سه شنبه, ۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 23 April, 2024
مجله ویستا

مکانیک یونانی


مکانیک یونانی
هرچند مكانیك یونانی به اندیشه های ارسطو خلاصه نمی شود، اما نظریه های وی تاثیری بس عمیق بر افكار اندیشمندان برای قرون متمادی داشت. ارسطو ادعای ریاضیدان بودن نداشت، اما تسلطی خارق العاده بر روشهای ریاضی داشت و سازمان دهنده ی منطق قیاسی بود.
هراكلیدس در ۳۵۰ سال قبل از میلاد گفت: تصور اینكه زمین به دور خورشید می گردد بسیار ساده تر از این تصور است كه تمامی گنبد آسمان به دور زمین می چرخد. اما این گفته مورد پذیرش ارسطو واقع نشد. ارسطو بیش از هر كی دیگری اسیر دستگاه منطق قیاسی كه خود بوجود آورنده اش هست بود.
با توجه به اینكه ارسطو اعتقاد داشت زمین مركز جهان است، بخوبی می توان دیدگاهش را در باره ی علت سقوط اجسام بر سطح زمین توجیه كرد.به اعتقاد ارسطو هر شیی به اصل خویش باز می گردد و مكان واقعی خود را جستجو می كند. چ.ن سنگ از جنس خاك است به طرف زمین سقوط می كند و چون دود از جنس آتش است به طرف هوا صعود می كند. در مورد سقوط آزاد اجسام گفته است كه اگر دو جسم با سنگینی مختلف را از فاصله ی معینی رها كنیم، جسم سنگین تر زودتر به زمین می رسد. این برداشت نمی توانست علت همه حركت ها را توجیه كندّ اما دلیل سكون اجسامرا توجیه می كرد. به اعتقاد ارسطو نیروی خارجی عامل حركت بود. وی در این مورد چنین گفته است: جسم متحرك هنگامی به حالت سكون در می آید كه نیرویی كه آنرا در امتداد خود به حركت واداشته است، دیگر نتواند بر آن اثر كند و آنرا براند.
بنابراین به برداشت ارسطو نیروی خارجی عامل حركت بود و در غیاب نیروی خارجی همه ی اجسام به حالت سكون در می آمدند.
منبع : آموزش و پرورش استان خراسان


همچنین مشاهده کنید