شنبه, ۱۷ آذر, ۱۴۰۳ / 7 December, 2024
مجله ویستا
۴۰ ماه در سرزمین طلایی
یکشنبه روز خوبی بود در این روز به دعوت یکی از مقامات تایلندی به مراسم عروسی دخترش دعوت شده بودیم. این عروسی در یکی از هتلهای پنج ستاره بانکوک برگزار شد. عروس، دختر یکی از وزرای سابق بود و در بیمارستان بانکوک که از مهمترین مراکز پزشکی تایلند است به حرفه پرستاری اشتغال داشت.
داماد هم پسر یکی از بانکداران تایلند بود. مقامات و شخصیتهای متعددی در این جشن شرکت کرده بودند. معمولا چند تن از شخصیتها برای عرض تبریک پشت تریبون میرفتند. از من هم دعوت شد تا این کار را انجام دهم. با جملات کوتاهی پس از عرض تبریک از آنان خواستم که ماه عسل خود را در ایران بگذرانند. این پیشنهاد من با کف زدنهای ممتد حضار همراه بود. والدین عروس و داماد هم از این دعوت تشکر کردند. در سر میز شام با اطرافیان خود در مورد ازدواج و تشکیل خانواده در تایلند گفتگو شد و فهمیدم که مردم تایلند پایبندی خاصی به روابط خانوادگی و تعلقات درون فامیلی دارند به طوری که سنتهای خانوادگی در این کشور بسیارقوی میباشد. جوانان زود تشکیل خانواده میدهند و معمولا به ازدواجهای خود پایبند بوده و تلاش میکنند با افزایش رفت و آمدهای خانوادگی بنیان خانواده را تحکیم بخشند. امر ازدواج هم برای تایلندیها اتفاق مهمی به شمار میرود و بهطور سنتی آن را با آداب کامل انجام میدهند. بر اساس این سنت معمولا پس از خواستگاری و توافق طرفین برای ازدواج ازمانکهای بودائی دعوت میشود تا در منزل عروس یا داماد خطبههای مخصوص ازدواج را قرائت کنند. مخصوصا خطبهای به نام «مانگالا» که در فرهنگ بودائیان پر برکت است، خوانده میشود گاهی نیز در این مراسم ،خطبه سینگالا که از قول بودا وظایف زن و شوهر نسبت به یکدیگر را بیان میکند قرائت میشود. مانکها سپس با نقل داستانهایی از زندگی زوجهای خوشبخت، توصیههای لازم برای پایداری ازدواج را به عروس و داماد یادآور میشوند. از مشهورترین داستانهایی که نقل میشود، حکایتی در مورد زندگی زن و شوهری به نامهای ناکولاپیتا و ناکولا ماتاست که الگوی همسران خوشبخت هستند. مانکها برای انجام این خدمات،پول دریافت نمیکنند اما والدین عروس و داماد معمولا هدایایی به آنها تقدیم میکنند. پس از پایان خطبه عقد، جمعی از دختران که لباس سنتی بر تن دارند با هم آیاتی از کتاب مذهبیشان را به زبان محلی قرائت میکنند. بعضی از زوجهای تایلندی ترجیح میدهند بلافاصله بعد از ازدواج، به زیارت یک معبد یا یک مدرسه دینی بروند تا زندگی آنان پربرکت شود.
● سفره افطار
دوشنبه نوزده مهر با توجه به نزدیکی ماه رمضان به پیشنهاد آقای بابابی کارشناس سیاسی و مسئول امور مسلمانان، برای حضور مستمر در مساجد شیعیان بانکوک برنامهریزی گردید.قرار شد با کمک سفارت چند شب در مساجد سفره افطار برپا شود و پس از نماز مغرب و عشا، من چند دقیقه برای حضار صحبت کنم. در ارتباط با برنامه برای ایرانیان هم قرار شد از شب هجدهم به مدت یک هفته هر شب در اقامتگاه مجلس سخنرانی دایر باشد و در این ارتباط از حجت الاسلام حسینی دولت آبادی که از دوستان بود برای سفر به تایلند دعوت به عمل آمد. براساس این برنامه شبهای قدر هم مراسم از ساعت ده شب با تلاوت قرآن و قرائت دعای جوشن کبیر آغاز شود. قرار شد هرروز بعد از نماز عصر، روخوانی یک جزو قرآن با حضور کارکنانی در سفارت انجام شود.
آن شب را در یک رستوران ایرانی- عراقی مهمان صاحب این رستوران یعنی آقای عبدا... کاشیزاده که به عبدا... عراقی معروف است بودیم. آنطور که آن شب گفتند و بعدا هم برای من ثابت شد آقا عبدا... از ایرانیان متدین و محب اهل بیت(س) بانکوک است که همواره در کمک به افراد نیازمند و تعظیم شعائر شیعی، پیشقدم و جلودار بوده است.
شب که به منزل برگشتم همسرم از آغاز ارتباط خود با همسران سفرای خارجی خبر داد و گفت که آن روز با همسر سفیر بنگلادش دیدار داشته و با وی جهت هرچه بهتر برگزار شدن مراسم گرامیداشت پیامبر اکرم(ص) هماهنگی کرده است.همسرم گفت که فردا هم همسران دیپلماتها از سوی منشی مخصوص پادشاه برای بازدید از آثار تاریخی بانکوک دعوت شدهاند که وی هم شرکت میکند. از وی تشکر کرده و خواستم که مثل همیشه با جدیت این قبیل برنامهها را ادامه دهد. خوشبختانه همسرم به دلیل علائق شخصی و تسلط به زبان انگلیسی همواره در ماموریتهای مختلف فعال بوده و نقش خود را در جهت معرفی شخصیت زن مسلمان ایرانی به خوبی ایفا کرده است.
● دیدار با سفیر واتیکان
سهشنبه با «پدر سالوادور» سفیر واتیکان دیدار کردم. سفیر واتیکان با خوشرویی و ابراز علاقه به ایران گفت همه ادیان با هم یکی هستند وپیروان ادیان مختلف براحتی میتوانند مطالب بسیاری از یکدیگر بیاموزند. به اعتقاد او، اسلام، مسیحیت و آیین یهود هر سه ادیان الهی هستند و همه آنها راجع به فطرت انسان و عقیده به خدا انسانها را راهنمایی میکنند. «پدر سالوادور» از انقلاب اسلامی ایران به عنوان پدیدهای که توانسته است نوعی وحدت بین همه ادیان ایجاد کند تقدیر کرد و افزود: مشکل جهان امروز آن است که ادیان با هم کمتر تعامل دارند و گفتگوی میان ادیان میتواند به حل بسیاری از مشکلات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی کمک کند. وی با احساس میگفت انقلاب اسلامی توانسته است ادیان جهان را به هم نزدیکتر کند و به افزایش ارزشهای دینی در جهان کمک کرده است. گفتنی است اگرچه در تایلند فقط نزدیک به دو درصد مردم مسیحی هستند اما کلیسای واتیکان و مبشرین مسیحی فعالیت قابل توجهی دارند. تعامل کلیسای کاتولیک با زندگی مردم و حضور در اجتماع، یکی از بخشهای اصلی فعالیت این کلیسا به شمار میرود. بهخصوص در مباحث آموزشی، بخش آموزش کلیسای کاتولیک با کمک سفارت واتیکان اقدام به تاسیس چندین مرکز آموزشی از جمله دانشگاه اسامپشن نمودهاند.
«او سونگ چول» سفیر کره شمالی را روز چهارشنبه ملاقات کردم. وی فردی غیرفعال و مانند کشورش منزوی بود، در اجتماعات دیپلماتیک به ندرت شرکت میکرد، با سفرا مراوده اندکی داشت و زبان خارجی نیز نمیدانست و جالب این که مترجم وی نیز زبان انگلیسی را در حد مقدماتی آموخته بود و برقراری ارتباط با وی مشکل بود. «او سونگ چول» سفیر بدشانسی هم بود چون که چند ماه بعد در نتیجه یک عارضه قلبی در بانکوک درگذشت و در غربت بدرود حیات گفت. آن روز هم جلسه ما به گپهای معمولی و خوش و بشهای مصنوعی گذشت!
عصر چهارشنبه به ابتکار علی مسائلی کارشناس اقتصادی سفارت با تجار ایرانی در محل سفارت دیدار داشتم. در این جلسه فرصت خوبی برای ارائه نظرات بازرگانان ایرانی فراهم و پیشنهادات آنان مطرح شد.تجار ایرانی بیشتر در زمینه تراش سنگ و جواهرات، فرش و صادرات و واردات فعال بودند. آنان تایلند را کشوری مناسب برای فعالیتهای تجاری، تحصیل و گردشگری میدانستند و از اقتصاد باز، نظام بانکی کارآمد، بخش خصوصی قوی، حمایتهای دولت از بخش خصوصی و پروازهای منظم شرکت هواپیمایی ماهان رضایت داشتند. همچنین نقش شریک تایلندی مناسب و مورد اعتماد را برای رونق کار خود مفید میدانستند. آنان تقاضا داشتند در صورت بروز اختلاف بین آنان و طرفهای تایلندی سفارت از اتباع ایرانی دفاع کند. همچنین میخواستند برای شرکای خود که قصد سفر به ایران را دارند ویزای سریع صادر شود. برخی هم مشکل تمدید روادید خود برای ادامه حضور در تایلند داشته و میخواستند سفارت مساعدت کند. من هم حسن اشتهار ایرانیان در تایلند را پشتوانه خوبی برای فعالیتهای آنان خوانده و توصیه کردم با یکدیگر ارتباط بیشتری داشته باشند و در صورت امکان شورایی از بازرگانان ایرانی تشکیل دهند.گفتم برای حضور در بازار رقابتی تایلند، شناخت بازار توسط تجار جدید، برنامه داشتن برای تجارت، دارا بودن سرمایه لازم ضرورت دارد. یادآور شدم که تعرفههای تبعیضی در مورد کالاهای ایرانی وجود دارد که اگر کاهش پیدا کند، به طور قطع حجم مبادلات افزایش پیدا خواهد کرد و قرار است گفتگوهایی در این زمینه انجام شود. همچنین قرار شد در مورد مشکلات ویزایی و کمک برای دریافت روادید تایلند به آنان کمک شود. در مجموع جلسه خوبی بود و تجار ایرانی قول دادند نشست جداگانهای داشته باشند و چگونگی تاسیس شورای تجار ایرانی را بررسی کنند.
چهارشنبه شب که اتفاقا مصادف با روز تولد همسرم بود را به بازدید از بزرگترین برج تایلند که «بایوک تاور» نام داشت اختصاص دادیم.مدیر داخلی این برج که یک شیعه تایلندی به نام عبدالرزاق بود درجلوی در ورودی به استقبالمان آمد و به زبان فارسی گفت که این برج به ارتفاع ۲۶۴ متر، هشتاد و هشت طبقه دارد ومجموعه ای از فروشگاهها و دفاتر تجاری و یک هتل پنج ستاره را شامل میشود. طبقه آخر برج، چرخان است و با چرخش آن، بازدیدکنندگان میتوانند زوایای مختلف بانکوک را از بالا تماشا کنند. همانطور که حدس زده میشد دیدن بانکوک از فراز آن برج بخصوص در شب بسیار زیبا بود. در حین صحبت، آقای عبدالرزاق که از تاریخ تولد همسرم مطلع شده بود بدون آن که به ما بگوید رفت و مکانی را در رستوران برج با چند شمع و کیک زیبایی تزیین کرد و بهطور غیرمترقبه ما را به آن جا هدایت کرد.
همسرم و بچهها از این ابتکار وی خیلی خوشحال شدند و ما آن شب از ارتفاع ۲۶۴ متری در حالی که بانکوک در زیر پایمان بود جشن کوچک ولی به یادماندنی خود را برگزار کردیم.
ساعت ده صبح پنجشنبه ۲۲ مهر به دیدن آقای «یون جی جون» سفیر کره جنوبی رفتم. کرهجنوبی برعکس کرهشمالی در آسیا و بخصوص تایلند بسیار فعال و تاثیرگذار است. قدمت روابط ایران و کرهجنوبی به حدود پنج دهه قبل باز میگردد و ایران و کرهجنوبی در سال ۱۹۶۲میلادی رسما مناسبات خود را آغاز کردند. سفیر، روابط ایران و کرهجنوبی را خوب توصیف کرد وبا تصریح بر این که دو کشور پیونددهنده قطب آسیا به یکدیگر هستند گفت همکاری آنها میتواند در کل آسیا تاثیرگذار باشد.
عصر پنجشنبه به اتفاق همسرم برای بازدید به مدرسه اسلامی المهدیه رفتیم. این مدرسه از سوی سازمان مدارس و حوزههای علمیه ایران تاسیس و اداره میشود و اختصاص به آموزش دانشآموزان دختر دارد. محل مدرسه در حاشیه بانکوک قرار داشت . پس از اجرای چند سرود به زبانهای تایلندی و فارسی، حجتالاسلام دکترعلی موحدی رییس وقت مدرسه در توضیح فعالیتهای آن گفت تعداد ۲۵ طلبه در این مدرسه بطور شبانه روزی یه تحصیل اشتغال دارند و تاکنون بیش از ۳۰ نفر از این مدرسه فارغالتحصیل شدهاند که برخی از آنها جهت ادامه تحصیل به ایران اعزام شده اند. اساتید تایلندی که در حوزه علمیه مشهد و قم تحصیل کرده اند مدرسین مدرسه هستند و به تدریس دروسی نظیر: اخلاق؛ حدیث شناسی؛ نحو؛ فقه واحکام مشغول میباشند. یک مدرسه پسرانه به نام المهدی(س) نیز در شهر ناخان سیتامارات در جنوب تایلند از سوی سازمان مدارس تاسیس شده که وظیفه آموزش دانشآموزان پسر را به عهده دارد. بعد از توضیحات آقای موحدی، من هم چند جمله در اهمیت دانشآموزی صحبت کردم و سپس از بخشهای مختلف مدرسه بازدید شد. این مدرسه در ساختمانی سه طبقه قرار داشت که در طبقه اول نمازخانه و حوزه مدیریت قرار داشت. طبقه دوم محل کلاسهای درس و طبقه سوم خوابگاه دانشآموزان بود. دانشآموزان تقاضای خرید چند وسیله ورزشی نظیر میز پینگ پنگ و همچنین نصب ماهواره برای دسترسی به برنامههای فارسی شبکه جام جم را داشتند که قرار شد با کمک مالی سفارت این اقلام خریداری و نصب شود. مدرسه برنامه منظمی داشت. آقای موحدی هم از روحانیون آزاده بود و بیش از هفت سال از جوانی خود را در اسارت نیروهای بعثی گذرانده بود و با مدیریت خوب وی، مدرسه در شرایط مناسبی قرارداشت. شام را هم در کنار این دانشآموزان سختکوش و با انگیزه صرف کرده و به اقامتگاه برگشتیم.
● رمضان در تایلند
امروز جمعه و مصادف با اولین روز از ماه مبارک رمضان بود و به همین دلیل ساعات کاری سفارت هم به مدت یک ساعت کمتر شده بود. تایلند اگرچه یک کشور بودایی است ولی در ماه رمضان حال و هوای خاصی دارد.
مسلمانان تایلند دراین ماه برنامه ها و آداب خاصی را اجرا میکنند و بودائیان این کشور نیز که اکثر جمعیت تایلند را تشکیل میدهند به احترام مسلمانان، حرمت این ماه را نگه میدارند. اواخر ماه شعبان در مناطق جنوبی،مسلمانان قبل از غروب بر بلندترین نقطه میایستند تا هلال ماه را مشاهده کنند. معمولا حلول ماه مبارک رمضان پس از استهلال، توسط شیخالاسلام تایید و سپس از شبکه های رادیو تلویزیونی اعلام عمومی میشود.
امسال هم در غروب، پنجشنبه ماه در آسمان تایلند رویت شد و مسلمانان تایلند از جمعه روزه گرفتند. در ماه رمضان، تمامی مساجد تایلند فعال شده و برنامه افطار و تشکیل کلاسهای قرآن در اکثر مساجد برپا میشود. معمولا روزه داران تایلندی، روزه خود را با آب و خرما باز میکنند و در مساجد اهل سنت نماز تراویح و در مساجد شیعی برنامه سخنرانی برگزار میشود. برنامههای ویژه ماه مبارک رمضان و برنامههای دینی مخصوص اهل سنت و شیعیان همزمان با سحر، از شبکههای تلویزیونی پخش میشود و روزنامهها نیز صفحاتی را به این ماه اختصاص میدهند. در این ماه، از کشورهای عربی و اسلامی از جمله ایران مبلغان، قاریان و حافظان قرآن و گروههای تواشیح به تایلند میآیند. شیعیان تایلند شبهای ۱۹،۲۱و۲۳ رمضان را به عنوان شب قدر شناخته و با قرائت دعای جوشن کبیر و قرآن بر سر گرفتن، احیا میگیرند. برخی از مسلمانان سنی نیز شب بیست و هفتم ماه مبارک رمضان را به عنوان شب قدر گرامی داشته وتمام قرآن کریم را در این شب تلاوت میکنند. سنتهای دیگر درماه رمضان ختم قرآن، صدقه دادن به نیازمندان و اطعام روزه داران و مساکین است.
تایلند از جمله کشورهای غیر اسلامی است که اقلیت مسلمان آن میتوانند بدون هیچ مشکلی مناسک و شعائر دینی خود را برپا داشته و در ماه مبارک رمضان مراسم خاص خود را برگزار کنند.
منبع : مجله خانواده سبز
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست