزینه ها این كشور راترك كردند.
از حملات گسترده اسكندر در قرن سوم پیش از میلاد و شكست تلخ و بزرگ وی در افغانستان و بلوچستان تا شكست اتحاد جماهیر شوروی، انگلیس و بالاخره نیروهای ناتو. این روایت ها داستان ، رمان یا افسانه نیست بلكه واقعیت های تاریخی هستند كه در تاریخ به ثبت رسیده است.»در ادامه این تحلیل آمده است: «ناتو كه از حس مسوولیت پذیری و اخلاص نیروهای خود مطمئن بود به درخواست آمریكا برای حمایت از بازسازی افغانستان وارد این كشور شد و در دولت حامد كرزای كه پس از شكست گروه طالبان و با حضور و حمایت آمریكا تشكیل شد فعالیت خود را در افغانستان آغاز كرد. امروز ناتو عملیات نظامی گسترده ای را با عناصر طالبان در افغانستان دنبال می كند.
هزینه های سنگینی كه نیروهای ناتو در افغانستان تا به امروز داده اند منجر به آن شده است كه بسیاری از رهبران اروپایی به فكر ارزیابی مجدد خود برای بقای نیروهایشان در افغانستان بیفتند. امروز بعد سیاسی و امنیتی حضور نیروهای ناتو در افغانستان صرفا به بعد نظامی تبدیل شده است و هزینه های سنگینی كه در این زمینه به نیروهای ناتو در افغانستان وارد شده است به شهروندان غیر نظامی افغان نیز تعمیم پیدا كرده است به گونه ای كه امروز مردم غیر نظامی افغانستان بیش ازعناصر طالبان مورد هدف قرار می گیرند و در بسیاری از حملات جنگنده های ناتو، غیرنظامیان افغان هدف قرار داده می شوند تا نیروهای طالبان. میدیا سرویس در تحلیل خود می آورد: «در واقع وضعیت فعلی نیروهای ناتو در افغانستان باز هم بازمی گردد به اشتباهات فاحش سیاست های خارجی دولت بوش.
این دولت بدون داشتن اطلاعات كافی از وضعیت موجود در افغانستان و بدون كسب آگاهی های لازم نسبت به ماهیت و هویت ملت افغانستان برنامه ریزی های قبل و بعد از جنگ افغانستان را پی ریزی كرد. تمامی عناصر گروه طالبان به طایفه پشتون ها، بزرگترین طایفه افغان كه تا مناطق مرزی پاكستان گسترش دارد، وابسته اند.
از آنجایی كه اروپایی ها چون آمریكایی ها چندان تمایل و اصراری بر ادامه تلفات سنگین جنگی آن هم در جنگی كه نتایج پایانی اش از همان ابتدا مشخص بود، ندارند و تلاش می كنند كه با حداكثر هزینه، امكانات و نیرو گروه طالبان در افغانستان را شكست دهند و فعالیت عناصر این گروه را ریشه كن كنند اما این امر میسر نیست زیرا متوقف ساختن فعالیت طایفه ای كه بیش از ۵/۱۲ میلیون نفر جمعیت در افغانستان و ۲۸ میلیون نفر جمعیت در پاكستان و ۴۰ تا ۴۵ میلیون نفر جمعیت در كل جهان دارد امكان پذیر نیست.
سرنوشت و آینده افغانستان باید در نهایت توسط افغان ها تعیین شود و رهبری این كشور در تمامی امور باید به دست افغان ها انجام گیرد، بنابراین ماموریت ناتو در افغانستان ماموریت شكست خورده ای است و رهبران اروپایی باید پیش از گسترش دایره این شكست اقدامات لازم برای خروج خود از افغانستان را مهیا سازند.»در ادامه این تحلیل هم چنین آمده است: «بزرگترین اشتباه ناتو آن بود كه از یك سازمان ائتلافی اروپایی دفاعی-امنیتی به یك بازوی توانمند برای سیاست های خارجی آمریكا تبدیل شد و در همین حال بودكه سیاست های خارجی آمریكا از ۱۱ سپتامبر دچار تغییرات شگرف شد تغییراتی كه به شكل فاجعه باری برای منافع ایالت متحده آمریكا و همپیمانان آن زیان بار بود.
درك این واقعیت گرچه برای اروپایی ها در طولانی مدت حاصل شده است اما در حال حاضر بسیاری از رهبران اروپایی سیاست های خود را براساس این واقعیت دنبال می كنند.گوردن براون، نخست وزیر آینده انگلیس، دولت آلمان، هلند و فرانسه در تازه ترین موضع گیری های خود نسبت به قضیه فعالیت ناتو در افغانستان اشاره هایی مبنی بر تمایل خود جهت خروج نیروهای خود از افغانستان ارائه داده اند.
نیكولا ساركوزی، رییس جمهور فرانسه كه به نزدیك ترین فرد به دولت بوش معروف است اخیرا اعلام كرده است ادامه مشاركت نیروهای فرانسوی در افغانستان امری حتمی نیست.فرمانده نظامی ناتو نیز اعلام كرده است باید تغییرات جدی در تاكتیك های ناتو انجام گیرد.» در پایان این تحلیل آمده است: «با وجود تمامی این واقعیت های موجود به این نتیجه می رسیم كه رهبران اروپایی باید به گونه ای كاملا منطقی و با توجیه های قانع كننده زمینه لازم برای خروج خود از افغانستان را مهیا سازند، در غیر این صورت افغانستان بار دیگر به گورستانی برای نیروهای خارجی تبدیل خواهد شد و این نیروها مطمئنا سربازان ناتو خواهند بود.
موضوع دیگری كه می تواند وضعیت ناتو و موقعیت اتحادیه اروپا را ترمیم كند آن است كه ناتو و این اتحادیه به سرعت خود را از بازی جنگ با تروریسم جهانی كه به واسطه آمریكا رهبری می شود خارج سازند زیرا این جنگ بیش از آن كه برای رویارویی با تروریسم باشد و منجر به ریشه كنی تروریسم شود برای تحقق اهداف نومحافظه كاران آمریكایی با گرایشهای تند صهیونیستی است و منجر به گسترش فعالیتهای تروریستی در جهان شده است.
امروز منافع تمامی همپیمانان آمریكا چون آمریكا در خطر است بنابراین تن دادن به سیاستهای آمریكا و یا حتی همراهی با این سیاستها به نفع هیچ یك از كشورهای اروپایی نیست.»
منبع : روزنامه ابرار


همچنین مشاهده کنید