پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

کنتروزاروس، دایناسور میخ دار


کنتروزاروس، دایناسور میخ دار
• گیاهخوار
• سربسیار كوچك با مغز كوچك و پوزه(منقار) بدون دندان
• یك ردیف دوتایی از صفحات استخوانی در طول پشتش از گردن تا نیمه بدنش
• یك ردیف دوتایی از میخ هایی در طول پشتش از نیمه بدن تا انتهای دمش و یك جفت میخ های كتفی
• بر روی چهار پا راه می رفت اما پاهای عقبی بزرگتر از پاهای جلویی بودند
● آناتومی:
كنتروساروس حدود ۱۷ فوت(۵ متر) طول و ۲ تن وزن داشت، اما این دایناسور مغز كوچكی به اندازه یك گردو داشت. جمجمه این دایناسور طویل و باریك بود و پوزه ای (منقاری) بدون دندان و دندانهای گونه ای كوچكی داشت.سر این دایناسور به سمت پایین بود و پنجه های سم مانندی بر روی هر انگشتش داشت.
كنتروساروس مغز بسیار كوچك ولی طویلی داشت. حس بویایی این دایناسور به خوبی توسعه یافته بود. این بخش از مغز به جانور كمك می كرد تا به خوبی بو را حس كند.
● تحرك:
كنتروساروس بر روی چهار پا و به آهستگی راه می رفت.پاهای عقبی دو برابر پاهای جلویی بودند. این وضعیت به دایناسور كمك می كرد تا به هنگام خوردن گیاهان بلند قد بر روی دو پای عقبی خود بیاستد.
● زمان زیست:
كنتروساروس در طول دوره ژوراسیك پایانی یعنی حدود ۱۵۰تا۱۵۶ میلیون سال پیش زندگی می كرد.
● رفتار:
كنتروساروس شبیه سایر ساریانها احتمالا" یك جانور گله ای بود.
● هوش:
كنتروساروس یك استگوساریان( استگوسور ) بود.هوش این دایناسور( هوش دایناسورها با توجه به نسبت بین مغزشان با وزن بدنشان، EQ به دست می آید ) در میان دایناسورها پایین بود.
● تغذیه:
این دایناسور صفحه دار گیاهان كوتاه قد را می خورد، و مجبور بود تا مقادیر زیادی از مواد گیاهی كم انرژی را هر روزه در خود نگه دارد.
● كشف فسیل:
فسیل های كنتروساروس در تنداگورو در كشور تانزانیا یافت شد. این دایناسور به وسیله ادوین هنیگ در سال ۱۹۱۵ نامگذاری شد.
● طبقه بندی:
كنتروساروس یك دایناسور اورنیتیسكیان(پرنده مانند) گیاهخوار بود كه به گروه تیرئوپورا تعلق داشت(تیرئوپورا كه انوپلوساریا نیز نامیده می شوند شامل دایناسورهایی با پوشش زرهی بودند كه هر دو گروه استگوساریاها و آنیلكوساروس ها و برخی گروههای دیگر را در بر می گرفتند). كنتروساروس علاوه بر تیرئوپوراها به گروه استگوساریدها نیز تعلق داشت كه دایناسورهای چهار پا با بدن حجیم و دارای دو ردیف صفحات استخوانی و دو ردیف میخ های پشتی بودند كه شامل استگوساروس، توجیانگوساروس و غیره می شدند.
منبع : پایگاه داده‌های علوم زمین کشور


همچنین مشاهده کنید